*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Πένθιμο μπλουζ


Συγγραφή: · Wystan Hugh Auden
Μετάφραση: · Ερρίκος Σοφράς
Έκδοση: Νοέμβριος 2015 από "Κίχλη"
Σελ.:67 Σκληρό εξώφυλλο, ISBN: 978-618-5004-35-4


Θέμα: "Αγγλική ποίηση"

Ο ΓΟΥΙΣΤΑΝ ΧΙΟΥ ΩΝΤΕΝ (1907-1973) υπήρξε ο ύπατος ποιητής της γενιάς του, που ονομάστηκε «Γενιά του Ώντεν» (αλλιώς «Γενιά του ’30»). Τον χαρακτήρισαν ποιητή της πόλης και της Ιστορίας· θεωρήθηκε επίσης ως ο ποιητής που κατεξοχήν αποτύπωσε στο έργο του το πνεύμα του 20ού αιώνα: βίωσε σημαντικά πολιτικά γεγονότα, ταξίδεψε από ήπειρο σε ήπειρο, μελέτησε σε βάθος μερικά από τα πιο σημαντικά φιλοσοφικά και πολιτικά ρεύματα της εποχής του. Ποιητής πηγαίος και γνήσιος, σε συνεχή εγρήγορση, μίλησε όσο λίγοι για την «Εποχή της αγωνίας». Μαθήτευσε στην ποίηση του Μπρεχτ και του Καβάφη και έγραψε ποιήματα αντιρομαντικά, στοχαστικά, ειρωνικά. Με γλώσσα ανεπιτήδευτη και τολμηρή, με απαράμιλλη τεχνική δεξιοτεχνία, προσπάθησε να πειθαρχήσει το πληθωρικό του ταλέντο γράφοντας κυρίως έμμετρα ποιήματα, ομοιοκατάληκτα. «Αποστολή του ποιητή είναι να διαφυλάξει την ιερότητα της γλώσσας. Το μόνο μου καθήκον είναι η σωστή χρήση της μητρικής γλώσσας», συνήθιζε να λέει.
Στο ανά χείρας δίγλωσσο βιβλίο o Eρρίκος Σοφράς (που εδώ και είκοσι πέντε χρόνια μεταφράζει απαιτητικά ποιητικά έργα: Ντίκινσον, Μπωντλαίρ, Πέννα) ανθολογεί, μεταφράζει και σχολιάζει δώδεκα αντιπροσωπευτικά ποιήματα του Ώντεν, κυρίως από τη σημαντικότερη συλλογή του "Another Time" / "Μια άλλη φορά" (1939). Ποιήματα ερωτικά και πολιτικά, άλλα έμμετρα και άλλα σε ελεύθερο στίχο, ελεγειακά, στοχαστικά και κάποια ανάλαφρα (γραμμένα για να μελοποιηθούν).
Ο ΓΟΥΙΣΤΑΝ ΧΙΟΥ ΩΝΤΕΝ (γεννήθηκε στο Γιορκ της Αγγλίας, στις 21 Φεβρουαρίου 1907, σε αστική οικογένεια, με πατέρα διαπρεπή γιατρό και πανεπιστημιακό. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στην Οξφόρδη. Έζησε για ένα χρόνο στο ανήσυχο Βερολίνο του 1928, όπου γνώρισε την ποίηση του Μπρεχτ. Άσκησαν μεγάλη επίδραση πάνω του ο σοσιαλισμός και η ψυχανάλυση, αλλά και ο χριστιανισμός της αγάπης και της προσφοράς. Εργάστηκε για πέντε χρόνια ως καθηγητής φιλόλογος σε γυμνάσια της αγγλικής επαρχίας, ταξίδεψε πολύ (μέχρι την Κίνα και την Ισλανδία), έλαβε μέρος στον Ισπανικό Εμφύλιο (με τους Δημοκρατικούς). Το 1939, που θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ εξαιτίας του επερχόμενου πολέμου, έχει ήδη αναγνωριστεί ως ο σημαντικότερος ποιητής της γενιάς του. Θα εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα διδάξει ποίηση σε διάφορα πανεπιστήμια, αλλά τα καλοκαίρια θα τα περνά στην Ευρώπη. Η μουσική έπαιξε βαρύνοντα ρόλο στη ζωή του: σε συνεργασία με τον Κάλμαν θα γράψουν και θα μεταφράσουν λιμπρέτα για όπερες. Το διάστημα 1956-60 δίδαξε ως καθηγητής στην έδρα της Ποίησης στην Οξφόρδη. Πέθανε στη Βιέννη, στις 23 Σεπτεμβρίου 1973, 66 χρονών. Δημοσίευσε δεκαέξι ποιητικές συλλογές, καθώς και τέσσερις τόμους με δοκίμια.

(2020) Η ασπίδα του Αχιλλέα, Αντίποδες

(2013) Ανθολογία ερωτικής ποίησης, Εκδόσεις Πατάκη

(2012) Πένθιμο μπλουζ. Στη μνήμη του Γ. Μπ. Γέητς, Το Ροδακιό

(2012) Μεγάλες στιγμές της αγγλόφωνης ποίησης, Εντός

(2012) Ο ποιητής και η πολιτεία, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

(2009) Ανατομία του αστυνομικού μυθιστορήματος, Άγρα

(2007) Όταν οι άγγελοι περπατούν, Μεταίχμιο

(2005) Αντιγραφές, Ίκαρος

(2002) Ποιήματα, Κέδρος

(2000) Σε ξένη γλώσσα η λύπη μας, Μπιλιέτο

(1999) Με τον τρόπο του Καβάφη, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

(1999) Δυο πίνακες. Δυο ποιήματα, Δόμος

(1983) Φραντς Κάφκα, Ευθύνη

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας