*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Η έννοια του αυτεξούσιου στον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό


Συγγραφή: ·Χαρίδημος Κουτρής
Έκδοση: Ιούλιος 2020 από "Αρμός"
Σελ.:378 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-960-615-298-6


Θέμα: "Φιλοσοφία και θρησκεία"

"Είμαστε πραγματικά ελεύθεροι;". Αυτός είναι ένας διαχρονικός προβληματισμός για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως γλώσσας, θρησκείας και πολιτισμού. Στο ερώτημα αυτό προσφέρει ο Χριστιανισμός τις δικές του απαντήσεις, στηριζόμενος τόσο στη Βίβλο, όσο και στη φιλοσοφία.

Η παρούσα μελέτη παρουσιάζει με τρόπο συστηματικό τις θέσεις του αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού (676-749) για την έννοια του αυτεξουσίου. Ειδικότερα επιχειρεί να απαντήσει σε ερωτήματα που σχετίζονται με την αυτεξουσιότητα του Θεού, του Χριστού, των αγγέλων και των δαιμόνων, της κτίσης και των ζώων και κυρίως του ανθρώπου. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται οι απαντήσεις του Ιωάννη Δαμασκηνού στα ερωτήματα: "ποια είναι τα όρια και η σωστή χρήση του αυτεξουσίου, και ποιες οι συνέπειες;", "τι σημαίνει ότι ο άνθρωπος είναι πλασμένος κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού;", "τι είναι η αμαρτία και τι η κόλαση;", "είναι ο Θεός τιμωρός;", "έχει εξουσία ο διάβολος πάνω στον άνθρωπο και την κτίση;", "ποια η διαφορά μεταξύ πρόγνωσης και προορισμού;", "που οφείλονται το κακό, η φθορά και ο θάνατος, και ποια η δυνατότητα υπέρβασής τους;".

Ο λόγος που επιλέχτηκε από τον συγγραφέα ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός είναι γιατί αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ιστορικούς και συστηματικούς θεολόγους του δόγματος της Χριστιανικής Εκκλησίας, ο οποίος ουσιαστικά συνοψίζει με τρόπο δυναμικό την προγενέστερή του παράδοση και ως εκ τούτου δίνει με σαφή τρόπο μια ολοκληρωμένη εικόνα της εξέλιξης και διαμόρφωσης της χριστιανικής θεολογίας.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας