*Αποστολή σε 2-4 εργάσιμες μέρες
Τιμή Λεμόνι: 11,94 €
Λεσβιακό ημερολόγιο 2012
Γράμματα, τέχνες, πολιτισμός
Συγγραφή: · Γιώργος Καρτέρης
Γιώργος Καρτέρης
Ο Γιώργος Καρτέρης γεννήθηκε στην Ερεσό Μυτιλήνης και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου σπούδασε μαθηματικά. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές: "Ήρθε και τ' άλλο καλοκαίρι" (Αθήνα 1976), "Αγαλμάτων μεσιτείες" (Ίκαρος 1981), "Επιθέματα" (Περί τεχνών 1998). Μετά το πρώτο του μυθιστόρημα "Υπό σκιάν" (Εστία 1992) κυκλοφόρησαν δύο συλλογές διηγημάτων, "Σημείο αφής" (Περί τεχνών 1994), "Στον αστερισμό του Κυνός" (Αμητός 1999) και τα μυθιστορήματα "Ένας Παντελής και μισός" (Εστία 1996), "Κάτσε καλά" (Εστία 2000), "Έρωτες στην άκρη" (Εστία 2003), "Ερωτευμένος τρομοκράτης" (Μελάνι 2008).. Έχει δημοσιεύσει δοκίμια, ποιήματα και διηγήματα σε περιοδικά και εφημερίδες. Ο μονόλογος του "Στο τέρμα" απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και ανέβηκε από τη "Νέα σκηνή" του θεάτρου το Δεκέμβριο του 2004 με πρωταγωνιστή τον Τάκη Βαμβακίδη. "Το μπιφτέκι", σε θεατρική ανάγνωση από τους μαθητές της σχολής "Ανδρέας Βουτσινάς", παρουσιάστηκε στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών το Μάρτιο του 2011. Το πρώτο του βιβλίο "Ήρθε και τ' άλλο καλοκαίρι" τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ζει στις Σέρρες και εργάζεται ως καθηγητής.
Στρατής Τζίμης
Γεννήθηκε το 1954 στη Μυτιλήνη. Υπηρέτησε ως φιλόλογος σε σχολεία τηςΛήμνου και της Λέσβου και διετέλεσε Υποδιευθυντής, Διευθυντής σχολικών μονάδων και Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου. Εξελέγη πολλές φορές πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου, αιρετό μέλος του Ανώτερου Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΠΥΣΔΕ) Βορείου Αιγαίου και μέλος του Δ.Σ. "της Εταιρίας των Αιολικών Μελετών" και υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λέσβου. Συνέγραψε μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς, το 1992, την "Ιστορία της Λέσβου". Δημοσίευσε πολλά άρθρα και μελέτες στον αθηναϊκό και λεσβιακό τύπο με θέματα, τη λογοτεχνία, την τοπική ιστορία και την εκπαίδευση. Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010, εξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος. Πρόσφατα, συνταξιοδοτήθηκε από την εκπαίδευση.
Στρατής Α. Μολίνος
Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1940. Σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διοίκηση επιχειρήσεων στην Ελβετία. Την τελευταία εξάσκησε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως διευθυντικό στέλεχος ανώτατης βαθμίδας. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Εδώ και αρκετά χρόνια ασχολείται με την έρευνα των γραμμάτων και της λαογραφίας μας. Με ιδιαίτερη έμφαση αναδιφεί επίσης την ιστορική γεωγραφία και την πνευματική κληρονομιά της νήσου Λέσβου. Τα τελευταία χρόνια συνθέτει και μυθιστορήματα. Μέχρι τώρα έχει παραδώσει δεκαεννιά βιβλία και είκοσι τέσσερις μελέτες-μονογραφίες με θέματα από τη διανόηση και ηθογραφία της ιδιαίτερης πατρίδας του καθώς και από τη ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Γεώργιος Θ. Παπαναγιώτου
Γεννήθηκε το 1933 στην Μυτιλήνη. Τελείωσε το Α' Γυμνάσιο Αρρένων το 1951. Εργάστηκε σαν ιδιωτικός υπάλληλος για 40 χρόνια σε γραφείο αντιπροσωπειών και προμηθειών. Από τα γυμνασιακά του χρόνια ασχολείται με θέματα ιστορικο-πολιτικά του νομού Λέσβου και γενικά της Ελλάδας, με άρθρα και εργασίες σε εφημερίδες και περιοδικά της Μυτιλήνης. Παλαιότερα δημοσιεύματα του: "Ελληνικός πολιτικός βίος" (Πολιτική ιστορία της Ελληνικής επαναστάσεως του 1821) στην εφημερίδα "Πολιτικά" Μυτιλήνης (1965-66) και "Εθνικός Διχασμός" στο περιοδικό "Παλμοί του Αιγαίου" Μυτιλήνης (1978). Τακτικός συνεργάτης των "Αιολικών Χρονικών" από το 2002 και του "Λεσβιακού Ημερολογίου" Κουτζαμάνη από το 2003. Νεότερα δημοσιεύματα του: "Πολιτικά της Λέσβου 1915-1964", "Πολιτικά της Λήμνου 1915-1964", "Οι βουλευτές του νομού Λέσβου", "Έλληνες και Λέσβιοι βουλευτές στο Οθωμανικό Κοινοβούλιο", "Δημοτικές εκλογές Μυτιλήνης 1925-1978", "Ιστορικά της Λέσβου", "Ιστορικά της Λήμνου", "Το κίνημα του 1922", "Δαρδανέλλια", "Ο Γ. Παπανδρέου και η εποχή του", κ.ά.
Άρης Κυριαζής
Γεννήθηκε στην Καλλονή Λέσβου όπου μαθήτευσε μέχρι και την Ε' τάξη Γυμνασίου. Αποφοίτησε από το Ε' Γυμνάσιο Αρρένων στα Εξάρχεια και είναι πτυχιούχος του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1979 αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει γράψει τρία βιβλία: "Αναζητώντας την Ερατώ" εκδόσεις "Δωδώνη" Αθήνα 1996, "Η Ερατώ εις Λέσβον και εις τον Μυτιληναίων Αιγιαλόν" εκδόσεις "Δωδώνη" Αθήνα 1999 και "Τα Αστέρια του Μουράγιου" εκδόσεις "Αιολίδα" Μυτιλήνη 2010. Μελετώντας τους κώδικες της Δημογεροντίας της Αχυρώνης και της Ιεράς Μητροπόλεως Μηθύμνης και με βάση το κείμενο: "Ο Μπεκήρ των Δαφίων και ο Καρέκος της Ίσσας", που δημοσιεύθηκε στο Λεσβιακό ημερολόγιο 2011, γράφει με αυτόν τον τίτλο το επόμενο βιβλίο του.
Ακίνδυνος Γ. Παλαιολόγος
Γεννήθηκε στην Καλλονή της Λέσβου το 1934. Αποφοίτησε από το Ιο Γυμνάσιο Αρένων Μυτιλήνης το έτος 1953. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης τα έτη '53-'54 και '54-'55 και μετεκπαιδεύτηκε με διετή κύκλο σπουδών αρχικά στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε επί 35 συναπτά έτη την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως δάσκαλος, ως Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης και ως Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Έγραψε τα βιβλία: "Τοπωνυμικά Καλλονής και Φίλιας και Λαογραφία Φίλιας", "Ψυχοπαιδαγωγικές μελέτες και ομιλίες με εκπαιδευτικά θέματα", "Ιστορία και τοπωνύμια του Πολιχνίτου", ΑΝΑΛΕΚΤΑ. Δημοσίευσε κατά καιρούς κριτικές εκδόσεις βιβλίων στον ημερήσιο τύπο. Είναι πατέρας δυο τέκνων, του Γιώργου Παλαιολόγου κτηνιάτρου και του Μιχάλη Παλαιολόγου Αντισυνταγματάρχη Πυροβολικού.
Στρατής Μπαλάσκας
Μυτιληνιός με μικρασιατική καταγωγή, δημοσιογράφος στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρχισυντάκτης της καθημερινής μυτιληνιάς εφημερίδας "Εμπρός", ο Στρατής Μπαλάσκας επιμένει να ζει στη Μυτιλήνη ταξιδεύοντας στο Αιγαίο τού ένθεν κακείθεν, να γνωρίζει τόπους κι ανθρώπους και να ονειρεύεται τα μελλούμενα. Μεγάλωσε στη Μυτιλήνη όπου και ολοκλήρωσε την δευτεροβάθμια εκπαίδευση του. Σπούδασε στην Αθήνα. Καταπολεμά το εφήμερο της αξίας του δημοσιογραφικού λόγου με ποιήματα ("Γιουσούρι", Εκδόσεις Πελινναίο, 2002) και με την έρευνα της Ιστορίας ("Κορύφαν πόληος", Έκδοση Υπουργείου Αιγαίου - Εκδόσεις Καστανιώτη, 2002). Εδώ και καιρό αποφάσισε να συγκεντρώσει σ' ένα βιβλίο τις απαντήσεις που προσπαθεί να δίνει στις ερωτήσεις της κόρης του και του γιου του, της Μαριώς και του Παναγή, και έτσι εξέδωσε το παιδικό βιβλίο "΄Ενα μάρμαρο για την Ίμβρο". Με πλούσια κοινωνική δραστηριότητα και δεκάδες αναφορές σε αυτόν στην Ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία έχει συμμετάσχει σε δεκάδες επαγγελματικά και επιστημονικά συνέδρια με ανακοινώσεις του. Έχει τιμηθεί δυο φορές για τη συμβολή του στην Ελληνοτουρκική προσέγγιση με το βραβείο Αμπντί Ιπεκτσι.
Δημήτρης Μπούμπας
Γεννήθηκε το 1960 στη Μυτιλήνη. Είναι εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης και του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων/Εκανε τις μετεκπαιδευτικές-μεταπτυχιακές του σπουδές στη Γερμανία και στην ειδικότητα του Συμβουλευτικού Παιδαγωγού και είναι διδάκτωρ Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα διατριβής: "Η ευρωπαϊκή εκπαίδευση υπό το φως της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Μια συγκριτική προσέγγιση των εκπαιδευτικών ιστοριών και συστημάτων σε Ελλάδα και Γερμανία ( η περίπτωση του ομόσπονδου κράτους της Βαυαρίας)" Στη μέχρι τώρα θητεία του στην Π.Ε. έχει υπηρετήσει σε όλες σχεδόν τις διοικητικές θέσεις ευθύνης , τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων Βαυαρίας, Προϊστάμενος 1ου Γραφείου Π.Ε.Ν. Λέσβου, Διευθυντής πολυθεσιών και ολιγοθεσιών Δημοτικών Σχολείων). Έχει δημοσιεύσει σειρά ιστορικών μελετών και άρθρων σχετικών με την νεότερη εκπαιδευτική ιστορία της Λέσβου και της Μικρασίας. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: "Παναγιούδα από τον Εύκλο στον Ελύτη", "Παραδοσιακά κτήρια Δημοτικών Σχολείων της Λέσβου", "Συκαμινέα και Στρατής Μυριβήλης" και "Πετρόχτιστα διδακτήρια της Ν.Α. Λέσβου".
Σταυρούλα Λυκιαρδοπούλου - Κονταρά
Η Σταυρούλα Λυκιαρδοπούλου-Κοντόρα γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1959. Σπούδασε δασκάλα και νηπιαγωγός και από το 1983 υπηρετεί στην Α/θμια Εκπαίδευση. Τον Αύγουστο του 2007 έγινε Σχολική Σύμβουλος στην 67η Περιφέρεια Προσχολικής Αγωγής. Το Μάιο του 2010 ανέλαβε τα καθήκοντα της Προϊσταμένης Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π/θμιας Εκπ/σης Β. Αιγαίου, θέση που διατηρεί μέχρι σήμερα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διδάκτωρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης από το Τμήμα των Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει δίπλωμα ειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή από το Διδασκαλείο Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα παιδαγωγικά και επιστημονικά περιοδικά. Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Παιδική Ηλικία και Εκπαίδευση" (2005), "Ο θεσμός της προσχολικής αγωγής στην Ελλάδα" (2006), που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κυριακίδη και "Δάσκαλοι στη Λέσβο" (2008) (αυτοέκδοση), "Κοινωνία και Παιδεία στη Λέσβο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας" (2010). Μιλάει Αγγλικά και Ιταλικά.
Γιάννης Κωνσταντέλλης
Γεννήθηκε στην Καλλονή της Λέσβου το 1947. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1972 έως το 2006 υπηρέτησε από διάφορες θέσεις στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Γράφει ποίηση και δοκίμιο. Κείμενα του έχουν φιλοξενηθεί σε αθηναϊκά και λεσβιακά έντυπα. Αυτοτελώς έχουν εκδοθεί τα παρακάτω βιβλία του. Α. Επιστημονικά: "Οι αντιλήψεις των αρχαιοτέρων στωικών σχετικά με την πολιτική φύση του άνθρωπου και η ιδεώδης "Πολιτεία" του Ζήνωνος", Αθήνα 2002 (εκτός εμπορίου). Β. Ποιητικά: "Το Φωτώνυμο", Διογένης, Αθήνα 1982, "Ο άνεμος των τελευταίων ημερών", Διογένης, Αθήνα, 1985, "Υπέρ της τυχαίας αντιστροφής", Νεφέλη, Αθήνα 1988, "Κύκλω της σελήνης", Καστανιώτης, Αθήνα 2001, Grato Animo: πολύπτυχο με έξη ποιήματα", Μόλυβος 2003 (εκτός εμπορίου).
Ανθούλα Δανιήλ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μετεκπαιδεύτηκε στη ΣΕΛΜΕ και πήρε Διδακτορικό Δίπλωμα στην Νεοελληνική Φιλολογία. Υπηρέτησε στη δημόσια Εκπαίδευση και στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, όπου ασχολήθηκε με την επιμέλεια και έκδοση του παιδικού περιοδικού "Αερόστατο" το οποίο απευθύνεται στα Ελληνόπουλα του εξωτερικού. Συνεργάζεται με ιδιωτικά σχολεία για την ενημέρωση συναδέλφων σε θέματα που αφορούν το μάθημα της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας. Συνεργάστηκε, επίσης, με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για τη συγγραφή των βιβλίων Έκφραση- Έκθεση Γ' Λυκείου (ομάδα Νίκου Γρηγοριάδη) και Έκθεση Ιδεών - Αόγος Δημιουργικός (επίβλεψη Γιώργου Μπαμπινιώτη). Ήταν μέλος κριτικών επιτροπών για βιβλία Λογοτεχνίας και Γλώσσας. Ταξίδεψε για εκπαιδευτικούς λόγους στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, στο Μπουρούντι και στις Βρυξέλλες. Δίδαξε Γλώσσα- Έκφραση και Λογοτεχνία σε πολλά επιμορφωτικά κέντρα (Αθήνα, Πειραιά, Μυτιλήνη, Κυκλάδες κ.ά). Έλαβε μέρος σε πολλά σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες, αφιερώματα και παρουσιάσεις βιβλίων. Έχει εκδώσει βιβλία για τους ποιητές Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη καθώς και μελέτες για την ποίηση και την πεζογραφία, γενικά. Άρθρα της, μελέτες και βιβλιοκρισίες δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.
Αθανάσιος Ι. Καλαμάτας
Γεννήθηκε το 1965. Σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στον Ιστορικό Τομέα της ιδίας σχολής έκαμε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του αυτών παρακολούθησε με επιτυχία ειδικά μαθήματα Ιστορίας, με θέματα: "Ο Κ. Παπαρρηγόπουλος και το έργο του", "Περί της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας ζητήματα", "Ιστορία του Νέου Ελληνισμού. Περίοδος της φραγκικής και τουρκικής κατοχής (1453-1821)", "Η λόγια παράδοση. Νεοελληνική Επιστολογραφία 1500-1800" και "Σχέσεις των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Ρώμης από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα". Οι έρευνές του κινούνται στην περίοδο της Τουρκοκρατίας (1453 - 1821)
Δημήτρης Β. Κοφτερός
Ο Δημήτρης Κοφτερός γεννήθηκε στον Μπορό Λέσβου (Νεοχώρι Πλωμαρίου) το 1951. Με το σαντούρι και τη μουσική ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1978. Δάσκαλός του ο γνωστός δεξιοτέχνης του σαντουριού, Τάσος Διακογιώργης. Από το 1980 ασχολείται επαγγελματικά με το σαντούρι. Συμμετείχε ως τακτικό μέλος στην ορχήστρα του συγκροτήματος "Ελληνικοί χοροί Δόρα Στράτου" από το 1984 ως το 1999. Συμμετείχε σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και σε μουσικολογικά συνέδρια. Συμμετείχε σε προγράμματα παραδοσιακής μουσικής στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο και πήρε μέρος σε διάφορες δισκογραφίες. Από το 1991 ασχολείται με τη διδασκαλία του οργάνου (Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης, Σύλλογος Μεσοτοπιτών Λέσβου, Μουσείο Λαϊκών Οργάνων).
Φώτης Βασίλογλου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μεσότοπο. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Στο χώρο της εκπαίδευσης ασχολείται ιδιαίτερα με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ξεκίνησε τη συγγραφική του δραστηριότητα στην εφημερίδα "Μεσοτοπίτικα Νέα" στην οποία γράφει ανελλιπώς την τελευταία εικοσαετία. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα άλλων λεσβιακών συλλόγων, στον τοπικό τύπο της Μυτιλήνης καθώς και σε λεσβιακά επιστημονικά περιοδικά. Είναι ενεργό μέλος του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου "Αναγέννηση", του οποίου διετέλεσε πρόεδρος τη διετία 2000-02. Έχει λάβει μέρος σε μεγάλες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τη χορευτική ομάδα του Συλλόγου: "Γλεντιστάδες", της οποίας είναι υπεύθυνος. Ασχολείται συστηματικά τα τελευταία είκοσι χρόνια με την τοπική έρευνα συλλέγοντας πλήθος λαογραφικών στοιχείων του χωριού του. Έχει τιμηθεί με επαίνους από την Ακαδημία Αθηνών (Τμήμα Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας) για την κατάθεση δύο ερευνητικών εργασιών και από το Υπ. Παιδείας (Αριστεία και Καινοτομία 2010) Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών.
Αριστείδης Σγατζός
Ο Αριστείδης Σγατζός γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μυτιλήνη. Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΔΠΘ και διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο τίτλος της διατριβής του είναι: «Μαθαίνοντας τα σύνορα. Η κατασκευή της μειονοτικότητας σε ένα μειονοτικό σχολείο της Δυτικής Θράκης. Εργάζεται ως δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει πραγματοποιήσει επιτόπια έρευνα σε μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Θράκης και είναι επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Κοινωνιολογίας της Νεολαίας του Ελεύθερου Χρόνου και του Αθλητισμού (Τμήμα Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου). Θεματικές ενασχόλησής του είναι η ανθρωπολογία της εκπαίδευσης, η διαπολιτισμική εκπαίδευση και η εκπαιδευτική πολιτική. Έχει δημοσιεύσει στα περιοδικά Νέοι, Έγκλημα και Κοινωνία και Διάπλους. Είναι ιδρυτικό μέλος και Γραμματέας του Δ.Σ. του Μυκητολογικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου "Μανιταρόφιλοι Λέσβου".
Παναγιώτης Σ. Σκορδάς
Γεννήθηκε το 1967 στην Αγιάσο, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πήρε τον τίτλο του διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα Διδακτορικής Διατριβής "Το αφηγηματικό έργο του Αργύρη Εφταλιώτη". Από το 1992 υπηρετεί ως φιλόλογος σε διάφορα σχολεία της Λέσβου. Την περίοδο 2006-2009 διετέλεσε Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων της Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου. Μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λέσβου από το 1992, επιμελήθηκε 5 εκδόσεις του Συνδέσμου, το Σεμινάριο 37 της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων καθώς και άλλους 9 τόμους Λεσβιακού ενδιαφέροντος. Από το 1995 επιμελείται τις σελίδες βιβλίου της εφημερίδας "Αιολικά Νέα" (μέχρι το 2001) και του "Εμπρός" (από το 2002 μέχρι σήμερα). Με ανακοινώσεις του έχει πάρει μέρος σε πολλά συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες. Κείμενα και μελέτες του, φιλολογικού ενδιαφέροντος, δημοσιεύονται σε συλλογικούς τόμους και σε διάφορα περιοδικά. Βιβλιοκριτικές του έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες "Καθημερινή" και "Αυγή" και στα περιοδικά "Αντί", "Θαλλώ", "Περίπλους", "Δρομολόγιο", "Θέματα Λογοτεχνίας", "Νέα Παιδεία", "Εκπαιδευτικά", "Φιλολογική" και σε πολλές συντοπίτικες εκδόσεις.
Κώστας Γ. Μίσσιος
Ο Κώστα Μίσσιος γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1938 στη Μυτιλήνη. Πατέρας του ο Γιώργος Μίσσιος (1909-1970) από τη Στρώμνιτσα της τ. Γιουγκοσλαβίας. Μητέρα του η Μάρω Μυρογιάννη (1910-1969) από τη Μυτιλήνη. Στη Μυτιλήνη τελείωσε το 4ο δημοτικό και το Β΄ γυμνάσιο. Στην Αθήνα εγκαταστάθηκε μόνιμα το 1961 μετά τις σπουδές του (πολιτικές επιστήμες, δημόσια διοίκηση, νομικά). Υπηρέτησε στο στρατό (1961-1963) ως οπλίτης. Διορίστηκε το 1965 -μετά από διαγωνισμό του, τότε, ΑΣΔΥ- στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Το 1969 μετατάχθηκε -δια νόμου, με 40 ακόμα συναδέλφους του- στη νεοσύστατη Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, απ' όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2000 με το βαθμό του διευθυντή. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1954 από τις στήλες των εφημερίδων της γενέτειράς του "Παλμός", "Ταχυδρόμος", "Στέμμα", και "Λεσβιακός Κήρυξ", με χρονογραφήματα αλλά και ρεπορτάζ και κάποια ποιήματα. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε δεκάδες έντυπα, ανθολογηθεί και μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ρουμανικά, ουγγρικά, πολωνικά, βουλγαρικά, αλβανικά και τουρκικά. Από το 1980 ασχολείται και με την γραμματολογική και βιβλιογραφική έρευνα της λεσβιακής γραμματείας. Το πρώτο βιβλίο του τυπώθηκε το 1965 και το εξηκοστό όγδοο το 2009. Του έγιναν οχτώ αφιερώματα σε διάφορα έντυπα.
Νίκος Παπαδέλλης
Γεννήθηκε το 1947 στη Μυτιλήνη, όπου και πήρε την εγκύκλια παιδεία. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δίδαξε στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Πέτρας για 35 συναπτά έτη, απ' τα οποία τα 25 ως Διευθυντής. Απ' το 2008 είναι Επίτιμος Λυκειάρχης. Κατοικεί μόνιμα στην αγαπημένη του Πέτρα, χωριό της γυναίκας του. Ποιητής, διηγηματογράφος, ιστορικός. Τακτικός συνεργάτης των "Αιολικών Φύλλων", καθώς και του "Λεσβιακού Ημερολογίου" του Αρ. Κοτζαμάνη. Για μεγάλο χρονικό διάστημα παρουσίαζε στο "Λεσβιακό Κήρυκα" τη λεσβιακή βιβλιοπαραγωγή. Έργα του που είδαν το φως της δημοσιότητας: "Η Λέσβος κατά τους τρεις πρώτους αιώνες της τουρκοκρατίας, Ιστορική μελέτη" (Μυτιλήνη, 1977), "15ο Ειδύλλιο Θεόκριτου "Συρακόσιαι ή Αδωνιάζουσαι"". Κείμενο - Μετάφραση - Σχόλια (Μυτιλήνη, 1977), "Ροδόφυλλα στο Αιγαίο", (Ποιήματα) (Μυτιλήνη, 1981), "Άλως", (Ποιήματα) (Μυτιλήνη, 1998).
Παναγιώτης Σ. Παρασκευαΐδης
Γεννήθηκε το 1933 στη Μυτιλήνη, όπου ζει. Σπούδασε Φιλολογία και υπηρέτησε την δημόσια εκπαίδευση από τις θέσεις του φιλολόγου, του Γυμνασιάρχη, του Προϊσταμένου Εκπαίδευσης και του Σχολικού Συμβούλου. Ασχολήθηκε με την ιστορία, τη λαογραφία, την κριτική. Διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου-Λήμνου, Υπεύθυνος Αμνηστίας Μυτιλήνης, Πρόεδρος της Εταιρίας Αιολικών Μελετών. Έγραψε άρθρα, μελέτες και διάφορα βιβλία.
Παναγιώτης Δ. Μιχαηλάρης
Γεννήθηκε στο Μανταμάδο Μυτιλήνης το 1948. Το 1972 αποφοίτησε από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου το 1994 υποστήριξε την διδακτορική διατριβή του με αντικείμενο το επιτίμιο του Αφορισμού και τη χρήση του κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Από το 1976-1978 διετέλεσε υπότροφος-ερευνητής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας, όπου ασχολήθηκε με το εμπορικό αρχείο της αθηναϊκής οικογένειας Περούλη. Από το 1979 εργάζεται στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με την ιδιότητα του Δόκιμου Ερευνητή (1990), εντεταλμένου ερευνητή (1995), κύριου ερευνητή (1998) και διευθυντή ερευνών (2003). Έχει εργαστεί στο ερευνητικό έργο που οδήγησε στην έκδοση του Αρχείου Αλή πασά της Γενναδείου Βιβλιοθήκης (υπεύθυνος Β. Παναγιωτόπουλος), στην επεξεργασία καταλόγου συνδρομητών βιβλίων της περιόδου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (1749-1821, υπεύθυνος Φ. Ηλιού), ενώ από το 1983 αποτελεί μέλος του Προγράμματος "Θεσμοί και ιδεολογία στη νεοελληνική κοινωνία, 15ος-19ος αιώνας" (υπεύθυνος Δ.Γ. Αποστολόπουλος). Έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και ερευνητικές αποστολές και έχει δημοσιεύσει βιβλία και μελέτες σχετικά με τα παραπάνω θέματα καθώς και με θέματα σχετικά με την ιστορία της Βενετοκρατίας και την ιστορία της Λέσβου. Είναι μέλος επιστημονικών εταιριών και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Ο Ερανιστής" του Ομίλου Μελέτης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Από το 2003-2009 διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Παν/μιο.
Μάκης Αξιώτης
Γεννήθηκε το 1950 στον Παπάδο όπου και τέλειωσε Δημοτικό και Γυμνάσιο. Σπούδασε Ιατρική στη Θεσσαλονίκη και πήρε την ειδικότητα της Χειρουργικής και τη διδακτορική του διατριβή στην Αθήνα. Ασχολείται με τη χλωρίδα, την πανίδα, την αρχαιολογία, την ιστορία και γενικά τον πολιτισμό της Λέσβου. Έχει εκδώσει 9 βιβλία. Το 2006 πήρε διδακτορική διατριβή από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ζωγραφίζει, φτιάχνει σκίτσα, αρθρογραφεί.
Δημήτρης Καραπιπέρης
Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1943. Έκανε σπουδές ζωγραφικής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης με τον Στρατή Αξιώτη και ελεύθερες σπουδές κοντά στους Γ. Ζλατάνη, (Σέρρες), Χρ. Παυλίδη (Ξάνθη). Τέλειωσε τη σχολή Α.Β.C. Αγαπημένα του θέματα η προσωπογραφία, η νεκρή φύση και το τοπίο και υλικά η ελαιογραφία, η σαγκίνα και η κρητιδογραφία (παστέλ). Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 10 ατομικές εκθέσεις σε Μυτιλήνη, Αθήνα, Ξάνθη, Βρυξέλλες και πολλές ομαδικές. Έργα του βρίσκονται στο Υπουργείο Αιγαίου, στις Π.Δ. Ξάνθης, Μυτιλήνης και σε πολλές συλλογές εσωτερικού και εξωτερικού. Έχει βραβευτεί με το Α' Βραβείο καλλιτεχνικής αφίσας (ΝΕΛΕ Ξάνθης, 1984), Α' Πανελλήνιο Βραβείο Ζωγραφικής Σχολής Α.Β.Ο. (1988), Α' Βραβείο καλλιτεχνικής αφίσας (ΕΤΑ Λέσβου 1994). Διάκριση και έπαινο έλαβε από τη Biennale Internationale du pastel, στις Βρυξέλλες, το 1995. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ. Διδάσκει ζωγραφική στη σχολή της "Στέγης Θεοφίλου".
Χρήστος Ι. Τραγέλλης
Ο Χρήστος Ι. Τραγέλλης γεννήθηκε στην Καλλονή το 1937, όπου τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες και εργάστηκε ως κοινωνικός λειτουργός στο ΠΙΚΠΑ. Ασχολήθηκε με τη λαογραφία και την παράδοση του τόπου του, εκδίδοντας το περιοδικό "Τα Καλλονιάτικα". Το 1981 κυκλοφόρησε η πρώτη του λαογραφική συλλογή με τίτλο "Τα λαογραφικά της Καλλονής Λέσβου", ενώ το 1986 εκδόθηκε το βιβλίο "Περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα. Παλιά επαγγέλματα της Καλλονής Λέσβου". "Τα γεωργικά της Λέσβου. Ο κάμπος της Καλλονής" το 1999. "Η Καλλονή της Λέσβου μέσα από παλιές φωτογραφίες" το 2009.Το 1983 εξέδωσε τη βιογραφία του Καλλονιάτη σατυρικού ποιητή Μιλτιάδη Φωτιάδη (Βεελζεβούλ). Παράλληλα, επιμελήθηκε της έκδοσης βιβλίων για την Καλλονή, ενώ συνεργάστηκε στη ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ-2 "Τα λαογραφικά της Λέσβου" (1985-86).
Εικονογράφιση: · Γιάννης Κακαρώνης
Γιάννης Κακαρώνης
Ο Γιάννης Κακαρώνης γεννήθηκε το 1958 στην Άγρα Λέσβου. Συνεργάζεται με την εφημερίδα "Εμπρός" από το 1989 και με τον "Πολίτη" από το 2008. Έχει εκδώσει συνολικά έξι λευκώματα με γελοιογραφίες: "Δώσαμε-δώσαμε" (1997), "Ο λύκος κι αν εγέρασε" (1998), "Κάτι το ωραίον" (2000), "Κακουργήματα" (2001), "Μαμ, κακ & νάνι" (2003), "Προσοχή άνθρωπος" (2006).
Αντώνης Κυριαζής
Γεννήθηκε στο Μόλυβο το 1951. Σπούδασε μαθηματικά στον Καναδά, ηλεκτρονικός στην Αθήνα και εργάζεται στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στη Μυτιλήνη. Σκιτσάρει από πολύ μικρός και από το 2007 δημοσιεύει γελοιογραφίες του στην εφημερίδα "Εμπρός".
Επιμέλεια: · Παναγιώτης Σ. Σκορδάς
Παναγιώτης Σ. Σκορδάς
Γεννήθηκε το 1967 στην Αγιάσο, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πήρε τον τίτλο του διδάκτορα Νεοελληνικής Φιλολογίας από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα Διδακτορικής Διατριβής "Το αφηγηματικό έργο του Αργύρη Εφταλιώτη". Από το 1992 υπηρετεί ως φιλόλογος σε διάφορα σχολεία της Λέσβου. Την περίοδο 2006-2009 διετέλεσε Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων της Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου. Μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λέσβου από το 1992, επιμελήθηκε 5 εκδόσεις του Συνδέσμου, το Σεμινάριο 37 της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων καθώς και άλλους 9 τόμους Λεσβιακού ενδιαφέροντος. Από το 1995 επιμελείται τις σελίδες βιβλίου της εφημερίδας "Αιολικά Νέα" (μέχρι το 2001) και του "Εμπρός" (από το 2002 μέχρι σήμερα). Με ανακοινώσεις του έχει πάρει μέρος σε πολλά συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες. Κείμενα και μελέτες του, φιλολογικού ενδιαφέροντος, δημοσιεύονται σε συλλογικούς τόμους και σε διάφορα περιοδικά. Βιβλιοκριτικές του έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες "Καθημερινή" και "Αυγή" και στα περιοδικά "Αντί", "Θαλλώ", "Περίπλους", "Δρομολόγιο", "Θέματα Λογοτεχνίας", "Νέα Παιδεία", "Εκπαιδευτικά", "Φιλολογική" και σε πολλές συντοπίτικες εκδόσεις.
Ζωγραφική επιμέλεια: · Χρόνης Μπότσογλου
Χρόνης Μπότσογλου
Ο Χρόνης Μπότσογλου γεννήθηκε το 1941 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και την Ecole Superieure des Beaux-Arts στο Παρίσι. Το 1989 εκλέχτηκε καθηγητής ζωγραφικής στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας. Εκτός από τη ζωγραφική, έχει ασχοληθεί με τη χαρακτική και τη γλυπτική. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από είκοσι ατομικές εκθέσεις των έργων του και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από πενήντα ομαδικές στις σημαντικότερες πόλεις της Ελλάδας. Επίσης, έργα του έχουν εκτεθεί στη Γαλλία, στη Βραζιλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στη Σουηδία, στην Ιρλανδία, στη Γιουγκοσλαβία, στην Κύπρο, στην Ισπανία, στο Ισραήλ. Από το 1964 συμμετέχει σε διάφορες καλλιτεχνικές και πολιτικές ομάδες, ως συμπλήρωμα της καλλιτεχνικής δράσης. Παράλληλα, έχει γράψει κείμενα για την τέχνη σε περιοδικά και εφημερίδες, τα οποία συγκεντρώθηκαν σε δύο βιβλία: "Ημερολόγια ταξίδια", εκδόσεις Γαβριηλίδη, 1994, "Ψευτοδοκίμια", εκδόσεις Καστανιώτη, 2000 και "Το χρώμα της σπουδής" (εκδόσεις Πατάκη, 2005).. Επίσης, έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Σπουδή στο μαύρο" εκδόσεις Περίτεχνον, 1998. Από το 1968 έχει το σπίτι του στο Πετρί της Λέσβου, όπου και περνά όλα του τα καλοκαίρια.
Έκδοση: Νοέμβριος 2011 από "Αιολίδα"
Σελ.:341 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-9653-00-6
Θέμα: "Ημερολόγια" "Λέσβος - Ιστορία"
- Περιγραφή
- Άλλοι τίτλοι από Χρήστος Ι. Τραγέλλης
Χρήστος Ι. Τραγέλλης
Tragellis, Christos I. ¹Ο Χρήστος Ι. Τραγέλλης γεννήθηκε στην Καλλονή το 1937, όπου τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες και εργάστηκε ως κοινωνικός λειτουργός στο ΠΙΚΠΑ. Ασχολήθηκε με τη λαογραφία και την παράδοση του τόπου του, εκδίδοντας το περιοδικό "Τα Καλλονιάτικα". Το 1981 κυκλοφόρησε η πρώτη του λαογραφική συλλογή με τίτλο "Τα λαογραφικά της Καλλονής Λέσβου", ενώ το 1986 εκδόθηκε το βιβλίο "Περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα. Παλιά επαγγέλματα της Καλλονής Λέσβου". "Τα γεωργικά της Λέσβου. Ο κάμπος της Καλλονής" το 1999. "Η Καλλονή της Λέσβου μέσα από παλιές φωτογραφίες" το 2009.Το 1983 εξέδωσε τη βιογραφία του Καλλονιάτη σατυρικού ποιητή Μιλτιάδη Φωτιάδη (Βεελζεβούλ). Παράλληλα, επιμελήθηκε της έκδοσης βιβλίων για την Καλλονή, ενώ συνεργάστηκε στη ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ-2 "Τα λαογραφικά της Λέσβου" (1985-86).
Μετά την πολύ θετική ανταπόκριση που είχε η κυκλοφορία του "Λεσβιακού Ημερολογίου 2011" των εκδόσεων "Αιολίδα" ετοιμάσαμε και φέτος και παραδίνουμε στο αναγνωστικό κοινό το "Λεσβιακό Ημερολόγιο 2012: Γράμματα, τέχνες, πολιτισμός". Υπεύθυνος και επιμελητής της έκδοσης είναι ο Παναγιώτης Σκορδάς, ενώ το εξώφυλλο κοσμεί πίνακας του γνωστού ζωγράφου Χρόνη Μπότσογλου με θέμα την Πέτρα της Λέσβου. Στις 344 σελίδες του φιλοξενούνται 23 εργασίες ιστορικού-λαογραφικού-γραμματολογικού-εκπαιδευτικού-μουσικού-δοκιμιακού ενδιαφέροντος.
Αναλυτικότερα στον τόμο γράφουν οι: Στρατής Τζιμής, Στρατής Μολίνος, Γεώργιος Παπαπαναγιώτου, Άρης Κυριαζής, Ακίνδυνος Παλαιολόγος, Στρατής Μπαλάσκας, Δημήτρης Μπούμπας, Σταυρούλα Λυκιαρδοπούλου-Κοντάρα, Γιάννης Κωνσταντέλλης, Ανθούλα Δανιήλ, Αθανάσιος Καλαμάτας, Δημήτρης Κοφτερός, Φώτης Βασίλογλου, Αριστείδης Σγατζός, Παναγιώτης Σκορδάς, Κώστας Μίσσιος, Νίκος Παπαδέλλης, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Παναγιώτης Μιχαηλάρης, Μάκης Αξιώτης, Δημήτρης Καραπιπέρης, Χρήστος Τραγέλλης.
Στο ημερολόγιο στεγάζονται 2 αφιερώματα. Το πρώτο είναι για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του νησιού μας και το δεύτερο για τον Παντελή Αργύρη με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατό του.
Επίσης δημοσιεύεται ειδικό εικαστικό αφιέρωμα με τίτλο "Η Λέσβος του Χρόνη Μπότσογλου" που συνοδεύεται από 23 πίνακες του τ. Πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών.
Ακόμη στην ειδική στήλη "Πρώτη Γραμμή - Πρώτη Ανάγνωση" βρισκεται διήγημα του βραβευμένου Λέσβιου πεζογράφου Γιώργου Καρτέρη, γραμμένο ειδικά για τους αναγνώστες του Ημερολογίου.
Όπως πέρυσι έτσι και φέτος στη στήλη "Η Λέσβος, ο χρόνος, οι άνθρωποι, οι ιστορίες τους" μια σειρά από συλλεκτικά τεκμήρια φωτίζουν το παρελθόν (φωτογραφίες, έγγραφα, επιστολές, θεατρικά προγράμματα, ετικέτες προϊόντων, τιμολόγια κ.α)
Στις τρεις γελοιογραφίες, ο Γιάννης Κακαρώνης, ο Αντώνης Κυριαζής και ο Μάκης Αξιώτης σχεδιάζουν με το πενάκι τους τη γενιά που φεύγει και τη νέα που έρχεται.
(1999) Τα γεωργικά της Λέσβου, Δήμος Καλλονής Λέσβου