*Αποστολή σε 2-4 εργάσιμες μέρες
Τιμή Λεμόνι: 37,33 €
Η χλωρίδα της Σαμοθράκης
Συγγραφή: ·BIEL BURKHARD · Kit Tan
Μετάφραση: ·Διονύσης Μέρμυγκας
Επιμέλεια: ·Πέτρος Ζαμπέλης
Εισήγηση: · Νίκη Γουλανδρή
Έκδοση: Ιούλιος 2014 από "Μίλητος"
Σελ.:228 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 9789604646005
Θέμα: "Φυτά - Ελλάς"
Η Σαμοθράκη είναι ένα μικρό αλλά ξεχωριστό από φυτογεωγραφική άποψη νησί του Βορείου Αιγαίου. Στην παρούσα έκδοση παρουσιάζονται η χλωρίδα και η βλάστηση του νησιού, με βάση την εκτεταμένη εργασία πεδίου που πραγματοποιήθηκε από τους συγγραφείς και τους συναδέλφους τους και την ανάλυση των σχετικών βιβλιογραφικών πηγών. Δίνεται ένας συντετμημένος και σχολιασμένος κατάλογος των αγγειοφύτων της Σαμοθράκης, με σχόλια ως προς τις οικολογικές προτιμήσεις, την υψομετρική κατανομή και τη συχνότητα εμφάνισης των σπανιότερων taxa. Καταγράφεται ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ή βιβλιογραφική αναφορά για κάθε αγγειόφυτο, κάτι που ισχύει και για τους καταλόγους των βρυοφύτων και των λειχήνων. Παρουσιάζονται χάρτες εξάπλωσης για 30 από τα συνηθέστερα είδη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε 18 taxa τα οποία έχουν δημοσιευτεί ως τοπικά ενδημικά που περιορίζονται στο νησί. Στον κατάλογο απαριθμούνται συνολικά 1.441 αυτόχθονα και εγκλιματισμένα είδη αγγειοφύτων που ανήκουν σε 559 γένη και 123 οικογένειες.
Στα εισαγωγικά κεφάλαια δίνεται έμφαση στα στοιχεία που αφορούν στη γεωμορφολογία, το κλίμα και τις χρήσεις γης, ενώ εξετάζονται επίσης οι κύριοι τύποι βλάστησης όπως και η χλωριδική ιστορία του νησιού και οι φυτογεωγραφικές συγγένειες. Επισημαίνονται τα ενδημικά φυτά του νησιού και της περιφέρειας και τα πρόσφατα εισαχθέντα και τα αλλόχθονα φυτά. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη χλωρίδα της οροσειράς του Σάου (υψηλότερη κορυφή Φεγγάρι 1.624 μ.) που περιλαμβάνει αλπικά και υποαλπικά στοιχεία όπως και αρκετά χαρακτηριστικά και σπάνια είδη. Αξιοσημείωτη είναι και η χλωρίδα αρκετών μόνιμων υδάτινων πηγών και ρεμάτων που κατέρχονται την οροσειρά και τροφοδοτούν ορισμένους παράκτιους υγροτόπους στο βόρειο μέρος του νησιού. Ακόμη παρέχεται ένας υπομνηματισμένος χάρτης που συνοψίζει τη φυσική και ημιφυσική βλάστηση (φυτοκοινωνίες) σε συνδυασμό με τους τύπους καλλιεργειών που τις αντικαθιστούν. Τέλος επισημαίνονται ορισμένες χλωριδικές περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με τις τωρινές και πιθανές μελλοντικές απειλές και συζητούνται τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τη διαφύλαξη και την προστασία αυτών των περιοχών.
Το νησί της Σαμοθράκης εξακολουθεί να φιλοξενεί μια ασυνήθιστα μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και βλάστησης σε μια σχετικά μικρή έκταση. Όμως ο ανεκτίμητος αυτός βοτανικός θησαυρός βρίσκεται σε κίνδυνο - θα πρέπει να προστατευθεί ώστε να διασφαλιστεί η ύπαρξή του για τις επόμενες γενεές.
(2012) Παιωνίες στην Ελλάδα, Μίλητος
(2009) Ελληνικά αγριολούλουδα, Μίλητος