*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Συγκριτικό δίκαιο και πολιτιστικά αγαθά


Συγγραφή: ·Ελίνα Μουσταΐρα
Έκδοση: Μάιος 2012 από "Νομική Βιβλιοθήκη"
Σελ.:192 1, ISBN: 960-272-970-8


Θέμα: "Διεθνές δίκαιο " "Συγκριτικό δίκαιο"

Το βιβλίο κινείται σε δύο άξονες, του συγκριτικού δικαίου και των πολιτιστικών αγαθών, οι οποίοι όμως τελικά διαπλέκονται μεταξύ τους. Μετά από την Εισαγωγή όπου η συγγραφέας εξηγεί το νόημα που έχουν οι συγκρίσεις δικαίων, το πρώτο κεφάλαιο πραγματεύεται την απέραντη ποικιλία των δικαίων και την ομορφιά της- θέματα του κεφαλαίου αποτελούν, μεταξύ άλλων, ο νομικός πλουραλισμός τόσο στα προφορικά δίκαια των αυτοχθόνων όσο και στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών. Το δεύτερο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στα πολιτιστικά αγαθά. Σε αυτό αναπτύσσονται ζητήματα όπως σε ποιον "ανήκει" ένας συγκεκριμένος πολιτισμός, τα έργα τέχνης ως βασικά στοιχεία της εθνικής (κρατικής) ταυτότητας, πολιτιστικά αγαθά και πολιτισμική ταυτότητα καθώς και η σημασία της γλώσσας για το συγκριτικό δίκαιο και για τα σχετικά με τα πολιτιστικά αγαθά κείμενα. Το τρίτο κεφάλαιο του έργου με τίτλο "Μουσεία. Δημόσια - Ιδιωτικά" εξετάζει την ταυτότητα των συλλεκτών και τις ιδιαιτερότητές τους, τις αρχαιολογικές συλλογές, τις συλλεκτικές πρακτικές, τον ρόλο των ιδιωτών συλλεκτών στη σύσταση και οργάνωση των μουσείων καθώς και το αν διαφέρουν τα μουσεία των διαφόρων κρατών - των διαφόρων κοινοτήτων. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύονται νομικές και πολιτιστικές μεταφυτεύσεις (γενικά περί μεταφυτεύσεων δικαίων, μεταφυτεύσεις στην Άπω Ανατολή και στην Κίνα) ενώ στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύεται η προστασία των πολιτιστικών αγαθών στα εθνικά δίκαια κρατών πρώην αποικιών ή υπό κάποιου είδους κυριαρχία αποικιοκρατικών δυνάμεων (Οθωμανική αυτοκρατορία, Λατινική Αμερική). Το έκτο κεφάλαιο πραγματεύεται την προστασία πολιτιστικών αγαθών που απειλούνται τόσο λόγω ενόπλων συγκρούσεων (π.χ. Ιράκ) αλλά και σε καιρούς ειρήνης όταν γίνεται προσπάθεια καταστροφής του πολιτισμικού παρελθόντος ενός λαού. Το έβδομο και τελευταίο κεφάλαιο του έργου είναι αφιερωμένο σε πολιτιστικά αγαθά που απομακρύνθηκαν από τον αρχικό τους χώρο και στην διεκδίκηση της επιστροφής τους. Εξετάζονται μεταξύ άλλων οι περιπτώσεις της Νεφερτίτης στην Αίγυπτο, του διαμαντιού Kohinoor, η υπόθεση Baldin - Bremen Kunsthalle καθώς και των Γλυπτών του Παρθενώνα τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Το έργο πλαισιώνεται από πλούσια ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία και αρθρογραφία.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας