*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Αυτοοργάνωση

Ένα κλωνάρι που πάει ν' ανθίσει: 1917-2001


Συγγραφή: ·Θανάσης Γ. Κορακάκης ·Κώστας Κοροντζής
Έκδοση: Οκτώβριος 2011 από "Κοροντζής"
Σελ.:224 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-8031-91-5


Θέμα: "Πολιτικές επιστήμες"

Το γεγονός ότι πραγματευόμαστε το ζήτημα της αυτοοργάνωσης, με ότι αυτό συνεπάγεται, οφείλεται στο ότι ταυτίστηκε πιεστικά με το αίτημα για άμεση δημοκρατία, που στρογγυλοκάθισε ως οικοδέσποινα και όχι ως φτωχός συγγενής στις Πλατείες της Ελλάδας του 2011.

Μέσα από αυτές τις γραμμές θα ξαναθυμηθούμε μερικά γεγονότα, τα οποία αναδεικνύουν πτυχές του βάθους της αυτοοργάνωσης, από τη ρώσικη επανάσταση μέχρι τις μέρες μας, της αλληλέγγυας οικονομίας. Επιδιώκουμε να παρουσιάσουμε κάτι σαν μια μικρή γενική ανθολογία, ένα μικρό πανόραμα ιστορικών στιγμών, όπου κορυφώθηκε η συμμετοχή και ενδεχομένως η αυτενέργεια, όταν κάποιοι λαοί ή μικρές ή μεγαλύτερες κοινότητες πειραματίστηκαν να πάρουν την τύχη της ζωής τους στα χέρια τους.

Άμεση δημοκρατία, αυτοοργάνωση, αυτοδιαχείριση, αυτοκυβέρνηση, συλλογική διαχείριση, αυτοδιοίκηση (και ίσως πολλές άλλες), είναι λέξεις με την ίδια περίπου έννοια. Επειδή το αντικείμενο που πραγματευόμαστε αφορά τη συμμετοχή και αυτοοργάνωση των πολιτών για κοινά αιτούμενα και τη σχετική συλλογικότητά τους, ενοποιούμε αυτές τις ανισομερείς έννοιες που χρησιμοποιήθηκαν από επαναστάσεις μέχρι και τα πιο μικρά δήθεν ουδέτερα κινήματα.

Κοινός παρονομαστής της ποικιλίας των εγχειρημάτων και συλλογικοτήτων που αναφερόμαστε δεν υπάρχει. Συνυπάρχει το αυθόρμητο, η αυτενέργεια, το από "τα πάνω" σχεδιασμένο στοιχείο, η άμεση και η έμμεση αντιπροσώπευση, καθώς και ενδιάμεσα στάδια αυτών. Όμως, ο συνδετικός κρίκος όλων αυτών που αποτελεί το κρίσιμο και επιτακτικά ζητούμενο, είναι η συλλογικότητα που γέννησε τις κινητοποιήσεις ή γεννήθηκε μέσα σ' αυτές, και που αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα κάθε διεκδίκησης. Θεωρούμε την έκβαση όλων αυτών θετική, γιατί κάθε μαζικό εγχείρημα κάτι έχει προσθέσει. Έχει εγγράψει τις δικές του υποθήκες στην ιστορία της αέναης πάλης για την απελευθέρωση από δεσμά αναγκών.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας