*Αποστολή σε 2-4 εργάσιμες μέρες
Τιμή Λεμόνι: 33,39 €
Ανάπτυξη, ηγεσία, κοινωνία
Κείμενα συγκριτικής πολιτικής ανάλυσης: Τιμητικός τόμος για τον καθηγητή Κλεομένη Κουτσούκη
Συγγραφή: · Γιώργος Ι. Τσιαντής
Γιώργος Ι. Τσιαντής
Ο Γιώργος Τσιαντής (1968 - 2010) γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1968 στην Αθήνα με καταγωγή από τη Χελιδόνα Ευρυτανίας. Σπούδασε φιλοσοφία, ψυχολογία και παιδαγωγικά στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στη φιλοσοφία (τμήμα ΦΠΨ, κατεύθυνση Φιλοσοφίας). Μετά από μακροχρόνια ενασχόληση, σε επίπεδο μεταπτυχιακών-ερευνητικών σεμιναρίων, με θέματα εφαρμοσμένης ηθικής, πολιτικής φιλοσοφίας, αρχαιοελληνικής, νεώτερης και σύγχρονης φιλοσοφίας, τον Οκτώβριο του 1996 αναγορεύεται αριστούχος διδάκτωρ της φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τίτλος της διατριβής του: "Ακρασία, χρόνος, ήθος - Φιλοσοφική προσέγγιση του προβλήματος των ναρκωτικών". Από το Φθινόπωρο του 1998 δίδασκε φιλοσοφία της παιδείας και κοινωνιολογία της παιδείας στην ΑΣΠΑΙΤΕ Αθηνών, καθώς και φιλοσοφία της Τεχνολογίας στο πιλοτικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην παιδαγωγική και διδακτική της τεχνολογίας (Τμήμα ΓΕΤΕ) στην ίδια σχολή. Παράλληλα ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (τομέας Φιλοσοφίας), όπου σε συνεργασία με το "Φιλοσοφικό Τεχνολογικό Εργαστήριο Οικολογικής και Εφηρμοσμένης Φιλοσοφίας" πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα με αντικείμενο τις πολιτικές συνδηλώσεις της τεχνολογίας (ειδικά των σύγχρονων πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων) και γενικό τίτλο "Τεχνική και σύγχρονη δημοκρατία", η οποία υποστηρίχθηκε από το ΙΚΥ. Επίσης, συμμετείχε ενεργά με ανακοινώσεις του σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια φιλοσοφίας και αρθρογραφούσε σε σχετικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έφυγε από τη ζωή το Νοέμβριο του 2010 σε ηλικία 42 ετών.
Ιωάννης Σ. Βαβούρας
Ο Ιωάννης Σ. Βαβούρας είναι Καθηγητής Οικονομικής Πολιτικής στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος και Πρύτανης του Πανεπιστημίου. Είναι συνιδρυτής μαζί με τον Παναγιώτη Β. Τσίρη του Κέντρου Διακυβέρνησης και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Leicester. Στο Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος διδάσκει τα μαθήματα "Οικονομική Πολιτική", "Πρακτική της Οικονομικής Πολιτικής", "Πολιτική Οικονομικής Μεγέθυνσης" και "Μακροοικονομική Θεωρία ΙΙ", ενώ στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών το μάθημα "Οικονομική Πολιτική". Το δημοσιευμένο ελληνόγλωσσο και ξενόγλωσσο έργο του σε βιβλία, επιστημονικά περιοδικά, τετράδια εργασίας και συλλογικούς τόμους, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των θεμάτων της οικονομικής πολιτικής, με έμφαση κατά τα τελευταία έτη στη θεσμική οικονομική.
Παντελής Γ. Σκλιάς
Ο Παντελής Σκλιάς είναι πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου, κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Sussex (UK) στο γνωστικό αντικείμενο της διεθνούς πολιτικής οικονομίας. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Ελληνικό Κέντρο Πολιτικών Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου, με υποτροφία του ΙΚΥ. Συνεργάζεται με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ως συγγραφέας εκπαιδευτικού υλικού και Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό). Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σχέσεων) καθώς επίσης και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης). Είναι επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών για τον Πολιτισμό, την Ανάπτυξη και το Περιβάλλον του Πανεπιστημίου Sussex. Είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Μη Κυβερνητικού Οργανισμού Ευρωπαϊκή Προοπτική, με σημαντική δραστηριότητα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στις χώρες των Βαλκανίων (ΠΓΔΜ, Κόσοβο, Αλβανία, Σερβία), του Τρίτου Κόσμου (Ισημερινός, Κένυα, Μαλί, Τανζανία, Κοινοπολιτεία της Δομίνικα, Ινδία) και της πρώην ΕΣΣΔ. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η μελέτη της διεθνούς πολιτικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης στις χώρες των Βαλκανίων, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της πρώην ΕΣΣΔ και του Τρίτου Κόσμου.
Σπύρος Ρουκανάς
Ο Σπύρος Ρουκανάς είναι απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία στο University of Leeds της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει εκλεγεί λέκτορας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο γνωστικό αντικείμενο της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας.
Χάρης Τοπαλίδης
Γεώργιος Θ. Χατζηκωνσταντίνου
Ο Γιώργος Θ. Χατζηκωνσταντίνου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς του γεννήθηκαν κάποτε στα Δαρδανέλια της Μικρασίας και θύματα υπήρξαν της προσφυγιάς. Σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στο Α.Π.Θ. Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Εκεί κατέκτησε το Doctorat d' Etat στην οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Paris I - Pantheon - Sorbonne με βαθμό "Άριστα". Διδάσκει στο τμήμα διεθνών οικονομικών σχέσεων και ανάπτυξης (Δ.Ο.Σ.Α.) του Πανεπιστημίου Θράκης. Του τμήματος αυτού υπήρξε επί 7 έτη πρόεδρος, έχοντας την ευθύνη της ίδρυσης και της οργάνωσής του έως το έτος 2005. Διετέλεσε αντιπρύτανης φοιτητικών υποθέσεων και διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει γράψει 12 βιβλία, μεγάλο αριθμό άρθρων και επιστημονικών μελετών και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων σ' ολόκληρο τον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό χώρο. Είναι μέλος, πρόεδρος ή γραμματεύς σε πλήθος επιστημονικών εταιριών και σωματείων. Σύζυγός του είναι η Βασιλική Αθανασίου και γιοι τους ο Θεμιστοκλής, οικονομολόγος και ο Μάριος, νομικός.
Τρύφωνας Ι. Κωστόπουλος
Ο Τρύφωνας Ι. Κωστόπουλός γεννήθηκε στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Διδάσκει Κοινωνία και Κοινοτισμό, Τοπική Δημοκρατία, Τοπική Κοινωνία και Διοίκηση, Μειονότητες και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Την περίοδο 1993-2007 δίδαξε ως Λέκτορας και Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου (1989). Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου (1986). Σπούδασε οικονομικά στα Πανεπιστήμια του Πειραιά και του Gottingen της Γερμανίας (1981). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε συνέδρια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με έμφαση στη θεωρία του μαρξισμού.
Χαρίλαος Α. Χάρακας
Πέτρος Δαουτάκος
Τάσος Λέρτας
Ο Τάσος Λέρτας γεννήθηκε στο Σμόκοβο Καρδίτσας το 1939. Είναι πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών καθώς και της Δραματικής Σχολής Θεάτρου και Κινηματογράφου. Παρακολούθησε σεμινάρια Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων. Διετέλεσε συνδικαλιστικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος, Πρόεδρος Εργαζομένων Φοιτητών-Σπουδαστών, αντεπιστέλλον μέλος της ΕΦΕΕ, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Δραματικών Σχολών, Αντιπρόεδρος στην Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων, Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας καθώς και Ειδικός Σύμβουλος Υπουργών Παιδείας. Ως σκηνοθέτης και ηθοποιός συνεργάστηκε με βασικούς θιάσους του ελεύθερου Θεάτρου και με Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα. Το ίδιο στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Συνδημιουργός, με το σκηνοθέτη Νίκο Τζίμα, της ταινίας "Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο" και δημιουργός της ταινίας "Ντοκουμέντο - Η μάχη της Αθήνας", που πήρε το Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών από 106 χώρες, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας, το 1983. Σκηνοθέτησε και άλλες ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους (Καβάφης, Κρυστάλλης, Κύριλλος και Μεθόδιος κ.λπ.) Έγραψε σενάρια για τον Κινηματογράφο, την Τηλεόραση και δημοσίευσε σειρά άρθρων σε Αθηναϊκές εφημερίδες, έκανε τηλεοπτικές παρουσιάσεις πάνω σε θέματα Παιδείας επί σειρά ετών και έδωσε διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε Πανεπιστήμια και Πολιτιστικούς Φορείς. Μετέφρασε κλασσικούς δραματουργούς.
Κώστας Ν. Τσιαντής
Κώστας Α. Λάβδας
Ο Κώστας Α. Λάβδας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και σπούδασε πολιτική επιστήμη, διοικητική επιστήμη και διεθνείς σχέσεις στην Ελλάδα, τη Βρετανία (L.S.E., Manchester) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (M.I.T.). Είναι καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ) του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, καθηγητής στην Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών "Κωνσταντίνος Καραμανλής" στη Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ), Senior Research Fellow στη London School of Economics, Αντιπρύτανης και Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πριν εκλεγεί στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, δίδαξε πολιτική ανάλυση και ευρωπαϊκή πολιτική σε πανεπιστήμια στη Βρετανία και τις ΗΠΑ καθώς επίσης και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης της Αθήνας. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία και έχει κληθεί ως ερευνητής ή για να δώσει διαλέξεις, μεταξύ άλλων, στο M.I.T., το L.S.E., το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Tufts, το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Harvard, το Πανεπιστήμιο της Catania και το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. Τα ερευνητικά και διδακτικά ενδιαφέροντα του είναι στα πεδία της ευρωπαϊκής πολιτικής, της ελληνικής πολιτικής, της συγκριτικής ανάλυσης των οργανωμένων συμφερόντων και της εφαρμοσμένης πολιτικής θεωρίας. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: "The Europeanization of Greece: Interest Politics and the Crises of Integration" (London/ New York: Macmillan, 1997), "Politics, Subsidies and Competition" (με Μ. Μενδρινού) (Cheltenham: Edward Elgar, 1999), "Δημιουργία και εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας" (Πάτρα: Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, 2003), "Συμφέροντα και πολιτική: Οργάνωση συμφερόντων και πρότυπα διακυβέρνησης" (Αθήνα: Παπαζήσης, 2004), "Η πολιτική ανάμεσα στο δυνητικό και το οικείο: παρεμβάσεις και αναθεωρήσεις" (Αθήνα: Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2010), "A Republic of Europeans: Civic Potential in a Liberal Milieu" (με Δ. Χρυσοχόου) (Cheltenham: Edward Elgar, 2011), "Αμερική: πολιτική ανάπτυξη, δημοκρατία και εξωστρέφεια στις Η.Π.Α." (Αθήνα: Παπαζήσης, 2012). Συγγραφέας πολλών κεφαλαίων σε διεθνείς και ελληνικούς συλλογικούς τόμους (π.χ., στους τόμους: "Privatization and Public Policy", "Republicanism in Theory and Practice", "Verbaende und Verbandssysteme in Europa", "The New Balkans", "Intercultural Dialogue and Citizenship", "Εισαγωγή στις Ευρωπαϊκές Σπουδές", "Παγκόσμια Ευρώπη", "Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση", "Εκπαίδευση και Εκπαιδευτική Πολιτική", κ.ά.) καθώς επίσης και πλήθους δημοσιεύσεων σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά (όπως European Journal of Political Research, West European Politics, Politics, Political Studies, Journal of Political and Military Sociology, κ.α.). Επιμελήθηκε τους συλλογικούς τόμους "Ευρωπαϊκή ενοποίηση και πολιτική θεωρία: Η πρόκληση του Ρεπουμπλικανισμού" (με Δ. Χρυσοχόου) (Αθήνα: Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2004) και "Κατευθύνσεις στη μελέτη των διεθνών σχέσεων" (με Δ. Ξενάκη και Δ. Χρυσοχόου) (Αθήνα: Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2010). Κριτής (referee) σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (όπως "European Journal of Political Theory", "Journal of European Public Policy", "Ethnic and Racial Studies", "Political Studies", κ.α.) και ιδρύματα χρηματοδότησης της έρευνας. Διετέλεσε τακτικό μέλος του Δ. Σ. του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ) και του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας (ΚΕΕ). Είναι μέλος της Ακαδημίας Πολιτικής Επιστήμης της Νέας Υόρκης και της Βρετανικής Εταιρείας Πολιτικών Επιστημών. Μέλος της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού "Τετράδια Πολιτικής Επιστήμης".
Θανάσης Στραβοσκούφης
Φίλιππος Νικολόπουλος
Ο Φίλιππος Νικολόπουλος σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Παν/μιο Αθηνών κι αργότερα έγινε διδάκτορας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Παν/μίου. Από το 1990 άρχισε να διδάσκει κοινωνιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Παν/μίου Κρήτης, όπου το 1993 εξελέγη Επίκουρος καθηγητής. Έχει διατελέσει visiting fellow στο τμήμα κοινωνιολογίας του Παν/μίου Yale (1994), Research Scholar στο τμήμα Κοινωνιολογίας του London School of Economics (1995), Senior Associate member του St Antony's College της Οξφόρδης (1995), Research Scholar του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του παν/μίου του Harvard (1997) και επισκέπτης καθηγητής στη σχολή Κοινωνιολογίας του Παν/μίου Λομονόσωφ της Μόσχας (1996). Από το 1994 εκλέγεται μέλος του διευθυντικού συμβουλίου της Επιτροπής Ερευνών της Θεωρίας Κοινωνικών Συστημάτων και Κοινωνιοκυβερνητικής Διεθνούς Κοινωνιολογικής Εταιρείας. Έχει γράψει βιβλία και μελέτες κοινωνιολογικού περιεχομένου, όπως και πολλά άρθρα πολιτικού περιεχομένου σε περιοδικά και εφημερίδες. Επίσης έχει πραγματοποιήσει εμπειρικές κοινωνικές έρευνες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Παράλληλα ασχολείται με τη λογοτεχνία (ποίηση, δοκίμιο, κριτική) και είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Επιπλέον είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, έχει ενεργό πολιτική δράση και συμμετέχει στο οικολογικό κίνημα.
Ιωάννης Χ. Καρυδάς
Ο Ιωάννης Χ. Καρύδας γεννήθηκε στην Αμφιλοχία της Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή Πάτρας. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Μαδρίτης, στην Ισπανία, με εξειδίκευση τον βιοκλιματικό αστικό σχεδιασμό και στο Fondation M. Hicter στις Βρυξέλλες, με εξειδίκευση το σχεδιασμό της πολιτιστικής διαχείρισης και της αστικής ανάπτυξης. Απέκτησε το Διδακτορικό Δίπλωμα, από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Κοινωνικής Ψυχολογίας, με θέμα τη Πολιτική και Κοινωνικό-Ψυχολογική συγκρότηση και ανάπτυξη της σύγχρονης Πόλης. Έχει μεταδιδακτορική εξειδίκευση στα θέματα της Εικονικής και Ψηφιακής Πόλης. Έχει εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, σε Ανώτατες Σχολές και Σεμινάρια Επιμόρφωσης Ενηλίκων, σε θέματα χωροταξίας, αστικού σχεδιασμού και τοπικής ανάπτυξης, κυρίως σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας και το Διαδίκτυο.
Αντώνιος Χ. Χαλικιάς
Σπύρος Μακρής
Ο Σπύρος Μακρής είναι Δρ. Πολιτικών Επιστημών και Διεθνολόγος. Είναι λέκτορας πολιτικής επιστήμης στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει διδάξει ως Διαλέκτης Καθηγητής στη Ναυτική Σχολή Πολέμου. Έχει διατελέσει Επιστημονικός Συνεργάτης στο Καποδιστριακό, το Πάντειο και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Την περίοδο 1998-99 υπήρξε Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΥΠΕΘΑ στον Τομέα της Στρατηγικής Ανάλυσης. Είναι Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ) και Τακτικός Επιστημονικός Συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Πολιτικών Ερευνών (ΕΚΠΕ) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το επιστημονικό και ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε θέματα Πολιτικής Φιλοσοφίας και Θεωρίας, Στρατιωτικής Κοινωνιολογίας, Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής και Θεωρίας των Διεθνών Σχέσεων. Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια.
Νίκη Καλτσόγια - Τουρναβίτη
Η Νίκη Καλτσόγια - Τουρναβίτη είναι ομότιμη καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου. Το διδακτικό και επιστημονικό της έργο αναφέρεται σε θέματα συνταγματικού δικαίου, συνταγματικής ιστορίας, δημόσιας διοίκησης και πολιτικής επιστήμης. Είναι ενεργό μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας, με συμμετοχή σε επιστημονικές εταιρείες. Στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει ειδικευθεί σε θέματα δικαιωμάτων των γυναικών, με πολλές μελέτες, άρθρα και διαλέξεις και συμμετοχή σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και θεωρείται εμπειρογνώμων σε θέματα ισότητας των φύλων. Είναι μέλος του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, του οποίου υπήρξε για ένα διάστημα και αντιπρόεδρος. Από τις αρχές της δεκαετίας του '80 είναι συνεργράτις του περιοδικού ελευθερίας και γλώσσας Ευθύνη και της Νέας Ευθύνης, καθώς και των περιοδικών Ο Αγώνας της Γυναίκας και Ηλιαία. Το βιβλίο "Προκλήσεις των καιρών" (Ευθύνη, 2009) με δοκίμια της, τιμήθηκε με το βραβείο Ρ.Ε.Ν. Club για το 2011.
Μαρία Λιοζίδου
Γιώτα Παπαγεωργίου
Η Γιώτα Παπαγεωργίου γεννήθηκε στη Λακωνία. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές κοινωνιολογικής θεωρίας στο πανεπιστήμιο του Missouri-Columbia. Συνέχισε τις σπουδές της στο Florida State University, απ' όπου έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στην πολιτική κοινωνιολογία. Οι επιστημονικές μελέτες της εστιάζονται σε θέματα μεθόδων στις κοινωνικές επιστήμες των γυναικείων σπουδών. Εργασίες της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει διδάξει στο Florida State University, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Σήμερα είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διδάσκει μεθόδους και τεχνικές της κοινωνιολογικής έρευνας και γυναικείες σπουδές (κοινωνιολογία των φύλων).
Κώστας Δικαίος
Ο Κώστας Δικαίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στην Πάντειο (1987), και στο Εδιμβούργο (PhD 1992). Η διδακτορική του διατριβή σχετίζει έννοιες της νεο-μαρξιστικής θεωρίας του κράτους με τις λειτουργίες του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΝHS). Εργάστηκε ως εμπειρογνώμονας και διοικητικό στέλεχος σε έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1995-2000). Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης (ΠΔ 407/80) στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του ΔΠΘ διδάσκοντας πολιτική υγείας, και οργάνωση και διοίκηση υπηρεσιών υγείας, και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης (1998-2004). Από τον Δεκέμβριο του 2009 είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του ΔΠΘ στο αντικείμενο "Πολιτική και Ιστορία των Υπηρεσιών Υγειονομικής Φροντίδας". Είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου του ΕΑΠ για την Πολιτική Υγείας. Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις του αφορούν θέματα κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής υγείας, κυρίως σχετικά με τον κομματικό ανταγωνισμό γύρω από το ΕΣΥ, και την ιδεολογική διάσταση στην διοίκηση νοσοκομείων.
Γεώργιος Ε. Σκουλάς
Ο Γεώργιος Σκουλάς είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Waterloo Οντάριο Καναδά, Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, καθώς και των Πολιτικών Επιστημών της ίδιας Σχολής με τιμητική διάκριση. Διετέλεσε μεταπτυχιακός υπότροφος της Καναδικής Κυβέρνησης και είναι διπλωματούχος (Master of Arts) των Πολιτικών Επιστημών με ειδίκευση στην Πολιτική Θεωρία & Φιλοσοφία με τιμητική διάκριση του παραπάνω Τμήματος των Πολιτικών Επιστημών του ίδιου Πανεπιστημίου. Αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας (Ρh.D.) του Πανεπιστημίου Γιόρκ, (YORK) Τορόντο Καναδά, το 1991. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα Καναδικά Πανεπιστήμια: University of Waterloo, Wilfrid Laurier και York στα Τμήματα: Κοινωνιολογίας, Παιδαγωγικής και Πολιτικών Επιστημών 1984-1993. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1993, δίδαξε ως Διδάσκων ΠΔ/407 στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο ΤΕΙ Κρήτης και ΠΑΤΕΣ-ΣΕΛΕΤΕ Ηρακλείου από το 1998 μέχρι το 2003. Από το 2003 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών στην Κατεύθυνση της Πολιτικής και της Διπλωματίας, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και ως μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στον τομέα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας & Ανάλυσης από το 2008 και μέλος της Διατμηματικής Επιτροπής Διεύθυνσης του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι μέλος του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του ίδιου Πανεπιστημίου και αρκετών συντακτικών επιτροπών ξενόγλωσσων διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Έχει συγγράψει αρκετές μονογραφίες και πολλά άρθρα σε επιστημονικά διεθνή περιοδικά.
Αναστασία - Βαλεντίνη Ρήγα
Η Αναστασία - Βαλεντίνη Ρήγα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής - Κλινικής Ψυχολογίας και Ποιοτικής Μεθοδολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει τρεις Μονογραφίες, δέκα βιβλία επιστημονικού περιεχομένου με άλλους συνεργάτες, τέσσερις μεταφράσεις καθώς και πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.
Ιωάννα - Σταματίνα Παναγιωτακοπούλου
Σπάρτη Μαραγκού - Δρυγιαννάκη
Ιωάννης Χ. Βούλγαρης
Γιώργος Κ. Καραγεώργος
Ηλίας Θερμός
Ο καθηγητής Ηλίας Θερμός γεννήθηκε στη Λευκάδα. Σπούδασε χημεία και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Eastern Illinois, όπου έλαβε το πτυχίο B.S. το 1963. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Southern Illinois, έλαβε το πτυχίο Master (M.A.) στην ιστορία το 1965 και το διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.) στην πολιτική επιστήμη το 1967. Δίδαξε πολιτική επιστήμη και διεθνείς σχέσεις στα Πανεπιστήμια Roosevelt, Northwestern (πολιτική θεωρία), North Carolina State University και Texas A & M. Το 1972-1973 προήδρευσε στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Κολεγίου Flagler. Διετέλεσε Visiting Fellow στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard (1979-1980) και Visiting Scholar στο Πανεπιστήμιο Northwestern (1989-1990). Στην Ελλάδα δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το 1986 και δίδαξε έως το 2005. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Προήδρευσε στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τα χρονικά διαστήματα 1990-1998 και 2001-2003, τιμήθηκε με την έδρα Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ολοκλήρωση και Εξωτερική Πολιτική, και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά έργα στην Ελλάδα, όπως "Ο ηγέτης - Μελέτη στο φαινόμενο ηγεσία" και "Η πολιτική σκέψη των Πλάτωνα και Αριστοτέλη στην κλασική και σύγχρονη εποχή". Έχει επίσης δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα και μελέτες για την πολιτική επιστήμη, τις διεθνείς σχέσεις και την ιστορία σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.
Επιμέλεια: · Παντελής Γ. Σκλιάς
Παντελής Γ. Σκλιάς
Ο Παντελής Σκλιάς είναι πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου, κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Sussex (UK) στο γνωστικό αντικείμενο της διεθνούς πολιτικής οικονομίας. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Ελληνικό Κέντρο Πολιτικών Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου, με υποτροφία του ΙΚΥ. Συνεργάζεται με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ως συγγραφέας εκπαιδευτικού υλικού και Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό). Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σχέσεων) καθώς επίσης και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης). Είναι επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών για τον Πολιτισμό, την Ανάπτυξη και το Περιβάλλον του Πανεπιστημίου Sussex. Είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Μη Κυβερνητικού Οργανισμού Ευρωπαϊκή Προοπτική, με σημαντική δραστηριότητα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στις χώρες των Βαλκανίων (ΠΓΔΜ, Κόσοβο, Αλβανία, Σερβία), του Τρίτου Κόσμου (Ισημερινός, Κένυα, Μαλί, Τανζανία, Κοινοπολιτεία της Δομίνικα, Ινδία) και της πρώην ΕΣΣΔ. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η μελέτη της διεθνούς πολιτικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης στις χώρες των Βαλκανίων, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της πρώην ΕΣΣΔ και του Τρίτου Κόσμου.
Έκδοση: Δεκέμβριος 2011 από "Εκδόσεις Ι. Σιδέρης"
Σελ.:626 (28χ21), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-08-0573-3
Θέμα: "Πολιτικές επιστήμες" "Οικονομική ανάπτυξη" "Ηγεσία" "Κοινωνική αλλαγή"
- Περιγραφή
- Άλλοι τίτλοι από Ηλίας Θερμός
Ηλίας Θερμός
Thermos, Ilias ¹Ο καθηγητής Ηλίας Θερμός γεννήθηκε στη Λευκάδα. Σπούδασε χημεία και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Eastern Illinois, όπου έλαβε το πτυχίο B.S. το 1963. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Southern Illinois, έλαβε το πτυχίο Master (M.A.) στην ιστορία το 1965 και το διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D.) στην πολιτική επιστήμη το 1967. Δίδαξε πολιτική επιστήμη και διεθνείς σχέσεις στα Πανεπιστήμια Roosevelt, Northwestern (πολιτική θεωρία), North Carolina State University και Texas A & M. Το 1972-1973 προήδρευσε στο Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Κολεγίου Flagler. Διετέλεσε Visiting Fellow στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard (1979-1980) και Visiting Scholar στο Πανεπιστήμιο Northwestern (1989-1990). Στην Ελλάδα δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το 1986 και δίδαξε έως το 2005. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Προήδρευσε στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τα χρονικά διαστήματα 1990-1998 και 2001-2003, τιμήθηκε με την έδρα Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ολοκλήρωση και Εξωτερική Πολιτική, και με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά έργα στην Ελλάδα, όπως "Ο ηγέτης - Μελέτη στο φαινόμενο ηγεσία" και "Η πολιτική σκέψη των Πλάτωνα και Αριστοτέλη στην κλασική και σύγχρονη εποχή". Έχει επίσης δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα και μελέτες για την πολιτική επιστήμη, τις διεθνείς σχέσεις και την ιστορία σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά.
Ο τόμος αυτός συνιστά μια διεπιστημονική δουλειά στον βαθμό που ιδιαίτερα διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί και επιστήμονες, αξιόλογοι συνάδελφοι και ερευνητές, καθώς και ανερχόμενοι νέοι επιστήμονες, πραγματεύονται μια σειρά από ενδιαφέροντα θέματα στους τρεις κύριους θεματικούς τομείς στους οποίους ο τιμώμενος καθηγητής, Κλεομένης Κουτσούκης, ανέπτυξε τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα και πραγμάτωσε την ιδιαίτερα σημαντική επιστημονική του συνεισφορά στον τόπο μας και όχι μόνον: την Ανάπτυξη - την Ηγεσία - την Κοινωνία. Τα άρθρα του παρόντος συλλογικού τόμου ανέρχονται σε εξήντα ένα και κατανέμονται σε τρία μέρη. Όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, οι τρεις αυτές ενότητες έχουν μεταξύ τους μια εσωτερική λογική αλληλουχία. Με παρσονικούς όρους, θα λέγαμε ότι η ανάπτυξη (α' μέρος) είναι μια συνεχής διαδικασία για την οποία η ηγεσία μιας χώρας (β' μέρος) έχει την ευθύνη να προετοιμάζει και να κατευθύνει την κοινωνία που θέλει να ευημερεί (γ' μέρος). Η αποστολή της ηγεσίας έγκειται στην προσαρμογή της κοινωνίας, όχι μόνο στις παγκόσμιες προκλήσεις, αλλά και στην επιτυχή υπέρβαση εσωτερικών εμποδίων, αντιμετωπίζοντας εσωτερικές παθογένειες, αντίρροπες δυνάμεις και ποικίλες μορφές συγκρούσεων. Ο ίδιος ο τόμος μπορεί να αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά και αναφορά για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των τριών, αλλά αλληλοσυμπληρούμενων, γνωστικών πεδίων στην πατρίδα μας.
(2016) Αποστολή , Εκδόσεις Καστανιώτη
(2013) Η γερμανική ηγεμονία, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2011) Η πολιτική σκέψη των Πλάτωνα και Αριστοτέλη στην κλασική και σύγχρονη σκέψη, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας
(2008) Η αμερικανική αυτοκρατορία, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας
(2000) Πτυχές του εμφυλίου πολέμου 1946 - 1949, Φιλίστωρ
(1998) Η προσωπικότητα του Άρη Βελουχιώτη και η Εθνική Αντίσταση, Φιλίστωρ