*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Ο ναός του Θεού και οι λειτουργικές τέχνες

Η συμβολική γλώσσα της Εκκλησίας


Συγγραφή: ·Μοναχός Αγιορείτης Αβραάμ
Έκδοση: Μάιος 2012 από "Ο Ποιμενικός Αυλός"
Σελ.:174 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο


Θέμα: "Εκκλησιαστική αρχιτεκτονική" "Εκκλησίες - Ιστορία "

Το περισπούδαστο πρότυπο του Ναού του Θεού είναι αναμφίβολα ο Ναός της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, όπου αναπτύχθηκαν και όλων των ειδών οι λειτουργικές τέχνες σε ένα ουράνιο μόρφωμα όπου πραγματικά συναντούσαν οι πιστοί τον ουρανό στη γη. Δεν είναι εύκολο να περιγράψουμε το κάλλος και το μεγαλείο, τη λάμψη, τη μεγαλοπρέπεια και ωραιότητα του Ναού αυτού. Μόνο εκείνοι, που αξιώθηκαν να πάνε στην Πόλη και να επισκεφθούν τον Ναό μπορούν να μας πουν κάτι, αλλά και αυτοί αδυνατούν να περιγράψουν την ωραιότητά του η οποία νικά κάθε περιγραφή. Είναι ένα μεγαλούργημα. Μόλις κανένας πέραση την κεντρική πύλη του Ναού, μπροστά του παρουσιάζεται ένα έξοχο θέαμα. Φαίνεται όλο το εσωτερικό του Ναού. Το δάπεδο μοιάζει σαν μια θάλασσα, απ' την οποία βγαίνουν με χάρη σαν κατάρτια μεγάλου πλοίου 107 μεγάλες μαρμάρινες κολώνες, που χωρίζουν το ναό σε κλίτη και βαστάνε το πάνω μέρος του Ναού. Στο Κέντρο περίπου υψώνονται σε σχήμα τετραγώνου τέσσερις γιγάντιες κολώνες και πάνω στις κολώνες αυτές στηρίζεται ένας θαυμάσιος τρούλλος που δεν υπάρχει όμοιός του σ' όλο τον κόσμο. Ο τρούλλος έχει 40 μεγάλα παράθυρα, κι όταν βγαίνει ο ήλιος και στέλνει τις ακτίνες του, το φως περνάει από τα παράθυρα και ο προσκυνητής νομίζει ότι βλέπει έναν ουρανό με άστρα που φωτίζουν τη γη. Νομίζει ότι δεν πατάει πάνω στη γη, αλλ' ότι μία δύναμη τον παίρνει και τον υψώνει στον ουρανό. Αυτό δε ακριβώς είναι εκείνο που επεδίωκαν οι ευσεβείς αρχιτέκτονες, να κατορθώσουν, ώστε εκείνο που ψάλλει η Εκκλησία, "Εν τω ναώ εστώτες της δόξης σου εν ουρανώ εστάναι νομίζομεν", να το αισθητοποιήσουν.

Αλλά στη μεγαλοπρέπεια του Ναού συντελούσαν και οι εσωτερικές διακοσμήσεις, που με μεγάλη τέχνη είχαν επιμεληθή διάσημοι τεχνίτες. Έλαμπε ο Ναός από όμορφα κιονόκρανα, από ασήμι, από χρυσάφι, από μωσαϊκά, από χιλιάδες καντήλια, από πολύχρωμα μάρμαρα, με τα οποία είναι ντυμένοι οι τοίχοι. Ο Ιουστινιανός δεν λυπήθηκε τα χρήματα. Άνοιξε το δημόσιο ταμείο και δαπάνησε χρήματα πολλά. Μάζεψε από όλο τον κόσμο μάρμαρα χρωματιστά, πολύτιμους λίθους, χρυσάφι και ασήμι. Κάλεσε μηχανικούς, γλύπτες και ζωγράφους, που πέντε χρόνια και δέκα μήνες χρειάσθηκαν για να ολοκληρωθή το έργο. Τα εγκαίνια έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου του 537. Έγιναν με κάθε μεγαλοπρέπεια. Ο Ιουστινιανός έλαμπε από χαρά. Λέγεται, πως όταν μπήκε μέσα και είδε τη μεγαλοπρέπεια του Ναού, δεν κρατήθηκε, αλλά φώναξε: "Νενίκηκά σε, Σολομών", που σημαίνει πως ο Ναός της Αγίας Σοφίας είναι ανώτερος από το Ναό του Σολομώντος.

(2012) Η μεγάλη επιλογή του ανθρώπου, Ο Ποιμενικός Αυλός

(2012) Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας μετά της ερμηνείας αυτών, Ο Ποιμενικός Αυλός

(2011) Το Αρχοντικό μας, Ο Ποιμενικός Αυλός

(2011) Οι επίβουλοι του γένους και παραχαράκτες της ιστορίας μας, Ο Ποιμενικός Αυλός

(2011) Αυτά που πρέπει να γνωρίζεις..., Ο Ποιμενικός Αυλός

(2010) Η πορεία του κόσμου χωρίς τον Θεάνθρωπο, Ο Ποιμενικός Αυλός

(2009) Ο Θεάνθρωπος και η ορθόδοξη εκκλησία του, Ο Ποιμενικός Αυλός

(2009) Οι προφήτες μας αποκαλύπτουν..., Ο Ποιμενικός Αυλός

(2007) Ρωμαίικο οδοιπορικό, Ο Ποιμενικός Αυλός

(2006) Ρωμαϊκό οδοιπορικό, Ιδιωτική Έκδοση

(2005) Ο άνθρωπος, Ο Ποιμενικός Αυλός

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας