*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Γιάννης Ρίτσος - Μέλπω Αξιώτη

Καταραμένα κι ευλογημένα χαρτιά - Σπαράγματα αλληλογραφίας (1960-1966)


Συγγραφή: · Γιάννης Ρίτσος · Μέλπω Αξιώτη
Επιμέλεια: · Μαίρη Μικέ
Έκδοση: Φεβρουάριος 2016 από "Άγρα"
Σκληρό εξώφυλλο


Θέμα: "Νεοελληνική επιστολογραφία " "Ρίτσος, Γιάννης, 1909-1990"

Εξήντα πέντε επιστολές, καρτ ποστάλ και τηλεγραφήματα θα στείλει ο Ρίτσος από την Αθήνα ή το Καρλόβασι της Σάμου στη φίλη του που βρίσκεται σε αναγκαστική υπερορία από τον Μάρτιο του 1947. Μόλις δεκαοκτώ επιστολές σώζονται από τη μεριά της Μέλπως Αξιώτη, σταλμένες κυρίως από το Ανατολικό Βερολίνο, αλλά και από τη Ρώμη. Γράμματα που εικονογραφούν ανάγλυφα τη γενναιοδωρία, το δόσιμο του Γιάννη Ρίτσου, την έγνοια του για τη φίλη και το έργο της, και από την άλλη το "κούμπωμα" της Μέλπως Αξιώτη, το αποτύπωμα του τραύματος της εξορίας. Επιστολές ανάμεσα σε δύο εμβληματικές μορφές της ελληνικής λογοτεχνίας, που, στην ανάπαυλα της πολιτικής ταραχής της εποχής, συνομιλούν για την ποίηση και τις λέξεις, για την τέχνη και τις εκδοτικές πρακτικές εκείνων των χρόνων, για τη μετάφραση και την απόδοση των κειμένων, για τους ομοτέχνους τους και για τους κριτικούς λογοτεχνίας επίσης. Η αγωνία και η λαχτάρα του Ρίτσου για την επιστροφή της Μέλπως στην πατρίδα και η αφοσίωσή του στην υπόθεση της έκδοσης των βιβλίων της στην Ελλάδα καταγράφονται ανάγλυφα, όπως και η ασφυξία της Μέλπως που αγωνίζεται να ξεφύγει από τη μόνωση. Καταγράφονται τα δίκτυα επαφών που διατηρούν και οι καυγάδες τους επίσης. Για πολιτικά ελάχιστα μιλούν.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας