*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Οι εξόριστοι

(Συλλογικό έργο)
Επιμέλεια: · Σταύρος Ζουμπουλάκης
Ζωγραφική επιμέλεια: ·Μιχάλης Μαδένης
Έκδοση: Ιανουάριος 2022 από "Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος"
Σελ.:120 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-960-7060-34-1


Θέμα: "Τέχνη - Κατάλογοι" "Μουσεία - Εκθέσεις - Κατάλογοι"

«Τα πρόσωπα που βλέπουμε στην έκθεση αυτή του Μιχάλη Μαδένη είναι τρόφιμοι ψυχιατρείου, κλεισμένοι μέσα εκεί για χρόνια, χτυπημένοι από βαριά ψυχική νόσο. Αυτοί είναι οι αληθινοί εξόριστοι της ζωής και της κοινωνίας, εξόριστοι και από τον ίδιο τους τον εαυτό. Τα πρόσωπά τους αλλοιωμένα από τη σχιζοφρένεια, αυτό το άλυτο ακόμη ψυχιατρικό αίνιγμα, χαραγμένα από τον πόνο. Ένας από τους πιο βολικούς μύθους που έχουμε πλάσει είναι ότι οι ψυχικά πάσχοντες δεν υποφέρουν, δεν πονάνε, επειδή τάχα δεν έχουν συνείδηση της κατάστασής τους· οι τρελοί είναι -φτάνουμε να λέμε- ευτυχείς, γιατί δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται. Με τέτοια ψέματα καλύπτουμε την ηθική αδιαφορία μας και επιτρέπουμε στον εαυτό μας να τους ξεχνάει ανένοχα. Ο Μαδένης όμως δεν απέστρεψε το πρόσωπό του, είδε τον πόνο γραμμένο πάνω στο σώμα τους, άκουσε τη βουβή κραυγή τους, και τους ζωγράφισε. Οι πίνακές του μας καλούν να προσέξουμε το λαβωμένο και ικετευτικό βλέμμα τους, να μην προσπεράσουμε το μαρτύριό τους, να αποκριθούμε στον αλάλητο στεναγμό τους. […]
Ο Μιχάλης Μαδένης ζωγράφισε δυστυχισμένους ανθρώπους, με σεβασμό και με αγάπη. Δεν εξωράισε τη δυστυχία τους, αλλά την πόνεσε και τη σεβάστηκε. Τους απέδωσε την ιερότητα που προσήκει σε κάθε αθώο βασανισμένο. Θέλεις να γονατίσεις μπροστά στα άγια πρόσωπά τους.
Οι Εξόριστοι είναι μια έκθεση που σου σφίγγει το στομάχι. Μα ποιος είπε ότι η ζωή έχει μόνο ευχάριστες όψεις; Είναι μια έκθεση εικαστικά και ηθικά απαιτητική. Τα έργα της δεν είναι λίγα, είναι τόσα όσα χρειαζόταν. Αν ήταν περισσότερα, η έντασή τους θα αμβλυνόταν.…».

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας