*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Σοφοκλέους Ηλέκτρα Εισαγωγή, Κείμενο, Μετάφραση, Σχόλια


Συγγραφή: ·Μαίρη Μάντζιου
Έκδοση: Δεκέμβριος 2019 από "University Studio Press"
Σελ.:592 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-960-12-2458-9


Θέμα: "Φιλολογία - Ιστορία" "Ελληνική γραμματεία, Αρχαία - Σπουδή και διδασκαλία"

Η «Σοφοκλέους Ηλέκτρα» προσεγγίζει γλωσσικά, δραματικά και νοηματικά το συγκεκριμένο δράμα του μεγάλου τραγικού. Σκοπός της μελέτης αυτής είναι η επανεξέταση των ερμηνευτικών προσεγγίσεων του λόγου και της δράσης από τους προηγούμενους μελετητές, και η παρουσίαση μιας ερμηνευτικής πρότασης της συγγραφέως για το δύσκολο αυτό δράμα, το οποίο εξακολουθεί να προβληματίζει και να διχάζει τους μελετητές του λόγω των περίπλοκων ηθικών ζητημάτων που εγείρει η δράση. Η γλώσσα του απαιτεί προσεκτική μελέτη σε σχέση με τα δραματικά συμφραζόμενα και πολύπονη προσπάθεια για την πιστή απόδοση της διατύπωσης και του νοήματος. Σχεδόν κάθε λέξη είναι σημαίνουσα στο δράμα αυτό, καθώς εξεικονίζει τις αμφιλογίες και τις εντάσεις που κυριαρχούν στη δράση και συμβάλλει στην ανάπτυξη της πλοκής, της ηθογράφησης και του νοήματος, κι επίσης συνδέει το έργο με τη σύγχρονη εποχή του. Η συγγραφέας δεν φιλοδοξεί να παρουσιάσει μια νέα κριτική έκδοση του κειμένου, αλλά επιχειρεί μια εξονυχιστική εξέταση της γλώσσας κι επιπλέον συζητεί και αναλόγως υιοθετεί ή απορρίπτει τις επιλογές των προηγούμενων εκδοτών του κειμένου. Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Το Α? Μέρος περιλαμβάνει το αρχαίο κείμενο και τη νεοελληνική μετάφρασή του σε αντιστοίχιση, όπως και δύο κεφάλαια: τις «Επεξηγηματικές Σημειώσεις» με λεξιλογικές, υφολογικές, κριτικές και μεταφραστικές παρατηρήσεις, και το κεφάλαιο «Η δραματοποίηση του μύθου από τον Σοφοκλή», όπου αναλύονται τα μορφολογικά στοιχεία σκηνή προς σκηνή, η δραματική δομή και η θεατρική γραφή, το ήθος και η διάνοια των προσώπων, τα ζητήματα που εγείρουν τα διαδραματιζόμενα. Το Β? Μέρος περιλαμβάνει εκτενές «Ερμηνευτικό Υπόμνημα» όπου εξετάζεται ερμηνευτικά η γλώσσα των προσώπων, και το κεφάλαιο «Ερμηνευτικά προβλήματα και ερμηνευτικές προσεγγίσεις του δράματος», όπου συνοψίζονται οι προγενέστερες ερμηνευτικές προσεγγίσεις. Η έκδοση σκοπό έχει να καλύψει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία για το τραγικό θέατρο του Σοφοκλή και να προσφέρει ένα βοήθημα στους Έλληνες φοιτητές της Φιλολογίας, στους φιλολόγους, αλλά και στο αναγνωστικό κοινό που ενδιαφέρεται για την κλασική παιδεία. • Η Μαίρη Μάντζιου είναι Επίκουρος καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας