*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Μεταξύ βιβλικής παραβολής και τραγικής εμπειρίας

Το βιβλίο του Ιώβ σε εικοσιένα πίνακες του William Blake

"Tra la parabola biblica e l’esperienza tragica nei quadri di W. Blake" (Πρωτότυπος τίτλος στα ιταλικά)

Συγγραφή: · Ανδρέας Γιαννακούλας
Μετάφραση: · Γιώργης Γιατρομανωλάκης
Υπεύθυνος Σειράς: · Βαγγέλης Γαλάνης
Έκδοση: Οκτώβριος 2013 από "Επέκεινα"
(24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 618-80922-0-5


Πρόλογος στην ελληνική έκδοση

H ιστορία του Ιώβ χρησιμοποιείται συχνά ως παράδειγμα της τραγικής αναπαράστασης του ανθρώπινου πεπρωμένου, μολονότι η έννοια της τραγωδίας απουσιάζει από τη βιβλική θεώρηση του κόσμου. Ο αρχαίος θρύλος του Ιώβ θα μπορούσε να μείνει στα όρια της παραβολής, όπου οι αξίες της δικαιοσύνης και της ανταμοιβής ορίζουν τη βάση του αποκλειστικά λογικού σχήματος της ανθρώπινης ύπαρξης.

"Ο δε κύριος ευλόγησεν τα έσχατα Ιώβ ή τα έμπροσθεν ην δε τα κτήνη αυτού πρόβατα μύρια τετρακισχίλια, κάμηλοι εξακισχίλιαι, ζεύγη βοών χίλια, όνοι θήλεοι νομάδες χίλιαι"
(Ιώβ 42.12)

Ο θεός αντάμειψε τον Ιώβ για τις συμφορές του. Ωστόσο όπου υπάρχει ανταμοιβή, υπάρχει δικαιοσύνη, όχι τραγωδία.

Ο Freud διάβασε στην αρχαία ελληνική τραγωδία το πεπρωμένο του ανθρώπου και διέγνωσε ότι κάτω από την ακατάστατη, καθησυχαστική και ανησυχητική μάσκα των θεών βρίσκονται κρυμένες οι δυνάμεις που μορφοποιούν και καταστρέφουν την ανθρώπινη ζωή, δυνάμεις που ωστόσο ξεφεύγουν από την κυριαρχία του ορθολογισμού.

Ήταν η καλλιτεχνική ιδιοφυΐα του William Blake που σε μια σειρά εικοσιένα πινάκων μετέτρεψε τη βιβλική παραβολή του Ιώβ σε μεταφορική έννοια της τραγικής πλευράς του ανθρώπινου βίου.

Η Marion Milner, μια ψυχαναλύτρια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς τη λογοτεχνία, συγγραφέας και με βαθύτατη γνώση του έργου του Blake, θεωρεί τα επεισόδια του Ιώβ μια ποιητική αφήγηση, που δεν διαφέρει καθόλου από μια απεικόνιση της διαδικασίας των ψυχικών μεταμορφώσεων.

(2007) Το ψυχοδυναμικό counselling, Εκδόσεις Καστανιώτη

(2006) Η τραγωδία, τότε και τώρα, Εκδόσεις Καστανιώτη

(2002) Ορώμενα, Εκδόσεις Καστανιώτη

(1990) Η παιδική ηλικία και η κοινωνία, Εκδόσεις Καστανιώτη

(1976) Το παιδί, η οικογένεια και ο εξωτερικός κόσμος, Εκδόσεις Καστανιώτη

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας