*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Τοξικές θεσμίσεις, ταυτότητες, κοινωνίες


Συγγραφή: · Κώστας Λάμπος
Έκδοση: Νοέμβριος 2022 από "Κουκκίδα"
Σελ.:173 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-618-208-029-0


Θέμα: "Νεοελληνικό δοκίμιο "

Αφορμή γι' αυτό το δοκίμιο στάθηκε το νέο βιβλίο του Φράνσις Φουκουγιάμα, με τίτλο Ταυτότητα και υπότιτλο: Η απαίτηση για αξιοπρέπεια και η πολιτική της μνησικακίας, όπου η απαίτηση για αναγνώριση ταυτίζει την αξιοπρέπεια μερικών με την υποταγή των πολλών, κι αν οι πολλοί αρνηθούν τότε οι λίγοι μνησικακούν κατά των πολλών. Προφανώς ο Φουκουγιάμα αναφέρεται σε μια κοινωνία αρρωστημένων αρχομανών, η οποία υπάρχει στα μυαλά και στους τραπεζικούς λογαριασμούς των κροίσων και των ιδεολόγων της κοινωνικής ανισότητας. Κι αυτό επειδή δεν θέλει ή αδυνατεί να δει ότι υπάρχει και μια άλλη κοινωνία, αυτή των δυνάμεων της εργασίας, της επιστήμης και του πολιτισμού, που αγωνίζεται κατά των εξουσιών και υπέρ μιας αυτοδιευθυνόμενης κοινωνίας της ισότητας. Έτσι η απόπειρα του Φουκουγιάμα να εμφανιστούν οι κοινωνικοί αγώνες αυτών των δυνάμεων που αρνούνται την κοινωνική ανισότητα και οραματίζονται κοινωνική ισότητα, αναγνώριση και αξιοπρέπεια ως μνησικακία αποτελεί ιδεολογική διαστροφή. Γι' αυτό οι αντιλήψεις του, τα κρυφά νοήματα και τα παραπλανητικά μηνύματα που προσπαθεί να στείλει στο συλλογικό υποσυνείδητο των σιωπηλών αναγνωστών του για τόσο σημαντικά θέματα, με δόλωμα ένα παράξενο είδος αξιοπρέπειας, που ταυτίζεται με την άσκηση εξουσίας των λίγων πάνω στους πολλούς, με οδήγησαν στην αναζήτηση της ρίζας της συστημικής τοξικότητας.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας