*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Δον Κιχώτης (Α' τόμος)


Συγγραφή: · Miguel de Cervantes Saavedra
Μετάφραση: ·Ηλίας Ματθαίου
Έκδοση: Δεκέμβριος 2017 από "Εξάντας"
Σελ.:848 (11x17), Σκληρό εξώφυλλο, ISBN: 9789604649068


Θέμα: "Ισπανική πεζογραφία - Μυθιστόρημα"

Ο ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ ΝΤΕ ΛΑ ΜΑΝΤΣΑ

Αυτό που ώθησε τον Θερβάντες να γράψει τον Δον Κιχώτη ήταν, αφενός, η βαθιά και πλατιά γνωριμία του με τη ζωή, κι αφετέρου, η πίστη του πως η λογοτεχνία δεν είναι κάτι για να περνάει η ώρα, παρά κάτι που πρέπει να διδάσκει και να τονώνει τους ανθρώπους, ώστε και αυτοί να τα βγάζουν πέρα με τις δυσκολίες της ζωής, ακολουθώντας σωστούς και ηθικούς τρόπους, και τους συνανθρώπους τους να βοηθάν για τον ίδιο σκοπό. Εύλογο λοιπόν ήταν να γράφει ένα έργο με το οποίο να καυτηριάζει την αντίληψη που υπήρχε εκείνο τον καιρό πως η λογοτεχνία δεν έχει άλλο προορισμό απ' το να ψυχαγωγεί και να διασκεδάζει τον κόσμο, όπως ένα τραγούδι ή ένας χορός ή ένα ποτήρι κρασί. Εξ ου κι η μεγάλη διάδοση των βιβλίων της ιπποσύνης, που σ' όλο σχεδόν το 16ο αιώνα κυριαρχούσαν στο αναγνωστικό και το ακροαστικό κοινό. Και λέμε "ακροαστικό", διότι η μεγάλη μάζα των ανθρώπων ήταν τότε αγράμματοι, κι ο πολύς κόσμος επικοινωνούσε μ' ένα ποίημα ή ένα αφήγημα ακούγοντας να το απαγγέλλουν ή να το διαβάζουν άλλοι, απολαμβάνοντάς το με τον ίδιο περίπου τρόπο που απολάμβανε μια θεατρική παράσταση, που εκείνο τον καιρό ήταν περισσότερο ακρόαμα και λιγότερο θέαμα, αφού και σκηνικά δεν υπήρχαν και οι ηθοποιοί κινούνταν ελάχιστα, αν όχι καθόλου, πάνω στη σκηνή.
Κι επειδή και οι ιστορίες και οι ήρωες των βιβλίων της ιπποσύνης ήταν κάτι το οικείο στο ευρύ κοινό, αναγνωστικό ή ακροαστικό, χρησιμοποίησε τα ίδια μέσα μ' εκείνα, δηλαδή ένα ζευγάρι ιππότη και συνοδού ασπιδοκράτη, που, όπως στα βιβλία της ιπποσύνης, περιφέρεται εδώ κι εκεί, σε μακρινές συνήθως αποστάσεις, και για να κυνηγήσει περιπέτειες, αλλά και για να πολεμήσει την κακία και την αδικία στον κόσμο. Με μία όμως σημαντική διαφορά: ενώ στα βιβλία της ιπποσύνης μια τέτοια περιπέτεια θεωρούνταν εύλογη και φυσική, άσχετο αν στην πραγματικότητα δεν συνέβαινε ποτέ, ο Θερβάν-τες αισθάνεται την ανάγκη να την δικαιολογήσει, παρουσιάζοντας για ιππότη έναν τρελό, ή έστω μισότρελο, που του 'χει στρίψει το μυαλό απ' τα πολλά διαβάσματα και μάλιστα βιβλίων της ιπποσύνης, και για ασπιδοκράτη συνοδό του έναν χαζό, τόσο ώστε να πιστεύει αυτό που του λέει τ' αφεντικό του, ότι δηλαδή σύντομα θα κατακτήσει ένα νησί στο οποίο θα βάλει αυτόν, δηλαδή το συνοδό, για κυβερνήτη. Κι εδώ που τα λέμε δεν υπάρχει πιο φυσικό κίνητρο για οποιαδήποτε ανθρώπινη ενέργεια, ιδίως αν ο άνθρωπος είναι χαζός, απ' το συμφέρον.
Μ' αυτές λοιπόν τις προϋποθέσεις παύει να 'ναι συμβατικό το ζευγάρι δον Κιχώτη - Σάντσο, κι ο αναγνώστης ή ο ακροατής παρακολουθεί τις περιπέτειές τους σαν κάτι το πιθανό, άρα συναρπαστικό κι ενδιαφέρον.
Εύλογες και πιθανές βλέπει επίσης ο αναγνώστης ή ο ακροατής τις παραισθήσεις του δον Κιχώτη, που ορμάει με προτεταμένο δόρυ ή ξεγυμνωμένο σπαθί καταπάνω στον πιο ειρηνικό συναπαντητή του, νομίζοντάς τον για κάποιο γίγαντα ή κάποιο τέρας της φύσεως, κι ας προσπαθεί να τον αποτρέψει ο Σάντσο, που μπορεί να 'ναι χαζός, δεν έχει όμως τις παραισθήσεις ενός τρελού.
Εκείνο ωστόσο που έχει την πιο μεγάλη αξία στο πεζογράφημα του Θερβάντες είναι οι αναρίθμητοι κι ατέλειωτοι διάλογοι ανάμεσα στον δον Κιχώτη και τον Σάντσο, τον ιππότη και τον ασπιδοκράτη του, τ' αφεντικό και τον υπηρέτη· όχι βέβαια όταν οδεύουν ο ένας πίσω απ' τον άλλον, ο δον Κιχώτης πάνω στ' οκνό του άλογο κι ο Σάντσο πάνω στο γάιδαρό του, αλλά όταν κάθονται, είτε για να ξεκουραστούν, είτε για να περάσουν κάπου τη νύχτα τους. Τότε ο δον Κιχώτης γίνεται ο συνετότερος των ανθρώπων, ενώ ο λόγος του είναι γεμάτος γνώσεις και πείρα ζωής. Απ' την άλλη μεριά παύει να 'ναι χαζός κι ο Σάντσο, αντίθετα μάλιστα: λέει πράγματα γεμάτα λαϊκή σοφία και τόσο συναρπαστικά μερικές φορές, που αφήνουν ενεό από θαυμασμό και το ίδιο τ' αφεντικό του.

(2021) Δον Κιχώτης, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

(2020) Ο δικαστής των διαζυγίων και άλλα κωμικά ιντερμέδια, Printa

(2020) Δον Κιχώτης, Χάρτινη Πόλη

(2018) Ο γενναιόδωρος ερωτευμένος, Ενάλιος

(2018) Δον Κιχότε ντε λα Μάντσα B τόμος, Βιβλιοπωλείον της Εστίας

(2017) Δον Κιχώτης (Β' τόμος), Εξάντας

(2017) Ζήσε όπως ο Δοκ Κιχώτης, Εκδόσεις Πατάκη

(2013) Δον Κιχώτης, Μίνωας

(2011) Δον Κιχώτης, 4π Ειδικές Εκδόσεις Α.Ε.

(2011) Δον Κιχώτης, 4π Ειδικές Εκδόσεις Α.Ε.

(2010) Δον Κιχώτης, Susaeta

(2009) Δον Κιχώτης, Διάπλαση

(2009) Δον Κιχότε ντε λα Μάντσα Α Μέρος, Βιβλιοπωλείον της Εστίας

(2008) Δον Κιχώτης, Βλάσση Αδελφοί

(2007) Ο επιτήδειος ευγενής δον Κισότης της Μάντσας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.). Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών

(2007) Ο Δον Κιχώτης Β Τόμος, Εκδόσεις Πατάκη

(2006) Ο ζηλιάρης σύζυγος, Περίπλους

(2006) Ο Δον Κιχώτης από τη Μάντσα, Ρέκος

(2006) Δον Κιχώτης, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

(2005) Ο Δον Κιχώτης Α τόμος, Εκδόσεις Πατάκη

(2005) Δον Κιχότης, Εκδόσεις Πατάκη

(2004) Δον Κιχώτης, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

(2004) Υποδειγματικές νουβέλες Β τόμος, Printa

(2004) Δον Κιχώτης, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

(2003) Υποδειγματικές νουβέλες Α τόμος , Printa

(2003) Δον Κιχώτης, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

(2002) Ο Δον Κιχότης, Κέδρος

(2002) Ο Δον Κιχώτης, Βλάσση Αδελφοί

(2001) Δον Κιχώτης, Modern Times

(2000) Ο Δον Κιχώτης, Βιβλιοπωλείον της Εστίας

(2000) Τα ωραιότερα διηγήματα για παιδιά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

(1999) Ο Δον Κιχώτης από τη Μάντσα, Κέδρος

(1998) Ο Δον Κιχώτης, Αύρα

(1998) Δον Κιχώτης, Μίνωας

(1997) Δον Κιχώτης, Γράμματα

(1997) Δον Κιχώτης, Γράμματα

(1995) Δον Κιχώτης, Εξάντας

(1994) Δον Κιχώτης, Εξάντας

(1994) Ο Δον Κιχώτης χρίζεται ιππότης, Ανέμη

(1994) Η περιπέτεια με τους ανεμόμυλους, Ανέμη

(1993) Ο Δον Κιχώτης, Βιβλιοπωλείον της Εστίας

(1991) Ο Δον Κιχώτης, Αστήρ

(1989) Η δύναμη του αίματος, Γνώση

(1989) Η τσιγγανοπούλα, Γνώση

() Δον Κιχώτης, Ατλαντίς

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας