*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Σκιαμαχίες ή Περί όνου σκιάς

"Der Prozess um des Esels Schatten" (Πρωτότυπος τίτλος στα γερμανικά)

Συγγραφή: · Friedrich Dürrenmatt
Μετάφραση: ·Γιάννης Γαζώνης
Έκδοση: Μάρτιος 2013 από "Επικαιρότητα"
Σελ.:77 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-205-535-9


Θέμα: "Ελβετικά θεατρικά έργα"

...μια και είμαι ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας, συμπαθάτε με και πέστε μου ειλικρινά και με συνείδηση, ήμουν εγώ ο γάιδαρος, ήμουν ο μόνος όνος, σ' αυτή την ιστορία;

Η απαρχή της ιστορίας "περί όνου σκιάς" ανιχνεύεται σε πολλούς αρχαίους Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς και μνημονεύεται σε διάφορα έργα τους, περισσότερο σαν μια στερεότυπη παροιμία που αφορά σε κάτι που δεν έχει αξία για ν' ασχολείται κανείς. Ο Γερμανός ελληνιστής του 18ου αιώνα Christoph Martin Wieland συνέταξε έργο περί της ιστορίας των Αβδήρων, όπου πραγματεύεται και το θέμα της "περί όνου σκιάς", με πολύ καυστικό χιούμορ, προτείνοντάς το σαν "μια μικρή συμβολή στην ιστορία της ανθρώπινης νοημοσύνης".

Στην εποχή μας, ο Ελβετός Friedrich Durrenmatt δανείστηκε το θέμα για τη συγγραφή του θεατρικού του έργου "Η δίκη περί όνου σκιάς". Σ' αυτό το έργο παρουσιάζονται γλαφυρά τα αιώνια ανθρώπινα πρόσωπα και πράγματα με την ιδιαίτερη χροιά της εποχής μας, όπως ο πολιτικός και θρησκευτικός φανατισμός, η εξουσία του χρήματος, η ηθική κρίση και η κοινωνική ανισότητα με τα παράγωγά της.

Ωστόσο, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένας συμπαθητικός γάιδαρος και πρόκειται για τη σκιά του, για την οποία οι άνθρωποι μάχονται, εξ ου και ο χαρακτηρισμός "Σκιαμαχίες". Αλλά η αξία της σκιάς είναι μόνο μια πρόφαση, μια αφετηρία, μια μικρή αιτία για να καταλήξει σε σημαντικά γεγονότα, που τόσο συχνά συναντάμε τόσο στην καθημερινή ζωή, όσο και γενικά στην ιστορία.

Εύκολα μπορεί κανείς να παραλληλίσει τη διαμάχη ανάμεσα στην αρχαία Αθήνα και Σπάρτη με αυτήν των λεγόμενων σημερινών μεγάλων δυνάμεων, με τον ψυχρό πόλεμο, την άνοδο της τότε Μακεδονίας με αυτήν π.χ. της προπολεμικής Γερμανίας. Είναι επίσης εμφανής ο θρησκευτικός δογματισμός, καθώς και η πάλη των τάξεων και των οικονομικών συμφερόντων, χωρίς να ξεχνάμε και την οργανωμένη εγκληματικότητα, που πάντα εξάπτεται σε μια περίοδο κοινωνικής αστάθειας και αντιθέσεων. Έτσι, με το οδυνηρό τέλος αυτής της ιστορίας, επιτελείται τελικά η "Κάθαρση".

(από τον πρόλογο του μεταφραστή)

(2020) Η βλάβη. Το τούνελ. Ο σκύλος, Αντίποδες

(2018) Δικαιοσύνη, Ροές

(2017) Οι φυσικοί, Ροές

(2017) Ερεθίσματα, Ροές

(2016) Η πτώση, Ροές

(2011) Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας, Ελευθεροτυπία

(1998) Έλληνας ζητεί Ελληνίδα, Βασιλείου Γεώργιος

(1998) Ο δικαστής και ο δήμιός του, Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις

(1994) Η υπόσχεση, Ροές

(1993) Η κοιλάδα της αταξίας, Κανάκη

(1992) Η αποστολή, Ροές

(1988) Η υποψία, Ροές

(1988) Δικαιοσύνη, Ροές

(1970) Η βλάβη, Επίκουρος

() Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας, Δωδώνη Εκδοτική ΕΠΕ

() Ρωμύλος ο Μέγας, Εκδόσεις Γκοβόστη

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας