*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Ανδρέας Κάλβος. Αλληλογραφία

Τόμος Α΄ (1813-1818) & Τόμος Β΄ (1819-1869 & Αχρονολόγητες επιστολές)


Επιμέλεια: · Δημήτρης Αρβανιτάκης
Εισήγηση: · Δημήτρης Αρβανιτάκης
Έκδοση: 2014 από "Μουσείο Μπενάκη"
Σελ.:1136 (17Χ24), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-960-476-161-6


Θέμα: "Κάλβος, Ανδρέας, 1792-1869"

Οι δύο τόμοι της Αλληλογραφίας του Ανδρέα Κάλβου, στο πλαίσιο της έκδοσης των Έργων του από το Μουσείο Μπενάκη, προσφέρουν για πρώτη φορά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό το σύνολο των μέχρι σήμερα εντοπισμένων επιστολικών τεκμηρίων, αποδέκτης ή αποστολέας των οποίων υπήρξε ο ποιητής, ικανοποιώντας ένα από τα μεγάλα desiderata της νεοελληνικής φιλολογίας.

388 επιστολές και σημειώματα φωτίζουν τις λεπτομέρειες του βίου και της πνευματικής του διαμόρφωσης, τα ποικίλα περιβάλλοντα μέσα στα οποία κινήθηκε (Ιταλία, Ελβετία, Αγγλία, Γαλλία, Ελλάδα) και τους ανθρώπους που σχετίστηκαν μαζί του. Ταυτόχρονα, σκιαγραφούν ένα συναρπαστικό περιβάλλον, ελληνικό και ευρωπαϊκό, κατά την εποχή της γέννησης των ιδεών και των ιδεολογιών που ακολούθησαν τη Γαλλική επανάσταση και τους Ναπολεόντειους χρόνους.

Βασική ερμηνευτική αρχή της έκδοσης είναι ο φωτισμός όλων των πτυχών και των φάσεων του βίου του Κάλβου, η κατανόηση και η ανάδειξη των ιδεών, των στόχων, των φιλοδοξιών, των ενεργειών του, όπως αυτές μαρτυρούνται από το επιστολικό υλικό, δίχως τη δεσμευτική και «εκ των υστέρων» διαμορφωμένη εικόνα του «έλληνα ποιητή» των Ωδών. Αποκαλύπτεται, έτσι, ο πολλαπλός κόσμος του, κυρίως η πλούσια καλλιτεχνική και ιδεολογική προετοιμασία του, και παρέχεται η δυνατότητα όχι μόνο να γνωρίσουμε άγνωστες ή και παραμελημένες πλευρές του έργου του, αλλά και να αντιληφθούμε μέσα από ένα νέο φως το ελληνόγλωσσο έργο του.

Κατά τη διαδικασία της έρευνας, ελήφθησαν υπ’ όψιν οι παλαιότερες αποσπασματικές εκδόσεις επιστολών του και πραγματοποιήθηκε αυτοψία των χειρογράφων, ώστε να ελεγχθεί η ορθότητα των προηγούμενων μεταγραφών. Η αρχειακή έρευνα για το ήδη γνωστό υλικό, αλλά και νέα έρευνα σε Βιβλιοθήκες και Αρχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού έφερε στο φως έναν σημαντικό αριθμό άγνωστων επιστολών, εμπλουτίζοντας σημαντικά το corpus της αλληλογραφίας.

Η αναλυτική εισαγωγή (σ. 1-103) δίνει στον αναγνώστη την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη διαδικασία διαμόρφωσης των «εικόνων» του ποιητή στην Ελλάδα του δέκατου ένατου και των αρχών του εικοστού αιώνα (στο Ιόνιο και την Αθήνα), καθώς και τον ρόλο των σταδιακά ανακαλυπτόμενων επιστολικών τεκμηρίων στη συγκρότηση της βιογραφίας και τη μελέτη του έργου του. Αναδεικνύεται, παράλληλα, η συζήτηση σχετικά με τον Κάλβο ανάμεσα στους έλληνες και ιταλούς μελετητές, ο ρόλος των ιδεολογικών ή άλλων δεσμεύσεων που οδήγησαν στη διαμόρφωση της συγκεκριμένης εικόνας για τον άνθρωπο και το έργο του και ιχνηλατείται η πορεία ανακάλυψης των επιστολικών τεκμηρίων μέχρι την παρούσα έκδοση.

Οι επιστολές δημοσιεύονται κατά απόλυτη χρονολογική σειρά, στην πρωτότυπη μορφή τους (στις ξενόγλωσσες παρέχεται και ελληνική μετάφραση), συνοδεύονται από λεπτομερειακό εκδοτικό σημείωμα και αναλυτικότατο σχολιασμό, ο οποίος φωτίζει όλες τις πτυχές που απαιτούνται για την κατανόηση των επιμέρους ζητημάτων αλλά και την παρακολούθηση της βιογραφίας του ποιητή. Η έκδοση ολοκληρώνεται από αναλυτικά ευρετήρια (επιστολογράφων, κυρίων ονομάτων, τόπων και εννοιών) και Βιβλιογραφία.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας