*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Theodor W. Adorno ή στοχαστής σε χαλεπούς καιρούς


Μετάφραση: · Φώτης Τερζάκης
Επιμέλεια: · Φώτης Τερζάκης
Έκδοση: Ιούνιος 2013 από "Futura"
Σελ.:91 (21χ13), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-9489-27-3


Θέμα: "Φιλοσοφία και θρησκεία" "Φιλοσοφία, Σύγχρονη"

Τον Σεπτέμβριο του 2003 έκλεισαν 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου μεταμαρξιστή φιλοσόφου Theodor Wiesegrund-Adorno, στοχαστή ο οποίος σημάδεψε ανεξίτηλα το πνευματικό τοπίο του 20ού αιώνα. Ήδη στη Γερμανία το 2003 έχει κηρυχτεί "έτος Adorno ". Στο πλαίσιο αυτής της αναμνηστικής επετείου δεν θα ήταν άσκοπο ένα μικρό αφιέρωμα στη σκέψη και στο έργο του. Περιλάβαμε τρία κυρίως κείμενα. Το πρώτο, ένα μικρό αντιπροσωπευτικό γραπτό του ίδιου, επιγράφεται "Θέσεις πάνω στη θρησκεία και τη φιλοσοφία σήμερα" και συγκαταλέγεται στα "αμερικανικά" κείμενα του φιλοσόφου που γράφτηκαν στη δεκαετία του 1940, απευθείας στην αγγλική γλώσσα. Συνοψίζοντας τις απόψεις του για την τέχνη, τις οποίες θα ξαναβρούμε ανεπτυγμένες στα μεγάλα του αισθητικά έργα, ο Adorno εδώ έχει κατά νου κυρίως τους συσχετισμούς ανάμεσα σε τέχνη, φιλοσοφία και θρησκεία όπως έχουν αποτυπωθεί στο μνημειώδες τελευταίο μέρος της Φιλοσοφίας του Πνεύματος του Χέγκελ, υποβάλλοντας σε κριτική τις αναγωγές τού περιεχομένου που επιχειρούνται κάπως αυταρχικά εκεί - οι οποίες, βεβαίως, έχουν εκλαϊκευτεί με πολλούς και πολύ πιο χονδροειδείς τρόπους στις ημέρες μας. Ο δεύτερος μυστικός συνομιλητής του Adorno σε αυτό το κείμενο είναι προφανώς ο Walter Benjamin, ιδίως οι θέσεις του για τη μαγική ποιότητα του καλλιτεχνικού έργου όπως αποτυπώνεται στην αινιγματική έννοια της "αύρας" και για τη σημασία της απώλειας αυτού του στοιχείου στη σύγχρονη τέχνη, θέσεις οι οποίες συνοψίζονται στο όψιμο γραπτό του Benjamin "Το Έργο Τέχνης στην εποχή της μαζικής αναπαραγωγιμότητάς του". Το κείμενο του Adorno "Theses Upon Art and Religion Today" βρίσκεται σήμερα στον τόμο Noten zur Literatur (Suhrkamp: Φραγκφούρτη επί του Μάιν, 1991), σσ. 647-653.
Τα δύο άλλα κείμενα του αφιερώματος είναι της νεότερης αμερικανίδας κριτικού Jeanne A. Schuller που επιγράφεται "Ο Κίρκεγκωρ υπό την οπτική τού Adorno", και της γερμανίδας κριτικού Sabine Wilke που έχει τον τίτλο "Αναγνώσεις του Husserl από τον Adorno και τον Derrida.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας