*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Η Ηθική Βάση μιας Καθυστερημένης Κοινωνίας


Συγγραφή: ·Edward C. Banfield
Εισήγηση: · Γιώργος Τσιάκαλος
Έκδοση: Δεκέμβριος 2014 από "Επίκεντρο"
Σελ.:232 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 9789604585618


Θέμα: "Οικονομική ανάπτυξη" "Κοινωνικές επιστήμες - Γενικά έργα"

Το βιβλίο του Banfield και η έννοια «οικογενειακός αμοραλισμός» αποτελούν εδώ και δεκαετίες σημείο αναφοράς των περισσότερων ερευνητών που ασχολούνται με θέματα υπανάπτυξης και ανάπτυξης. Οι διαπιστώσεις για την κοινωνία του Μοντεγκράνο της δεκαετίας του 1950 δεν φαίνονται καθόλου ξένες για την Ελλάδα, και, επιπλέον, παρουσιάζουν εκπληκτική ομοιότητα με ευρύτατα διαδεδομένες περιγραφές των αιτίων της «κακοδαιμονίας» στη δική μας χώρα. Ο συγγραφέας έχει κάνει πολύ δρόμο στην προσπάθεια να δημιουργήσει μια υγιή θεωρητική βάση για την εξήγηση των προβλημάτων της νότιας Ιταλίας. Η εστίαση στην οικογένεια ως μονάδα της κοινωνικής οργάνωσης είναι μια αναγκαία και πολύ εύστοχη προσέγγιση του θέματος. Ως αιτία της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής καθυστέρησης ο Banfield κατονόμαζε τον “οικογενειακό αμοραλισμό”, δηλαδή την ιδιαίτερη ηθική βάση της συγκεκριμένης κοινωνίας. Η έλλειψη σεβασμού προς τον νόμο αν δεν υπάρχει ο φόβος της τιμωρίας, η θεώρηση ως δεδομένου και φυσιολογικού του ότι όποιος μπορεί να αποφύγει τη φορολογία θα το κάνει, η έντονη καχυποψία και η γενική αντίληψη πως όποιος έχει την εξουσία είναι ιδιοτελής και διεφθαρμένος αποτελούν κάποιες από τις βασικές συνέπειες μιας κοινωνίας οικογενειακού αμοραλισμού. Κανείς δεν παίρνει πρωτοβουλία να αναπτύξει ένα σχέδιο δράσης και να πείσει τους άλλους να το υιοθετήσουν -εκτός αν έχει να κερδίσει κάτι. Αλλά ακόμη και αν κάποιος το έκανε, κανείς δεν θα τον ακολουθούσε, επειδή όλοι θα πίστευαν ότι έχει κρυφούς σκοπούς. Η μόνη κοινωνική δομή που ευδοκιμεί είναι η πελατειακή σχέση.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας