*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Βάλιας Σεμερτζίδης, συνομιλίες με τον Χρίστο Αλεξίου


Συγγραφή: · Βάλιας Σεμερτζίδης · Χρίστος Αλεξίου
Επιμέλεια: · Νίκος Χατζηνικολάου
Ζωγραφική επιμέλεια: · Βάλιας Σεμερτζίδης
Έκδοση: Σεπτέμβριος 2012 από "Μουσείο Μπενάκη"
Σελ.:174 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-476-118-8


Θέμα: "Ζωγράφοι, Έλληνες"

[...] Το Σεπτέμβριο του 1981 περάσαμε πέντε μέρες κουβεντιάζοντας, μετά το μεσημεριανό φαγητό, στο σπίτι του. Είχα μαζί μου ένα μαγνητόφωνο και του ζήτησα να μιλήσει για τη ζωή και την τέχνη του και να ηχογραφηθεί η συνομιλία μας, με σκοπό, εγώ ή κάποιος άλλος πιο αρμόδιος από μένα, να γράψει ένα βιβλίο. Ήταν σωματικά καταβεβλημένος ύστερ' απ' την εγκεφαλική συμφόρηση και παράλυση της δεξιάς πλευράς του, που είχε πάθει το 1978, αλλά το πνεύμα του ήταν ακατάβλητο και ακμαίο.

Στο κείμενο που ακολουθεί καταγράφεται απομαγνητοφωνημένη αυτή η συνομιλία, που δεν ολοκληρώθηκε, δυστυχώς, γιατί εγώ έπρεπε να φύγω για την Αγγλία. [...]

Ο Βάλιας, απαντώντας σε ερωτήσεις μου, μιλάει για την πορεία του στη ζωή και στην τέχνη, αρχίζοντας με μνήμες από τα παιδικά του χρόνια στην Αμπίνσκαγια, όπου στα κτήματα του Ρώσου παππού του γνώρισε και αγάπησε τη ρωσική αγροτιά.

Ο Βάλιας βλέπει την καλλιτεχνική πορεία του μοιρασμένη σε δεκαετίες: Τη δεκαετία '30-'40, που συνδέεται με τη Σχολή, κυρίως με τον δάσκαλό του, τον Παρθένη και με την προσπάθειά του ν' απομακρυνθεί από τον ιδεαλισμό του και να βρει το δικό του δρόμο για μια ζωγραφική με ρεαλισμό περιεχόμενο.

Τη δεκαετία '40-'50, που συνδέεται με την Κατοχή και την Αντίσταση, στη διάρκεια της οποίας, κάτω από την ισχυρή επίδραση των τραγικών και των επικών γεγονότων ου συνέβησαν, διαμορφώθηκεκ οριστικά ο στόχος του να δώσει μορφή και έκφραση στον διαχρονικό αγώνα του ανθρώπου για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Τις δεκαετίες '50-'60 και '60-'70, που συνδέονται με την μεταπολεμική και μετεμφυλιακή πολιτικά και κοινωνικά ταραγμένη πραγματικότητα, προσπάθησε να βρει τις τεχνικές που θα του έδιναν τη δυνατότητα να εκφράσει ζωγραφικά αυτόν τον αγώνα του ανθρώπου. [...]

(Χρίστος Αλεξίου, από το προλογικό σημείωμα της έκδοσης)

(2013) Πρακτικά τριακοστού πρώτου συμποσίου ποίησης: Ποίηση και κρίση, Μανδραγόρας

(2012) Κώστας Βάρναλης: Φως που πάντα καίει, Σύγχρονη Εποχή

(2011) Εισαγωγή στο έργο του Καζαντζάκη, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

(2011) Γιάννης Ρίτσος, Σύγχρονη Εποχή

(2008) Γιάννης Ρίτσος: ο ποιητής και ο πολίτης, Κέδρος

(1999) Το αειθαλές δέντρο, Κέδρος

(1999) Διηγήματα, Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη

(1999) Διηγήματα, Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη

(1997) Κωστής Παλαμάς, Εκδόσεις Γκοβόστη

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας