*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Μαθητικές εργασίες 1943-1948


Συγγραφή: ·Ντίνος Χριστιανόπουλος
Έκδοση: Νοέμβριος 2021 από "University Studio Press"
Σελ.:244 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-960-12-2560-9


Θέμα: "Λογοτέχνες" "Νεοελληνική επιστολογραφία "

Το βιβλίο περιλαμβάνει επιλεγμένες εργασίες (εκθέσεις, κριτικές και αρκετά σκίτσα) από τα μαθητικά χρόνια του Ντίνου Χριστιανόπουλου (φιλολογικό ψευδώνυμο του Κωνσταντίνου Δημητριάδη). Πρόκειται για το περιεχόμενο έντεκα αριθμημένων μικρών τετραδίων (12,5×17 εκ.), καπλαντισμένων από τον ίδιο. Τα τετράδια αυτά βρέθηκαν σε έναν φάκελο, όταν το 2016 ο συγγραφέας δώρισε το αρχείο του στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δεδομένου ότι ο Χριστιανόπουλος γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1931, οι εργασίες αυτές έγιναν από δώδεκα έως δεκαεπτά ετών.
Η έκδοση είναι σε μορφή πανομοιότυπου ώστε να διατη­ρηθεί η αυθεντικότητα, και σκοπό έχει να φωτίσει τα εξελικτικά στάδια διαμόρφωσης του συγγραφέα. Μέσα από το παρουσιαζόμενο υλικό αναδύονται δύο κύριες κατηγορίες. Ο αναγνώστης μπορεί να διακρίνει τα υφολογικά και δομικά γνωρίσματα της προσωπικής του γραφής, καθώς και τις θεματικές συνιστώσες που αργότερα αναπτύχθηκαν στο λογοτεχνικό του έργο (ακριβολογία, κριτική διάθεση, πρώιμη ωριμότητα, λυρική διάθεση κτλ).
Δευτερευόντως, ενδιαφέρον έχουν οι σκιαγραφήσεις ή και ενδείξεις των εκπαιδευτικών αλλά και γενικότερα των κοινωνικοϊστορικών συνθηκών. Μέσα από τη ματιά, τη συγγραφική ικανότητα και την κριτική διάθεση ενός ευαίσθητου εφήβου μπορεί ο ενδιαφερόμενος να συλλέξει πληροφορίες και να εξαγάγει συμπεράσματα για τη Θεσσαλονίκη και για την Ελλάδα κατά τη βιωματικά σκληρή, κοινωνικά ρευστή και ιστορικά σύνθετη δεκαετία του 1940.
Ο Χριστιανόπουλος, όταν συνέγραφε τα κείμενα που συμπεριλαμβάνονται στην ανά χείρας έκδοση, είχε αρχίσει να διαμορφώνει την ποιητική του ιδιότητα. Ενδεικτικά σε μία έκθεσή του κλείνει με ένα απόσπασμα λαϊκής θυμοσοφίας: «[…] καλύτερα νά ‘σαι “σ’ όλα μέσα”, παρά να μυρίζεις λιγάκι… μονοπλευρία».

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας