*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας

Ταξική συνείδηση και πολιτική διαπάλη

(Συλλογικό έργο)
Έκδοση: Δεκέμβριος 2015 από "Ταξιδευτής"
Σελ.:524 (17Χ23), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-960-579-050-9


Θέμα: "Πολιτικές επιστήμες" "Μαρξισμός - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις"

Η θεματολογία του επιστημονικού συνεδρίου του ΜΑΧΩΜΕ φέρνει στο προσκήνιο αφετηριακές ιδέες του Μαρξ για τις τάξεις και τον ρόλο τους στην κοινωνική μεταβολή. Όπως θα σημειώσει με τον Ένγκελς στο "Μανιφέστο", "η ιστορία των ως τώρα κοινωνιών είναι ιστορία ταξικών αγώνων", ενώ στη "Φιλοσοφία της Αθλιότητας" θα σημειώσει ότι προϋπόθεση των κοινωνικών ανατροπών δεν είναι απλώς η ύπαρξη μιας τάξης αλλά η διαμόρφωση ταξικής συνείδησης, δηλαδή "η τάξη για τον εαυτόν της" και η ανάδειξή της σε κυρίαρχη τάξη. Στην περίπτωση της εργατικής τάξης, θα χρησιμοποιήσει την πολιτική της κυριαρχία για την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και το βαθμιαίο πέρασμα των μέσων παραγωγής στα χέρια των ίδιων των εργαζόμενων. [...]
Οι θεματικές ενότητες στο επιστημονικό τριήμερο διαμορφώθηκαν με τρόπο ώστε, εκτός από τις θεωρητικές προσεγγίσεις της ταξικής δομής, να αναδειχτούν οι ταξικές ανακατατάξεις που έχουν επέλθει στην ελληνική κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς και τα νέα δεδομένα της ταξικής διαπάλης και διαμόρφωσης της ταξικής συνείδησης. Επίσης έγινε προσπάθεια ανάδειξης των προϋποθέσεων προώθησης των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της Αριστεράς προς το "ιστορικά αναγκαίο". Τέλος, η άνοδος της πολιτικής επιρροής των αριστερών δυνάμεων στην Ελλάδα με κύριο κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και η διαφαινόμενη ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας επηρέασε σε μεγάλο βαθμό στην τελική διαμόρφωση των "θεματικών" ενοτήτων του τριήμερου που πραγματοποιήθηκε προς το τέλος του 2014.
Ειδικότερα η Πρώτη Ενότητα είναι αφιερωμένη στην ανάλυση των βασικών θέσεων της μαρξιστικής θεωρίας για την ταξική διάρθρωση της αστικής κοινωνίας, στο φως των νεότερων εξελίξεων του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και σε αντιπαράθεση με τις μη-μαρξιστικές προσεγγίσεις. Η Δεύτερη Ενότητα είναι αφιερωμένη στην εξέταση της ταξικής δομής της ελληνικής κοινωνίας, αρχίζοντας από τις ποσοτικές και ποιοτικές αλλαγές στους κόλπους της εργατικής τάξης, των μεσαίων στρωμάτων της "πόλης και του χωριού", της αστικής τάξης και της οικονομικής ολιγαρχίας, καθώς και του στρώματος των διανοουμένων και της νεολαίας.
Στην Τρίτη Ενότητα αναλύονται οι αλλαγές στους όρους ζωής και εργασίας της εργατικής τάξης και οι ανακατατάξεις που έχουν επέλθει στους κόλπους της λόγω των μνημονιακών μέτρων, καθώς και η ανάλυση των παραγόντων που επιδρούν στη διαμόρφωση της ταξικής συνείδησης και της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης. Στην Τέταρτη Ενότητα αναλύονται οι σχέσεις μεταξύ "εθνικών και υπερεθνικών ελίτ" σε συνθήκες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και παγκοσμιοποίησης, οι επιδράσεις της χρηματιστικοποίησης στις μεταξύ τους "συγκλίσεις" και "αντιθέσεις" καθώς και στους όρους άσκησης της κυριαρχίας τους στη ζωή των σύγχρονων αστικών κοινωνιών.
Στην Πέμπτη Ενότητα αναλύονται τα θέματα των "ταξικών συμμαχιών" της εργατικής τάξης με τα παλαιά και τα νέα μεσαία στρώματα, με στόχο την ανάδειξη αριστερής κυβέρνησης, την προώθηση μεταβατικού οικονομικού προγράμματος εξόδου από την κρίση και τη σοσιαλιστική προοπτική. Επίσης, αναλύεται η αναγκαιότητα επίτευξης κοινής δράσης των αριστερών δυνάμεων και ανάπτυξης της ισότιμης συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, ιδιαίτερα των χωρών της Ευρώπης, για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Οι εισηγήσεις στις θεματικές του τριήμερου, παρ' ότι κινούνται στο ευρύτερο πλαίσιο των θεωρητικών προσεγγίσεων του μαρξισμού, εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συγγραφέων. Όσον αφορά τις επιστημονικές, πολιτικές και κινηματικές ιδιότητες των εισηγητών, είναι αυτές που οι ίδιοι έδωσαν στο τριήμερο του επιστημονικού συνεδρίου.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας