*Αποστολή σε 2-4 εργάσιμες μέρες
Τιμή Λεμόνι: 11,14 €
Κυβέρνηση της Αριστεράς
Δρόμος για το μέλλον ή παρένθεση;
Συγγραφή: · Λεωνίδας Βατικιώτης
Λεωνίδας Βατικιώτης
Ο Λεωνίδας Βατικιώτης γεννήθηκε στον Πειραιά τον Μάη του 1968. Σπούδασε στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά και είναι διδάκτορας (Μάρτιος 2008) του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Η διδακτορική του διατριβή (που αξιολογήθηκε ομοφώνως με άριστα) αφορούσε την παγκόσμια οικονομία κι ειδικότερα τις αιτίες της οικονομικής κρίσης του 1970. Άπταιστα γνωρίζει δύο γλώσσες: Αγγλικά και Ισπανικά. Ασχολείται επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία από το 1991, με εξειδίκευση σε θέματα διεθνών και παγκόσμιας οικονομίας. Γράφει στην εφημερίδα "Πριν" και στα περιοδικά "Επίκαιρα" και "Μετροπόλιταν". Έχει πραγματοποιήσει δημοσιογραφικές αποστολές σε περισσότερες από 15 χώρες της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Λατινικής Αμερικής. Στο παρελθόν έχει εργαστεί στις εφημερίδες "Ημερησία" (υπεύθυνος ύλης του εβδομαδιαίου ενθέτου Τετράδια της Οικονομίας), "Το Παρόν" καθώς και σε άλλα έντυπα. Το 2009 είχε την ευθύνη της εκπομπής "Στάσου τοπικά δες παγκόσμια" στον τηλεοπτικό σταθμό της Δυτικής Ελλάδας, Super B. Επίσης είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού "Ουτοπία". Έχει μεταφράσει τα εξής βιβλία: Ian Gough, "The political Economy of the Welfare state", Macmillan Publishers (στα ελληνικά εκδόθηκε ως: "Η πολιτική οικονομία του κοινωνικού κράτους", Εκδ. Σαββάλας, Αθήνα 2008). John Martinussen, "Society, State and Market, A Guide to Competing Theories of Development", Zed Books (στα ελληνικά εκδόθηκε ως: "Κοινωνία, κράτος, αγορά - θεωρίες της ανάπτυξης", Εκδ. Σαββάλας, Αθήνα 2007). Έχει μεταφράσει επίσης από τον προαναφερθέντα οίκο το βιβλίο: "The Routledge Dictionary of Twentieth Century Political Thinkers", ed. by Robert Benewick and Philip Green, Routledge. Το 2010 συμμετείχε με άρθρο για τις αιτίες της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στο συλλογικό τόμο "Ο χάρτης της κρίσης, το τέλος της αυταπάτης" (εκδ. Τόπος). Το 2011 επιμελήθηκε επιστημονικά το ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ "Debtocracy - Χρεοκρατία" (debtocracy.gr και xreokratia.gr) των Άρη Χατζηστεφάνου και Κατερίνα Κιτίδη, που αναφέρεται στην οικονομική κρίση της Ελλάδας. Τον Ιούνιο του 2011 το "Debtocracy" κυκλοφόρησε σε βιβλίο από τις εκδόσεις Λιβάνη. Δύο φορές (2007, 2010) έχει εκλεγεί στη Συνέλευση Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Από το 2010 διδάσκει Πολιτική Οικονομία στο Varna Free University of Cyprus. Συμμετέχει στο κέντρο ερευνών Research on Money and Finance του Πανεπιστημίου SOAS του Λονδίνου και πήρε μέρος στη συγγραφή του τρίτου ριπόρτ με τίτλο "Breaking up? A route out of the eurozone crisis" (Νοέμβριος 2011). Τον Δεκέμβριο του 2011 ολοκλήρωσε με επιτυχία κύκλο μαθημάτων (e-learning) στο πλαίσιο του ΟΗΕ (UNITAR) σχετικά με τον λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους.
Ρένα Δούρου
Η Ρένα Δούρου γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα και κατοικεί στο Αιγάλεω. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1997. Συνέχισε τις σπουδές της στη Γαλλία, την Τουρκία και την Αγγλία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις πολιτικές επιστήμες. Έχει δημοσιεύσει άρθρα στον ελληνικό και ξένο τύπο, και το βιβλίο "Η απόλαυση του εθνικισμού" (Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις, 2007), και έχει συμπράξει σε συλλογικά έργα σχετικά με την πολιτική και τα διεθνή θέματα. Ως φοιτήτρια συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και εκλέχθηκε και τα τέσσερα έτη της φοίτησής της στο διοικητικό συμβούλιο των φοιτητών της σχολής της. Οργανωμένη στην Νεολαία του Συνασπισμού από το 1995, υπήρξε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας. Σήμερα είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού και υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ΚΕΑ-Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και Διεθνών Σχέσεων. Δραστηριοποιείται στο κίνημα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης από τις γραμμές του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ. Εργάζεται ως σύμβουλος εκδόσεων. Είναι βουλευτής Β΄ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Γιάννης Δραγασάκης
Ο Γιάννης Δραγασάκης γεννήθηκε το 1947 στην Ανατολή Λασιθίου Κρήτης, είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών, και αντιπρόεδρος της Βουλής. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει εργασθεί σε διάφορες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα καθώς και ως οικονομολόγος - μελετητής. Στα μαθητικά του χρόνια, ανέπτυξε δραστηριότητα ως μέλος της νεολαίας "Γρηγόρης Λαμπράκης". Ως φοιτητής συμμετείχε στην αντιδικτατορική δράση. Διετέλεσε Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου. Υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ μέχρι το 1991 και του Συνασπισμού από την ίδρυσή του. Στις εκλογές του Ιουνίου 1989, εξελέγη βουλευτής Χανίων με τον ενιαίο Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Συμμετείχε, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Ξ. Ζολώτα. Επανεξελέγη βουλευτής Β΄ Αθήνας στις εκλογές 1996, 2004, 2007 και 6ης Μαΐου 2012. Υπήρξε και στο παρελθόν Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, και επί πολλά έτη μέλος της διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για την οικονομία και τον προϋπολογισμό. Συμμετείχε επίσης ως μέλος στην αντιπροσωπεία του ελληνικού κοινοβουλίου στον Ο.Α.Σ.Ε.. Είναι επίσης μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, της οποίας υπήρξε μέλος επί σειρά ετών και στο παρελθόν.
Μάκης Ζέρβας
Ο Μάκης Ζέρβας είναι χημικός μηχανικός του ΕΜΠ. Το 1990 πήγε στο Παρίσι αρχικά για σπουδές (μεταπτυχιακό δίπλωμα στις επιστήμες πετρελαίου, στη διεθνή οικονομία και διδακτορικό στο Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου), ενώ εργάστηκε και σε πολλούς τομείς με σημαντικότερη θέση στην αυτοκινητοβιομηχανία Renault. Το 2005 γύρισε στην Ελλάδα όπου εργάστηκε αρχικά ως ερευνητής στο ΕΚΕΤΑ, κατόπιν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ως Επίκουρος Καθηγητής, ενώ σήμερα είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Ερευνητικά ασχολείται κυρίως με τις εκπομπές των αυτοκινήτων, τις καύσεις, την αέρια αντιρρυπαντική τεχνολογία, τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια. Έχει σημαντικό επιστημονικό συγγραφικό έργο και αρθρογραφεί στην εφημερίδα "Πριν", τα περιοδικά "Ουτοπία" και "Μαρξιστική Σκέψη" κ.ά.
Θανάσης Καμπαγιάννης
Ο Θανάσης Καμπαγιάννης γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1978. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ΠΜΣ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίαςτου Παντείου Πανεπιστημίου. Η διπλωματική του εργασία με τίτλο "Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα 1918-1926: οι απεργίες, τα συνέδρια της ΓΣΕΕ και η οργανική σύνδεση με το ΣΕΚΕ-ΚΚΕ" εκδόθηκε το 2007 από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Εργάζεται ως δικηγόρος στην Αθήνα. Συμμετέχει στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα ως μέλος της ΚΕΕΡΦΑ και στα πλαίσια αυτής της δράσης έχει γράψει τα βιβλία "Η Πάλη Ενάντια στο Ρατσισμό Σήμερα" και "Η Φασιστική Απειλή και η Πάλη για να την Τσακίσουμε" (μαζί με τον Κώστα Πίττα). Συμμετέχει στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω. Είναι στέλεχος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (ΣΕΚ) και της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Συνεργασίας για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
Χρήστος Κεφαλής
Ο Χρήστος Κεφαλής γεννήθηκε το 1963. Είναι απόφοιτος του Χημικού Τμήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα φοιτητικά του χρόνια συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα από τις γραμμές της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Άρθρα του για ποικίλα πολιτικά, ιδεολογικά και επιστημονικά θέματα έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς σε αριστερές εφημερίδες (Αυγή, Εποχή) και περιοδικά (Πολίτης, Δαίμων της Οικολογίας, Σπάρτακος, κ.ά.). δημοσίευσε δύο δοκίμια για τους Τρότσκι και Λούκατς με μεταφράσεις κειμένων τους (εκδ. Παρασκήνιο), καθώς και δικές του μελέτες, όπως "Οι διαλεκτικοί σης συμφοράς και οι συμφορές της διαλεκτικής" (εκδ. Κορφή, 2000), μια κριτική των παραχαράξεων της διαλεκτικής, κ.ά. Ασχολήθηκε επίσης με το σκάκι, συστηματικά από το 1978, όταν εντάχθηκε στον ΣΟ Παγκρατίου, με τον οποίο αγωνιζόταν για μια 15ετία, πρώτα στις εφηβικές και μετά στις αντρικές σκακιέρες. Έχει τον τίτλο του "Υποψηφίου Μετρ". Συμμετείχε στα τελικά του Πρωταθλήματος Νέων το 1981 και στα ημιτελικά Αντρών το 1990. Έχει εργαστεί ως δάσκαλος σκακιού στο Αρσάκειο Ψυχικού και ως μεταφραστής. Σκακιστικά άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς στο περιοδικό "Σαχ" και στις εφημερίδες "Αυγή" και "Χανιώτικα Νέα". Είναι υπεύθυνος του σκακιστικού τμήματος της ΑΕΠ Μελισσίων και μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ (Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας).
Δημήτριος Μπελαντής
Ο Δημήτρης Μπελαντής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Αποφοίτησε από την Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1981 και σπούδασε νομικά στο Νομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών μεταξύ του 1981 και του 1986. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή υπό την εποπτεία του Αριστόβουλου Μάνεση με θέμα "Αντιτρομοκρατική νομοθεσία και αρχή του κράτους δικαίου", σχετική με τα προβλήματα συνταγματικότητας των αντιτρομοκρατικών νόμων. Η διατριβή αυτή έχει ήδη εκδοθεί από τις εκδόσεις "Δίκαιο και οικονομία" το 1997. Από το έτος 1988 ασκεί μαχόμενη δικηγορία στην Αθήνα. Ενεργοποιείται συνδικαλιστικά στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και έχει διατελέσει μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά την περίοδο 1998-1999. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων και μελετών αλλά και σε εφημερίδες και έντυπα της ευρύτερης αριστεράς ("Εποχή", "Πριν" κ.ά.). Μεταξύ αυτών: -"Η μαχόμενη δημοκρατία" σε περ. "Θέσεις" τ.53-54 -"Η στροφή των διανοούμενων για την διακριτική γοητεία του "εκσυγχρονισμού" στους αριστερούς διανοούμενους", σε περ. "Θέσεις" τ. 59/1997 -"Γύρω από την εξέλιξη του καπιταλιστικού μηχανισμού ασφαλείας", σε περ. "Ουτοπία" τ. 18/1995 -"Συστηματική βία και πολιτική αντιβία στον όψιμο καπιταλισμό" σε περ. "Ουτοπία" τ. 39/2000 -"Συνέπειες από την θέση του "ένοπλου ανθρωπισμού", σε περ. "Δικαιώματα του ανθρώπου" τ. 6/2000 -"Η τρομοκρατία ως πολιτικό έγκλημα" σε "Νομικό Βήμα" 2003, σελ. 965 επ., -από κοινού με την Ευαγγελία Γεωργίτση "Δικαιώματα των υποδίκων κρατουμένων ως μελών τρομοκρατικών οργανώσεων" σε περ. "Εφαρμογές Δημοσίου Δικαίου" 1/2003 σελ. 45 επ., -"Πενταμελή Εφετεία ή Δικαστήρια Ενόρκων; Ζητήματα σχετικά με την συνταγματική δωσιδικία των αδικημάτων σχετικά με την τρομοκρατική δραστηριότητα" σε περ. "Το Σύνταγμα", 2000 κ.ά. Επίσης έχει παράσχει γνωμοδότηση στην δίκη της 17ης Νοέμβρη γύρω από την σχέση των εννοιών της πολιτικής τρομοκρατίας και του πολιτικού εγκλήματος.
Σοφία Σακοράφα
Η Σοφία Σακοράφα γεννήθηκε το 1957 στα Τρίκαλα και είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής. Το 1982 καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό, ενώ συμμετέχει σε κινήματα ειρήνης και δραστηριοποιείται στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συμμετέχει στην πρωτοβουλία "Ένα καράβι για τη Γάζα" και το 2009 βρίσκεται στη Γάζα στη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών. Βουλευτής από το 2007. αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ τον Μάιο του 2010. όταν καταψηφίζει το πρώτο Μνημόνιο. Εισηγείται στη Βουλή πρόταση για σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους, ενώ συμμετέχει στην Πρωτοβουλία συγκρότησης ΕΛΕ. Παράλληλα αναπτύσσει δράση για τη συγκρότηση του Αριστερού Αντιμνημονιακού Μετώπου. Τον Απρίλιο του 2012 προσχωρεί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Μάιο του 2012 εκλέγεται πρώτη βουλευτής στη Β" Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και επανεκλέγεται τον Ιούνιο. Σήμερα είναι υπεύθυνη της Επιτροπής Ελέγχου ΚοινοΒουλευτικού Έργου για το υπουργείο Εσωτερικών.
Παναγιώτης Σωτήρης
Ο Παναγιώτης Σωτήρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στις επιθεωρήσεις "Θέσεις" και "Ουτοπία". Διδάσκει στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά βιβλία και συλλογικούς τόμους. Είναι μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Γιάννης Τόλιος
www.ytolios.gr
tolios@syn.gr
Ο Γιάννης Τόλιος γεννήθηκε στη Λαμπεία Ηλείας. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιά, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Berkbeck College) και στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας. Είναι διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών (Ph.D.) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μιλάει αγγλικά και ρωσικά. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Εργάστηκε ως ειδικός επιστήμονας - οικονομολόγος στη Διεύθυνση Μελετών και Προγραμματισμού της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), στο Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) και ως μετακλητός υπάλληλος στην ελληνική Βουλή. Την περίοδο της χούντας πήρε ενεργό μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα και για τη δράση του συνελήφθη, βασανίστηκε και φυλακίστηκε. Μετά τη Μεταπολίτευση συμμετείχε δραστήρια στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Εκλεγμένος για χρόνια στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, συμμετέχει στο Workshop των Ευρωπαίων Οικονομολόγων για μια Εναλλακτική Οικονομική Πολιτική στην Ευρώπη, στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αυτοδυναμίας Τροφίμων κ.α. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων για οικονομικά και κοινωνικά θέματα.
Θεανώ Φωτίου
Η Θεανώ Φωτίου γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα. Είναι πανεπιστημιακός, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στο ΕΜΠ, όπου διδάσκει από το 1972 έως σήμερα. Πήρε ενεργά μέρος στους αγώνες για ένα δημοκρατικό, δημόσιο Πανεπιστήμιο. Συνέβαλε στη συγκρότηση του πανεπιστημιακού κινήματος από την εποχή της απεργίας των 100 ημερών του ΕΔΠ έως και τους πρόσφατους αγώνες ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16. Διατέλεσε επισκέπτρια καθηγήτρια στα Royal College of Art London, College of London (UCL). Bartlett School of Architecture and Planning, και συνεργάτης στο Architctural Association of London.'Εχει επανειλημμένως εκλεγεί μέλος της Συγκλήτου του ΕΜΠ και αντιπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Έχει μεγάλο αριθμό Διεθνών και Πανελληνίων αρχιτεκτονικών βραβείων, ενώ έχει διατελέσει κύρια ερευνήτρια σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του 2012 εκλέχτηκε βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Επιμέλεια: · Χρήστος Κεφαλής
Χρήστος Κεφαλής
Ο Χρήστος Κεφαλής γεννήθηκε το 1963. Είναι απόφοιτος του Χημικού Τμήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα φοιτητικά του χρόνια συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα από τις γραμμές της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Άρθρα του για ποικίλα πολιτικά, ιδεολογικά και επιστημονικά θέματα έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς σε αριστερές εφημερίδες (Αυγή, Εποχή) και περιοδικά (Πολίτης, Δαίμων της Οικολογίας, Σπάρτακος, κ.ά.). δημοσίευσε δύο δοκίμια για τους Τρότσκι και Λούκατς με μεταφράσεις κειμένων τους (εκδ. Παρασκήνιο), καθώς και δικές του μελέτες, όπως "Οι διαλεκτικοί σης συμφοράς και οι συμφορές της διαλεκτικής" (εκδ. Κορφή, 2000), μια κριτική των παραχαράξεων της διαλεκτικής, κ.ά. Ασχολήθηκε επίσης με το σκάκι, συστηματικά από το 1978, όταν εντάχθηκε στον ΣΟ Παγκρατίου, με τον οποίο αγωνιζόταν για μια 15ετία, πρώτα στις εφηβικές και μετά στις αντρικές σκακιέρες. Έχει τον τίτλο του "Υποψηφίου Μετρ". Συμμετείχε στα τελικά του Πρωταθλήματος Νέων το 1981 και στα ημιτελικά Αντρών το 1990. Έχει εργαστεί ως δάσκαλος σκακιού στο Αρσάκειο Ψυχικού και ως μεταφραστής. Σκακιστικά άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς στο περιοδικό "Σαχ" και στις εφημερίδες "Αυγή" και "Χανιώτικα Νέα". Είναι υπεύθυνος του σκακιστικού τμήματος της ΑΕΠ Μελισσίων και μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ (Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας).
Έκδοση: Δεκέμβριος 2013 από "Τόπος"
Σελ.:318 (23χ15), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-499-091-8
Θέμα: "Πολιτική ιδεολογία" "Πολιτική - Ελλάς - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις"
- Περιγραφή
- Άλλοι τίτλοι από Θεανώ Φωτίου
Θεανώ Φωτίου
Fotiou, Theano ¹Η Θεανώ Φωτίου γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα. Είναι πανεπιστημιακός, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στο ΕΜΠ, όπου διδάσκει από το 1972 έως σήμερα. Πήρε ενεργά μέρος στους αγώνες για ένα δημοκρατικό, δημόσιο Πανεπιστήμιο. Συνέβαλε στη συγκρότηση του πανεπιστημιακού κινήματος από την εποχή της απεργίας των 100 ημερών του ΕΔΠ έως και τους πρόσφατους αγώνες ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16. Διατέλεσε επισκέπτρια καθηγήτρια στα Royal College of Art London, College of London (UCL). Bartlett School of Architecture and Planning, και συνεργάτης στο Architctural Association of London.'Εχει επανειλημμένως εκλεγεί μέλος της Συγκλήτου του ΕΜΠ και αντιπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Έχει μεγάλο αριθμό Διεθνών και Πανελληνίων αρχιτεκτονικών βραβείων, ενώ έχει διατελέσει κύρια ερευνήτρια σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και στις εκλογές του 2012 εκλέχτηκε βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Η βαθιά, παρατεταμένη κρίση της ελληνικής κοινωνίας και το αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων του 2012 έθεσαν επί τάπητος το θέμα της κυβέρνησης της Αριστεράς. Έντεκα σημαντικοί πολιτικοί, επιστήμονες και ακτιβιστές εξετάζουν τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια πιθανή κυβέρνηση της Αριστεράς, το σχέδιο και την προοπτική της, τα μέσα και τις επιλογές που θα διαθέτει. Αν και εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα οπτικών στην ελληνική Αριστερά, εκτιμούν πως η πορεία της θα εξαρτηθεί τελικά από την πολιτική βούληση και ικανότητά της να αλλάξει με ριζοσπαστικές τομές την κοινωνία.
Αναδεικνύοντας τις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, ιδεολογικές, περιβαλλοντικές και ιστορικές διαστάσεις του εγχειρήματος, οι μελέτες αυτές βοηθούν τον αναγνώστη να διαμορφώσει τη δική του άποψη για ένα θέμα κομβικό για το μέλλον του τόπου μας.
(2007) Διπλωματικές εργασίες 2002+2003, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις ΕΜΠ
(2004) Διπλωματικές εργασίες 2001, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις ΕΜΠ