*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Η καθημερινότητα της κατοχής 1941 - 44

Μέσα από τεκμήρια της εποχής: Κοινωνική ζωή και ψυχαγωγία


Συγγραφή: ·Μάριος Κοκκώνης
Έκδοση: Δεκέμβριος 2012 από "Συλλογές"
Σελ.:151 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-532-079-7


Θέμα: "Ελλάς - Ιστορία - 1940-" "Ελλάς - Ιστορία - Κατοχή - Μαρτυρίες"

Τα γεγονότα που δημιούργησαν τραγικές αλλαγές και μεγάλες ανατροπές, στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων τα σκοτεινά χρόνια της Κατοχής, προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε στους δύο πρώτους τόμους (Ι και II), της "Καθημερινότητας της Κατοχής", στηριζόμενοι σε έγγραφα και ποικίλα τεκμήρια της εποχής.

Στις σελίδες των δύο πρώτων τόμων καταγράψαμε τις αγριότητες των κατακτητών, την πείνα, τον τρομερό λιμό του χειμώνα 1941-42, τον θάνατο, με τους χιλιάδες νεκρούς στους δρόμους της Αθήνας, αλλά και τις μοναδικές, σε όλη την Ευρώπη, εκδηλώσεις και πράξεις αντίστασης του λαού, ενάντια στους κατακτητές.

Στα δύσκολα αυτά χρόνια οι Έλληνες αγωνίστηκαν με ηρωισμό και αυταπάρνηση απέναντι στο βάρβαρο κατακτητή, ενώ παράλληλα έδιναν καθημερινά, με σθένος, τη μάχη της επιβίωσης, γι' αυτούς και τα παιδιά τους.

Με την πάροδο όμως του χρόνου, από το τέλος δηλαδή του 1942, όταν άρχισε σταδιακά να υποχωρεί το μαρτύριο της πείνας και ο πρωταρχικός αγώνας για την επιβίωση δεν αποτελούσε πλέον το μοναδικό στόχο, οι Έλληνες άρχισαν να καταβάλ-λουν προσπάθειες για ένταξη τους στο δημιουργούμενο κοινωνικό ιστό, να διασκεδάζουν συμμετέχοντας σε ποικίλες κοινωνικές και κοσμικές εκδηλώσεις, να βρίσκουν χρόνο και διάθεση για διάβασμα, να ερωτεύονται, να απολαμβάνουν δηλαδή στοιχειωδώς την ζωή τους.

Στον παρόν βιβλίο (τόμος III) δίνεται έμφαση σ' αυτή ακριβώς την πλευρά της "καθημερινότητας της κατοχής" και στα μέσα ψυχαγωγίας, όπως ο Κινηματογράφος, το Θέατρο, οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις κ.ά., που απευθύνονταν στη μεγάλη μάζα του ελληνικού λαού, αλλά και τα ακριβά ρεστωράν, τα πολυτελή κέντρα διασκέδασης, τα καμπαρέ κ.ά, όπου τα μέλη της άρχουσας τάξης και οι "νεόπλουτοι" της εποχής διασκέδαζαν επιδεικτικά, σαν επιβεβαίωση του γεγονότος, ότι η δυστυχία των πολλών μπορεί να αποδώσει κέρδη στους λίγους.

(πρόλογος του βιβλίου)

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας