*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Δημοκρατία, Σύνταγμα, Ευρώπη στην εποχή της κρίσης

Μελέτες στη μνήμη του Δημήτρη Θ. Τσάτσου

(Συλλογικό έργο)
Συγγραφή: · Νίκος Κ. Αλιβιζάτος · Ευάγγελος Βενιζέλος · Ξενοφών Ι. Κοντιάδης · Προκόπης Β. Παυλόπουλος · Κώστας Χ. Χρυσόγονος · Φίλιππος Κ. Σπυρόπουλος · Γιώργος Χ. Σωτηρέλης · Νέδα Α. Κανελλοπούλου - Μαλούχου ·Πέτρος Ι. Παραράς · Αντώνης Ν. Μανιτάκης · Αναστάσιος - Ιωάννης Δ. Μεταξάς ·Ανδρέας Γ. Δημητρόπουλος · Γιώργος Σ. Κατρούγκαλος · Παναγιώτης Γ. Μαντζούφας · Κωνσταντίνος Τσουκαλάς · Λουκάς Τσούκαλης ·Δημήτρης Χαραλάμπης ·Ισμήνη Κριάρη - Κατράνη · Δημήτρης Κ. Μέλισσας
Επιμέλεια: · Ξενοφών Ι. Κοντιάδης · Φίλιππος Κ. Σπυρόπουλος · Κωνσταντίνος Τσουκαλάς
Έκδοση: Οκτώβριος 2012 από "Σαββάλας"
Σελ.:304 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-493-177-6


Θέμα: "Πολιτικές επιστήμες" "Δημοκρατία"

Η οικονομική κρίση ανανοηματοδοτεί τις θεμελιώδεις έννοιες του κράτους, της πολιτείας, του συντάγματος, της κυριαρχίας, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της έκτακτης ανάγκης, του δημοσίου συμφέροντος. Επιστημολογικές αφετηρίες, ερμηνευτικές προαντιλήψεις ή πολιτικά δόγματα που θεωρούνταν αυτονόητα και αδιαπραγμάτευτα αποδεικνύονται ολοένα πιο αναχρονιστικά και ανεπαρκή για την εξήγηση όσων συμβαίνουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο και ολόκληρο τον κόσμο μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Η κρίση ανέδειξε τα θεσμικά και πολιτικά αδιέξοδα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, φέρνοντας στην επιφάνεια τα πολυεπίπεδα ελλείμματα της ενωσιακής αρχιτεκτονικής. Στην Ελλάδα, την προβαλλόμενη ως "μαύρο πρόβατο" της ευρωζώνης, η κρίση ανέτρεψε κεντρικές συνιστώσες της μεταπολιτευτικής λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Τα Μνημόνια έθεσαν στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου όχι μόνο κρίσιμα ζητήματα κυριαρχίας, αλλά και την αμφισβήτηση της κανονιστικής ισχύος του συντάγματος. Ο δικομματισμός μοιάζει να καταρρέει. Έτσι, η αναβίωση της πολιτικής συντελείται με όρους διλημμάτων πρωτοφανούς έντασης.

Ο ανά χείρας τόμος είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Δημήτρη Τσάτσου, ο οποίος δεν υπήρξε μόνο πανεπιστημιακός δάσκαλος και ενεργός πολιτικός, αλλά ένας διανοούμενος που παρενέβαινε επίμονα στον δημόσιο διάλογο, συχνά διαμορφώνοντας τη θεματολογία του. Έλληνες συνάδελφοί του, μαθητές, ομότεχνοι και φίλοι αφιερώνουν στη μνήμη του, ως στεφάνους για τον εκλιπόντα, τις μελέτες που συνέταξαν γι' αυτόν. Οι μελέτες αναφέρονται: στη δημοκρατία, στη δικαιοκρατία, στα πολιτικά κόμματα και στην Ευρώπη, ιδίως στην εποχή της πολλαπλής κρίσης που βιώνει η χώρα μας και η Ευρώπη.

Στον τόμο συμβάλλουν οι:
Ν. Αλιβιζάτος, Ε. Βενιζέλος, Α. Δημητρόπουλος, Ν. Κανελλοπούλου-Μαλούχου, Γ. Κατρούγκαλος, Ξ. Κοντιάδης, Ι. Κριάρη-Κατράνη, Α. Μανιτάκης, Π. Μαντζούφας, Δ. Μέλισσας, Α. Ι.-Δ. Μεταξάς, Π. Παραράς, Π. Παυλόπουλος, Φ. Σπυρόπουλος, Γ. Σωτηρέλης, Κ. Τσουκαλάς, Λ. Τσούκαλης, Δ. Χαραλάμπης, Κ. Χρυσόγονος.

(2012) Νέος οικοδομικός κανονισμός (Ν. 4067/2012): Ερμηνεία κατ' άρθρο, Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.

(2011) Οικονομική συγκυρία και χωροταξία του τουρισμού, Προπομπός

(2011) Το μέλλον του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης

(2011) Πόλεως λόγος, University Studio Press

(2010) Οι χρήσεις γης και το γενικό πολεοδομικό σχέδιο, Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.

(2010) Ειδικό χωροταξικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Παπασωτηρίου

(2008) Κρίση του ελληνικού πολιτικού συστήματος;, Εκδόσεις Παπαζήση

(2007) Το έννομο συμφέρον και η προθεσμία στις πολεοδομικές διαφορές, Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.

(2002) Θεμελιώδη ζητήματα του δικαίου της χωροταξίας, Σάκκουλας Αντ. Ν.

(2001) Οι ηλικιακοί περιορισμοί στην άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, Σάκκουλας Αντ. Ν.

(1996) Πολιτικά κόμματα στην κυπριακή δημοκρατία, Σάκκουλας Αντ. Ν.

(1996) Η οργάνωση της πολιτικής εξουσίας στην κυπριακή πολιτεία, Σάκκουλας Αντ. Ν.

(1995) Η προκοινοβουλευτική νομοθετική διαδικασία, Σάκκουλας Αντ. Ν.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας