
*Αποστολή σε 2-4 εργάσιμες μέρες
Τιμή Λεμόνι: 13,94 €
Θέματα βιοηθικής
Η ζωή, η κοινωνία και η φύση μπροστά στις προκλήσεις των βιοεπιστημών
Συγγραφή: · Αντώνης Ε. Αστρινάκης
Αντώνης Ε. Αστρινάκης
Ο Αντώνιος Ε. Αστρινάκης (1956-2011) υπήρξε Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών και ιδρυτικό μέλος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βιοηθική" του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έλαβε D.E.A. από το Centre d'Analyse et d'Intervention Sociologique (Παρίσι), και Διδακτορικό Δίπλωμα στην κοινωνιολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ανάμεσα στις εργασίες του, σε συνεργασία, είναι: "Χέβυ Μέταλ, Ροκαμπίλι και φανατικοί οπαδοί" (1996), " Fighting Fans, Football Hoolganism as a World Phenomenon" (2002). Διετέλεσε Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοηθικής. Ασχολήθηκε με τη διερεύνηση της σχέσης βιοηθικής, ηθικής και κσινωνιολογίας/κοινωνικής ψυχολογίας της επιστήμης.
Φίλιππος Κ. Βασιλόγιαννης
Ο Φίλιππος Κ. Βασιλόγιαννης είναι Επίκουρος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει επίσης στο Διατμημαιικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βιοηθική" του Πανεπιστημίου Κρήτης, από την ίδρυση του. Το συγγραφικό έργο και τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του επικεντρώνονται ιδίως σε ζητήματα διανεμητικής δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων, μεθοδολογίας του δικαίου και βιοηθικής.
Τάκης Κ. Βιδάλης
Ο Τ. Κ. Βιδάλης αποφοίτησε από το Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εκπόνησε και Διδακτορική Διατριβή στο συνταγματικό δίκαιο. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και εμπειρογνώμων για τη βιοηθική στην Ε.Ε. Διδάσκει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βιοηθική" του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 40 ειδικές μελέτες κυρίως σε θέματα δημοσίου δικαίου, βιοδικαίου και φιλοσοφίας του δικαίου. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στο πεδίο του δικαίου των νέων τεχνολογιών (ειδικά της έρευνας) και στο πεδίο της ιατρικής ευθύνης.
Μανώλης Γαλανάκης
Ο Μανώλης Γαλανάκης σπούδασε ιατρική (και για λίγο θεολογία) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είναι διδάκτωρ της ιατρικής και της φιλοσοφίας ("Η λυτρωτική θανάτωση στην αρχαία Ελλάδα"). Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής και ιδρυτικό μέλος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βιοηθική" του Πανεπιστημίου Κρήτης, διδάσκει παιδιατρική, λοιμώξεις και θέματα ιατρικής ηθικής σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Ασχολείται με τα ηθικά ζητήματα του τέλους της ζωής και του ιατρικώς ανώφελου και έχει επιμεληθεί και εκδώσει στη νεοελληνική το "Διατριβή περί Ευθανασίας", έργο του Ευγενίου του Βουλγάρεως.
Μυρτώ Δραγώνα - Μονάχου
Η Μυρτώ Δραγώνα - Μονάχου, ομότιμη καθηγήτρια φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης. Γεννήθηκε στην Καλαμάτα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College London) απ' όπου πήρε διδακτορικό (Ph.D) στην αρχαία φιλοσοφία. Εργάστηκε για λίγο στη μέση εκπαίδευση και για δέκα χρόνια στο Κέντρο Έρευνας της ελληνικής φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Εκλέχτηκε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών) το 1981 και αργότερα ήρθε με μετάκληση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης) απ' όπου και αφυπηρέτησε ως ομότιμη. Διατέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP) από το 1993 και αντιπρόεδρος από το 2003 μέχρι το 2008. Είναι μέλος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και της Ανεξάρτητης Αρχής της Ιατρικά Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Τα ενδιαφέροντά της εκτείνονται από την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία στη Φιλοσοφία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, στην Ηθική και τη Βιοηθική. Έχει γράψει τα βιβλία "The Stoic Arguments for the Existence and the Providence of the Gods" (1976), "Φιλοσοφία και ανθρώπινα δικαιώματα" (1986), "Σύγχρονη ηθική φιλοσοφία" (1995), τη μονογραφία, "Divine Providence in the Philosophy of the Empire" (ANRW, 1994). Έχει επιμεληθεί τους τόμους "Η πολιτική φιλοσοφία σήμερα" (1994), "Η φιλοσοφία στα Βαλκάνια" (1994), "Η επικαιρότητα της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας" (1997) και "Για μια φιλοσοφική παιδεία ανθρώπινων δικαιωμάτων" (2005). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους και ανακοινώσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκει βιοηθική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Herbert Gottweis
O Herbert Gottweis είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βιέννης και Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο ίδιο Πανεπιστήμιο, Επισκέπτης Καθηγητής στο Ιnstitute of Advanced Studies, United Nations University (Τόκιο), και Ερευνητής στο BIOS, Centre for the Study of Bioscience, Biomedicine, Biotechnology and Society, London School of Economics and Political Science (LSΕ). Η έρευνά του εστιάζεται στη συγκριτική δημοσία πολιτική και σε ζητήματα της διακυβέρνησης των επιστήμων της ζωής.
Λευτέρης Ζούρος
Ο Λευτέρης Ζούροs έλαβε διδακτορικά διπλώματα από την Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών (σήμερα Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Dalhousie του Καναδά (στην τιμητική έδρα George Campbell της Βιολογίας) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ερευνητής ή προσκεκλημένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Groningen της Ολλανδίας, το Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο Kyushu της Ιαπωνίας, το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης της Ισπανίας και το Πανεπιστήμιο της Ancona της Ιταλίας. Διετέλεσε επίσης διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης. Υπήρξε μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής των περιοδικών "Evolution", "Molecular Biology and Evolution" και "Marine Genomics". Είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ιδρυτικό μέλος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βιοηθική" του ίδιου πανεπιστημίου και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Ελένη Καλοκαιρινού
Η Ελένη Καλοκαιρινού σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα στην ηθική φιλοσοφία από το Πανεπισιήμιο του Έξετερ. Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θεσσαλονίκης, ενώ δίδαξε στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (1995-2011). Διετέλεσε μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ηθική φιλοσοφία, εφαρμοσμένη ηθική, αρχαία φιλοσοφία, βιοηθική, πολιτική φιλοσοφία (κοινοτισμός-φιλελευθερισμός). Μεταξύ των προσφάτων δημοσιεύσεών της περιλαμβάνονται: "Πειραματισμός πάνω σε ανθρώπινα έμβρυα: μια φιλοσοφική θεώρηση" {Επιστήμη και Κοινωνία, τ. 8-9, 2002), "La Philosophic morale de Hare et les limites de son application: la question de l' esclavage" (Hare et la philosophic morale, Grenoble 2004), "Prenatal Diagnosis and Preimplantation Genetic Diagnosis: Methods of Prevention or Forms of Eugenics?" (Progress in Science and the Danger of Hubris, Waxmann, Miinster 2066) κ.ά.
Ηλίας Δ. Κούβελας
Ο Ηλίας Δ. Κούβελας είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου διετέλεσε Καθηγητής Φυσιολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσιολογίας. Μετεκπαιδεύτηκε στο University College (Λονδίνο), ως υπότροφος του Συμβουλίου της Ευρώπης, και στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Έχει εργαστεί ως Ερευνητής στα Πανεπιστήμια Harvard, UCSF, Οξφόρδης και ΝΥU. Είναι μέλος της Dana Alliance for Brain Initiatives και διετέλεσε μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες εστιάζονται στη μελέτη των εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου, των νόσων Huntington και Parkinson και στις σχετιζόμενες διαταραχές του λόγου, καθώς και στις σχέσεις εγκεφάλου και συνείδησης.
Κώστας Ν. Κουκουζέλης
Ο Κώστας Κουκουζέλης είναι Λέκτορας Πολιτικής Φιλοσοφίας και Φιλοοοφίας του Δικαίου στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, μέλος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βιοηθική" του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στη φιλοσοφία του Kant από το Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει δημοσιεύσει, ανάμεοα σε άλλα, στα περιοδικά "Theory", "Culture & Society", Philosophy & Social Criticism", "Journal of Global Ethics", "Politics in Central Europe", "Pli: The Warwick Journal of Philosophy". Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη φιλοσοφία του δικαίου, την πολιτική φιλοσοφία (κοσμοπολιτισμός), τη βιοηθική με έμφαση στην περιβαλλοντική ηθική.
Γιώργος Α. Κουμάντος

Ο Γιώργος Κουμάντος (1925-2007) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ως φοιτητής, φυλακίσθηκε στις φυλακές Αβέρωφ για τη συμμετοχή του σε αντιστασιακές ενέργειες. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Αμβούργο, όπου αναγορεύθηκε διδάκτορας το 1954. Το 1960 έγινε υφηγητής του αστικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1965 εντεταλμένος υφηγητής. Το 1964, με Υπουργό Παιδείας (και Πρωθυπουργό) τον Γεώργιο Παπανδρέου, Υφυπουργό τον Λουκή Ακρίτα και Γενικό Γραμματέα τον Ευάγγελο Παπανούτσο έγινε για μερικούς μήνες ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας και ασχολήθηκε ειδικά με τη νομοτεχνική διατύπωση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. Στο Πανεπιστήμιο απολύθηκε από τη θέση του εντεταλμένου υφηγητή το 1968 από τη Δικτατορία. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας έλαβε μέρος σε διάφορες αντιστασιακές ενέργειες και ειδικότερα στην "Εταιρεία Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων", που οργάνωνε δημόσιες εκδηλώσεις με Έλληνες και ξένους ομιλητές για την προβολή των δημοκρατικών θέσεων. Για τη δράση του αυτή, τον Μάιο του 1972 συνελήφθη και εκτοπίσθηκε στο Κερασοχώρι Ευρυτανίας και το Θέρμο Τριχωνίδας, ενώ συγχρόνως η Ε.Μ.Ε.Π. διαλύθηκε με δικαστική απόφαση. Μετά τη αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1974, επανήλθε στο Πανεπιστήμιο αρχικά ως εντεταλμένος υφηγητής και, το 1975, έγινε τακτικός καθηγητής του αστικού δικαίου. Μετά το 1993 έγινε ομότιμος. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, έλαβε μέρος σε πολλές επιτροπές για την προπαρασκευή νέων νόμων, όπως τις επιτροπές για την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου με την καθιέρωση του πολιτικού γάμου, της ισότητας ανδρών και γυναικών, τη νέα ρύθμιση της υιοθεσίας και της συμπαράστασης σε ανηλίκους ή πρόσωπα που χρειάζονται βοήθεια, καθώς και, πιο πρόσφατα, με τη ρύθμιση της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Το κυριότερο νομοπαρασκευαστικό του έργο ήταν η σύνταξη, από επιτροπή υπό την προεδρία του, νέου Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, που ισχύει από το 1993. Επί δεκαπέντε χρόνια διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Πνευματική Ιδιοκτησία (Association Litteraire et Artistique Internationale). Στις εκλογές του 2000, ήταν υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. Αρθρογραφούσε τακτικά στην εφημερίδα "Η Καθημερινή". Πέθανε στην Αθήνα στις 16 Αυγούστου 2007. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δήλωσε, όταν έγινε γνωστός ο θάνατός του: "Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια του Γεωργίου Κουμάντου, ενός ανθρώπου που με το επιστημονικό του κύρος και την πνευματική του κατάθεση άφησε μια ανεκτίμητη εθνική παρακαταθήκη".
Μαρία Θ. Κούση
Η Μαρία Κούση, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, είναι Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνιολογίας, ιδρυτικό μέλος και Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βιοηθική" του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Ερευνών (RC) "Περιβάλλον και Κοινωνία" της Διεθνούς Κοινωνιολογικής Εταιρείας (2006-10), είναι Ιδρυματικός Εκπρόσωπος στο European Consortium for Political Research (από το 1998). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε ζητήματα κοινωνικών κινημάτων, περιβαλλοντικής πολιτικής και βιοηθικής.
Κίτσος Λούης
Ο Κίτσος Λούης σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ, έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα στην κυτταρική βιολογία από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και ασχολείται ερευνητικούς με τη μοριακή γενετική και τη βιολογία τροπικών νόσων. Ήταν μεταδιδακτορικός υπότροφος οτα Πανεπιστήμια της Βασιλείας και του Πρίνστον, και από το 1983 είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ-ΙΤΕ) και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ιδρυτικό μέλος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βιοηθική" του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του. Έχει πάνω από 150 δημοσιεύσεις. Έχει διατελέσει μέλος πολλών διεθνών και ελληνικών επιτροπών και συμβουλίων και είναι εκλεγμένο μέλος της ΕΜΒΟ.
Λεωνίδας Λουλούδης
Ο Λεωνίδας Λουλούδης σπούδασε στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ (Αγγλία). Είναι Καθηγητής της Πολιτικής Προστασίας Περιβάλλοντος του Αγροτικού Χώρου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε Αντιπρύτανης Οικονομικών (2003-2010), ενώ έχει συμμετάσχει στη συντακτική επιτροπή των περιοδικών "Ο Πολίτης" και "Νέα Οικολογία". Συνέβαλε στην ελληνική βιβλιογραφία με την "Πολιτοικολογία" (1986) και, σε συνεργασία, με τα: "Φύση, κοινωνία, επιστήμη στην εποχή των τρελών αγελάδων. Διακινδύνευση και αβεβαιότητα" (1999), "Η ελληνική αγροτική κοινωνία στο τέλος του 20ού αιώνα" (2006), "Αγροτικότητα, κοινωνία και χώρος" (2008), "Γεωργία και Αγροτική Πολιτική" (2009).
Ευάγγελος Κ. Μάλλιος
Ο Ευάγγελος Μάλλιος γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1992-1997) και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Paris I (Pantheon-Sorbonne), στους τομείς του Ποινικού (1998) και του Δημοσίου Δικαίου (1999). Στη συνέχεια εκπόνησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τη διδακτορική διατριβή του με τίτλο "Το ανθρώπινο γονιδίωμα. Γενετική έρευνα και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" υπό την εποπτεία του καθηγητή Ν. Αλιβιζάτου (2002). Είναι διδάσκων στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βιοηθική" του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει εκδώσει το βιβλίο "Γενετικές εξετάσεις και Δίκαιο" (2004), καθώς και σειρά άρθρων και γνωμοδοτήσεων σε θέματα βιοηθικής. Είναι δικηγόρος Αθηνών, με ειδίκευση στο δημόσιο δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Γιώργος Μαραγκός
Ο Γιώργος Μαραγκός είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών και ιδρυτικό μέλος του Προγράμματος Μεταιττυχιακών Σπουδών "Βιοηθική" του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι κάτοχος πτυχίου φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μsc στη λογική και επιστημονική μέθοδο από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ και Διδακτορικού Διπλώματος στη λογική και φιλοσοφία των επιστημών από το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille Ι. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του εστιάζονται στη φιλοσοφική ανθρωπολογία, τη φιλοσοφία των επιστημών, την ηθική και τη βιοηθική.
Ιωάννης Ν. Μπολέτης
Ο Ιωάννης Ν. Μπολέτης είναι Καθηγητής Νεφρολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Τμήματος Νεφρολογίας και Μεταμόσχευσης στο "Λαϊκό"-Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, και Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου είναι και διδάκτωρ. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Εταιρείας Ιατρικών Σπουδών και της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας. Επί μακρά σειρά ετών διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου των παραπάνω εταιρειών καθώς και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 122 ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις σε περιοδικά του SCI και 41 δημοσιεύσεις σε ελληνικά περιοδικά.
Λίνα Παπαδάκη
Η Λίνα Παπαδάκη είναι Λέκτορας Ηθικής Φιλοοοφίας-Βιοηθικής στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών και μέλος του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταιττυχιακών Σπουδών "Βιοηθική" του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Σέφηλντ (Αγγλία), και κατόπιν εργάστηκε ως Λέκτορας στο School of Philosophy, Birkbeck College, University of London (2007-2009). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στα πεδία της ηθικής φιλοσοφίας, της βιοηθικής και της φιλοσοφίας του φεμινισμού. Η τρέχουσα έρευνά της επικεντρώνεται στο φαινόμενο της σεξουαλικής αντικειμενοποίησης και στην ηθική φιλοσοφία του Κant.
Θανάσης Κ. Παπαχρίστου
Ο Θ. Κ. Παπαχρίστου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Είναι Ομότιμος Καθηγητής Αστικού Δικαίου και Κοινωνιολογίας του Δικαίου στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκων στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βιοηθική" του Πανεπιστημίου Κρήτης, απο την ίδρυσή του. Εκπόνησε Διδακτορική Διατριβή στο Πανεπιστήμιο Pantheon-Assas (Paris II), με θέμα την αποδοχή ξένων ιδιωτικών δικαίων. Είναι τακτικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. Διετέλεσε τακτικό μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και μέλος των ειδικών νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων και την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Κυριότερες δημοσιεύσεις του είναι η "Κοινωνιολογία τον Δικαίου" (22000) και το "Εγχειρίδιο Οικογενειακού Δικαίου" (2005).
Βασιλική Πετούση - Ντούλη
Η Βασιλική Πετούση-Ντούλη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Δικαίου και της Παρέκκλισης στο Τμήμα Κοινωνιολογίας και ιδρυτικό μέλος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βιοηθική" του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα στην κοινωνιολογία του δικαίου από το Virginia Poolytechnic Institute (ΗΠΑ). Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται: θεωρίες εγκληματικότητας, φεμινιστική θεωρία, κοινωνιολογία των φύλων, κοινωνική στατιστική. Στο πεδίο της βιοηθικής, εστιάζει στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και της γενετικής τροποποίησης οργανισμών. Είναι εθνική αντιπρόσωπος του International Feminist Association of Bioethics, ενώ συμμετέχει ως εμπειρογνώμων σε ομάδες αξιολόγησης δεοντολογίας της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στέργιος Πυρίντσος
Ο Στέργιος Πυρίντσος σπούδασε βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου και εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας και ιδρυτικό μέλος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βιοηθική" του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην οικολογία φυτών και στη διαχείριση χερσαίων οικοσυστημάτων. Το ερευνητικό του έργο έχει ιδιαίτερη απήχηση ως προς τις εφαρμογές του σε κοινωνικό επίπεδο. Έχει συνεργαστεί με διεθνείς οργανισμούς σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής, είναι μέλος της εκδοτικής ομάδας του περιοδικού "Environmental Pollution" και επιστημονικός υπεύθυνος του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ελένη Ρεθυμιωτάκη
Η Ελένη Ρεθυμιωτάκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Δικαίου στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπόνησε Διδακτορική Διατριβή στο Πανεπιστήμιο Pantheon-Assas (Paris II), με θέμα: "Από την ιατρική δεοντολογία στη βιοηθική. Μια μελέτη της κοινοονιολογίας του δικαίου", η οποία έλαβε τιμητική διάκριση. Ασχολείται ιδιαίτερα με τη βιοηθική και την πληροφορική ηθική. Προσφάτως δημοσίευσε μονογραφία για τις πηγές του δικαίου και τον νομικό πλουραλισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αφορά την αναδιάρθρωση της σχέσης του δικαίου με την πολιτική και την πολύπλοκη σχέση της ενωσιακής έννομης τάξης με τις εθνικές.
Γεώργιος Σαμώνης
Ο Γεώργιος Σαμώνης είναι ογκολόγος και λοιμωξιολόγος, Καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και του Τέξας. Είναι Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και του Ερευνητικού Εργαστηρίου Μελέτης Λοιμώξεων Ανοσοκατεσταλμένων Ασθενών. Έχει δημοσιεύσει 250 πρωτότυπα άρθρα και το έργο του διαθέτει 4.500 αναφορές. Έχει προσκληθεί για διαλέξεις σε κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα, καθώς και εθνικά και διεθνή συνέδρια. Τα εξωϊατρικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ιστορία, την κοινωνική ανθρωπολογία και την τέχνη.
Σπύρος Σημίτης
Ο Σπύρος Σημίτης, διδάκτωρ νομικής του Πανεπιστημίου του Μάρμπουργκ, είναι Διευθυντής του Ιnstitute for Advanced Studies in the Humanities/Forschungskolleg Humanwissenschaften, Johann-Wolfgang-Goethe Universitat (Φραγκφούρτη), και Ομότιμος Καθηγητής οτο ίδιο Πανεπιστήμιο, του οποίου διετέλεσε Καθηγητής Εργατικού και Αστικού Δικαίου και Δικαίου της Πληροφορικής. Είναι μέλος, και πρώην Πρόεδρος, της Γερμανικής Επιτροπής Βιοηθικής, μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου, μόνιμος σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, θεμελιωτής του σύγχρονου ευρωπαϊκού δικαίου της πληροφορικής, με το επιστημονικό έργο και τη δημόσια δραστηριοποίησή του έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση σημαντικών ευρωπαϊκών ρυθμίσεων για την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα.
Παύλος Κ. Σούρλας
Ο Παύλος Κ. Σούρλας γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Πτυχιούχος Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μονάχου, είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Διδάσκει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βιοηθική" του Πανεπιστημίου Κρήτης, από την ίδρυσή του. Έχει διατελέσει Επιστημονικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής. Είναι Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Έχει δημοσιεύσει 6 αυτοτελή βιβλία και πολλά άρθρα σε θέματα ιδιωτικού δικαίου, φιλοσοφίας και μεθοδολογίας του δικαίου, ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας και βιοηθικής.
Σταυρούλα Τσινόρεμα
Η Σταυρούλα Τσινόρεμα είναι Καθηγήτρια Σύγχρονης και Νεότερης Φιλοσοφίας και Βιοηθικής στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, ιδρυτικό μέλος και Διευθύντρια Σπουδών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βιοηθική", και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πτυχιούχος φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα στην ηθική φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ. Έχει διατελέσει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας και είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας για τις Κλινικές Μελέτες (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων). Το ερευνητικό και συγγραφικό έργο της επικεντρώνεται στην ηθική και κοινωνική φιλοσοφία, τη βιοηθική, την επιστημολογία, τη φιλοσοφία της γλώσσας και του νου.
Μετάφραση: ·Αθανάσιος Κατσικερός
Αθανάσιος Κατσικερός
Επιμέλεια: · Σταυρούλα Τσινόρεμα
Σταυρούλα Τσινόρεμα
Η Σταυρούλα Τσινόρεμα είναι Καθηγήτρια Σύγχρονης και Νεότερης Φιλοσοφίας και Βιοηθικής στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, ιδρυτικό μέλος και Διευθύντρια Σπουδών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βιοηθική", και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πτυχιούχος φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα στην ηθική φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ. Έχει διατελέσει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας και είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας για τις Κλινικές Μελέτες (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων). Το ερευνητικό και συγγραφικό έργο της επικεντρώνεται στην ηθική και κοινωνική φιλοσοφία, τη βιοηθική, την επιστημολογία, τη φιλοσοφία της γλώσσας και του νου.
Κίτσος Λούης
Ο Κίτσος Λούης σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ, έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα στην κυτταρική βιολογία από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και ασχολείται ερευνητικούς με τη μοριακή γενετική και τη βιολογία τροπικών νόσων. Ήταν μεταδιδακτορικός υπότροφος οτα Πανεπιστήμια της Βασιλείας και του Πρίνστον, και από το 1983 είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ-ΙΤΕ) και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ιδρυτικό μέλος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βιοηθική" του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχει διατελέσει Αναπληρωτής Διευθυντής του. Έχει πάνω από 150 δημοσιεύσεις. Έχει διατελέσει μέλος πολλών διεθνών και ελληνικών επιτροπών και συμβουλίων και είναι εκλεγμένο μέλος της ΕΜΒΟ.
Έκδοση: Ιούλιος 2013 από "Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης"
Σελ.:537 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-524-383-0
Θέμα: "Βιοηθική"
- Περιγραφή
- Άλλοι τίτλοι από Σταυρούλα Τσινόρεμα
Σταυρούλα Τσινόρεμα
Tsinorema, Stavroula ¹Η Σταυρούλα Τσινόρεμα είναι Καθηγήτρια Σύγχρονης και Νεότερης Φιλοσοφίας και Βιοηθικής στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών, ιδρυτικό μέλος και Διευθύντρια Σπουδών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βιοηθική", και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πτυχιούχος φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα στην ηθική φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ. Έχει διατελέσει μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας και είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας για τις Κλινικές Μελέτες (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων). Το ερευνητικό και συγγραφικό έργο της επικεντρώνεται στην ηθική και κοινωνική φιλοσοφία, τη βιοηθική, την επιστημολογία, τη φιλοσοφία της γλώσσας και του νου.
Οι αλματώδεις εξελίξεις στις βιοεπιστήμες και τη βιοτεχνολογία διευρύνουν τις γνώσεις μας και τις ικανότητες χειραγώγησης της ανθρώπινης και μη ανθρώπινης ζωής με τρόπους πρωτόγνωρους, οι οποίοι ενεργοποιούν ένα τεράστιο δυναμικό ευκαιριών. Προκύπτουν όμως μεγάλες προκλήσεις για την προσωπική και τη συλλογική ζωή, καθώς και τη σχέση των ανθρώπων με το φυσικό περιβάλλον. Από την εξωσωματική γονιμοποίηση, τον προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο, τον δανεισμό μήτρας και τη μεταθανάτια γονιμοποίηση, τις μεταμοσχεύσεις και την καθυστέρηση της γήρανσης, μέχρι τη συλλογή και χρήση γενετικών πληροφοριών -όχι μόνο για ιατρικούς σκοπούς αλλά και κατά την απονομή του δικαίου ή την ενδεχόμενη χρήση τους από τρίτους- και τις γενετικές παρεμβάσεις με στόχο την "τελειοποίηση" του ανθρώπου, εν γένει τη γενετική τροποποίηση οργανισμών, εγείρονται κρίσιμοι ηθικοί προβληματισμοί. Υπάρχουν ηθικά όρια στη χειραγώγηση βιολογικών διαδικασιών για την επίτευξη προσχεδιασμένων αποτελεσμάτων; Ποιες οι δυνητικές επιπτώσεις σε σχέση με τις θεμελιώδεις αρχές της κοινωνικής μας συμβίωσης, την αξιοπρέπεια, τις προσωπικές ελευθερίες και τα δικαιώματα του ανθρώπου; Ποιοι οι κίνδυνοι κατάχρησης, αλλά και της οικονομικής και πολιτικής εκμετάλλευσης των ευρημάτων των βιοεπιστημών, και πώς μπορεί αυτοί να αποτρέπονται; Η κοινωνική ένταξη των βιοεπιστημονικών επιτευγμάτων αποκτά βαρύνουσα κοινωνικοπολιτική σημασία, καθώς η αξιοποίησή τους συνδέεται με ζητήματα οργάνωσης της ζωής σε μια δημοκρατική πολιτεία.
Ο παρών τόμος -καρπός της συνεργασίας ενός δικτύου επιστημόνων από διαφορετικούς κλάδους στο πλαίσιο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Βιοηθική" του Πανεπιστημίου Κρήτης- επιχειρεί να ανταποκριθεί στους παραπάνω προβληματισμούς, που συγκροτούν το διεπιστημονικό πεδίο της βιοηθικής. Μέσα από την πραγμάτευση ενός ευρέος φάσματος προβλημάτων σε βασικούς τομείς της θεματολογίας της βιοηθικής, επιδιώκει να συμβάλει στην εμβάθυνση της προβληματικής της, να διευρύνει τη δημόσια κατανόηση των συγχρόνων βιοεπιστημονικών επιτευγμάτων και να ενισχύσει το αίτημα της έλλογης αξιοποίησής τους για την ατομική και τη συλλογική ζωή.
(2011) Αυτονομία και εμπιστοσύνη στη βιοηθική, Αρσενίδης
(2010) Εξουσία και κοινωνία, Εκδόσεις Καστανιώτη
(2008) Τα προβλήματα της φιλοσοφίας, Αρσενίδης
(1997) Μαρξισμός μια επανεκτίμηση, Σχολή Μωραΐτη. Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας
(1996) Μοντερνισμός: Η ώρα της αποτίμησης;, Σχολή Μωραΐτη. Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας