*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Η μουσική ως "πράξη φυσιολογική"


Συγγραφή: · Αλέξανδρος Καψοκαβάδης
Έκδοση: Οκτώβριος 2017 από "Γαβριηλίδης"
Σελ.:192 (16.5 x 24.5), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-960-576-680-1


Θέμα: "Μουσική - Φιλοσοφία"

Η μουσική, θα έλεγε κανείς, είναι μια πράξη… φυσιολογική. Όπως η αναπνοή ή η γλώσσα. Με λίγη ποιητική υπερβολή, θα λέγαμε πως η μουσική είναι, ακόμη ακόμη, ένα ένστικτο, το οποίο «βαραίνει» το κοινωνικό σύνολο με το χρέος της παιδείας του. Τούτο το πόνημα είναι καρπός μιας πολυετούς έρευνας που στόχος της ήταν μια πρώτη ιστορική σκιαγράφηση ενός θεσμού που, αν και μετράει πλέον αρκετά χρόνια ύπαρξης, παραμένει άγνωστος στο ευρύ κοινό: πρόκειται για τον θεσμό του Μουσικού Σχολείου.

Στις σελίδες αυτού του βιβλίου όμως ο αναγνώστης δεν θα συναντήσει έναν σωρό τυπικών και ενδεχομένως πληκτικών πληροφοριών. Επαγγελματίες μουσικοί, φιγούρες στενά συνδεδεμένες με το Μουσικό Σχολείο, έχοντας υπάρξει μαθητές του, καθηγητές του ή και τα δύο, καταθέτουν σε ανθρώπινο τόνο τις μαρτυρίες τους, δίνοντας τη δυνατότητα στον αναγνώστη να μπει σ’ αυτόν τον άγνωρο ακόμη κόσμο
όπου η μουσική είναι, πράγματι, μια πράξη φυσιολογική, όχι ένα προνόμιο, ένα προϊόν της τύχης, ένα ταμπού, και όπου η ιδέα μιας μουσικής τέχνης ριζωμένης σε κάθε σπίτι δεν είναι πια ελπίδα, αλλά σκοπός μιας ζωής.

Απόσπασμα από το βιβλίο
Από πολύ μικρός, από τότε τουλάχιστον που έμαθα να ξεχωρίζω την ιδιαιτερότητα των θρησκευτικών εορτών σε σχέση με τις υπόλοιπες «αφορμές» για οικογενειακές συνάξεις, δεν μπορώ να θυμηθώ πρωτο­χρονιάτικο τραπέζι αλλού εκτός από το σπίτι της γιαγιάς μου της Βασιλικής. Και ενώ τα χρόνια έχουν περάσει, επιφέροντας αλλεπάλληλες και σημαντικές αλλαγές, αφενός στη σύσταση των μελών της οικογένειάς μου και αφετέρου σε αυτόν καθ’ εαυτόν τον τόπο συνάντησης, η συ­γκεκριμένη συνήθεια εξακολουθεί και διατηρείται. Αυτό που ενδε­χομένως ενδιαφέρει τον αναγνώστη και δικαιολογεί την παρουσία της αφήγησης στο κείμενό μου είναι το γεγονός πως η μουσική, από πρακτική και θεωρητική άποψη, αποτελούσε ανέκαθεν αναπόσπαστο κομμάτι των συνευρέσεών μας, ως συνέπεια της ενασχόλησης πολλών εκ των συγγενών μου με αυτήν.

(2018) Το πικρό, Γαβριηλίδης

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας