*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Γιαννούλης Χαλεπάς

Επιστροφή στον Πύργο


Συγγραφή: · Αλεξάνδρα Γουλάκη - Βουτυρά · Ανδρέας Παππάς · Τώνια Γιαννουδάκη
Έκδοση: Αύγουστος 2018 από "Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς"
Σελ.:164 (29χ21), Άγνωστο Δέσιμο, ISBN: 978-960-244-199-2


Θέμα: "Γλυπτική, Ελληνική"

Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του Γιανούλη Χαλεπά (1851-1938), εμβληματικής μορφής στον χώρο της νεοελληνικής γλυπτικής, δημιουργού της διάσημης "Κοιμωμένης" στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Η επέτειος προσφέρει στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) την ευκαιρία να συνεχίσει, με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, τις συνεργασίες του με κορυφαίους οργανισμούς του πολιτιστικού γίγνεσθαι της χώρας μας, αυτή τη φορά με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.
Για την παρούσα έκθεση, με τίτλο "Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο", στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (18.7-30.9), πρωτότυπα έργα του καλλιτέχνη σε γύψο αλλά και σχέδια, από τις πλούσιες συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, ταξιδεύουν για πρώτη, φορά στην Τήνο. Ταυτόχρονα, εξέχουσα θέση κατέχουν τριάντα πέντε αδημοσίευτα σχέδια με μολύβι του Χαλεπά, τα οποία αποιέλεπαν το έναυσμα για την έκθεση, όταν τα εμπιστεύτηκαν στο ΠΙΟΠ ο Νικόλαος και η Κατερίνα Δούκα. Αυθεντικές φωτογραφίες από το αρχείο του Κωνσταντίνου Π. Καλαϊτζίδη, που επίσης παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά, εμπλουτίζουν την έκθεση.
Όλο αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον υλικό βρίσκει την πλέον κατάλληλη στέγη στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας και μάλιστα στον χώρο της μόνιμης έκθεσης, που προσωρινά μεταμορφώνεται.
Η επιλογή έχει μιαν αδιαμφισβήτητη μοναδικότητα: αφενός τοποθετεί τα έργα του Χαλεπά στον "φυσικό" τους χώρο, στην
πατρίδα του, στον Πύργο της Τήνου, αφετέρου τα ενώνει με έργα ομότεχνων συγχωριανών του αλλά και με τεκμήρια του πατέρα του, Ιωάννη Χαλεπά. Ο Γιανούλης φιλοτέχνησε σημαντικό μέρος του έργου του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, μετά την έξοδό του από το ψυχιατρείο της Κέρκυρας και πριν από την εγκατάστασή του στην Αθήνα.
Ο ανά χείρας κατάλογος, απαραίτητο όσο και πολύτιμο συμπλήρωμα της σημαντικής αυτής έκθεσης, φιλοξενεί το σύνολο των αντικειμένων που παραχωρήθηκαν στο ΠΙΟΠ, με εμπεριστατωμένο σχολιασμό.
Η έκθεση "Γιανούλης Χαλεπάς: επιστροφή στον Πύργο" είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα δράσεων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, όπως άλλωστε και οι δύο άλλες σημαντικές συμπράξεις του ΠΙΟΠ που μπορεί κανείς να απολαύσει ταυτόχρονα στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας: η περιοδεύουσα έκθεση "Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου", σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, και το 2ο Συμπόσιο Γλυπτικής, συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Όλες μαζί απαρτίζουν ένα διαχρονικό τρίπτυχο, αναδεικνύουν εκφάνσεις του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, το οποίο φέτος γιορτάζει δέκα χρόνια επιτυχούς λειτουργίας.

(2011) Στα άδυτα της Εθνικής Πινακοθήκης, Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου

(2007) Γιαννούλης Χαλεπάς, Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου

(2007) Yannoulis Chalepas, Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας