*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Ο woke καπιταλισμός

Όταν η επιχείρηση υπαγορεύει το καλό και το κακό

"Le Capitalisme woke. Quand l’entreprise dit le bien et le mal" (Πρωτότυπος τίτλος στα γαλλικά)

Συγγραφή: ·Anne De Guigne
Έκδοση: Φεβρουάριος 2023 από "Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη"
Σελ.:208 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-960-14-3782-8


Θέμα: "Οικονομία - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις" "Πολιτική - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις"

Μια έρευνα-γροθιά: Πώς ο κόσμος της εργασίας επιτρέπει την αναδιαμόρφωσή του υπό το πρίσμα της «διαφορετικότητας».

Η εταιρεία Lufthansa ζητά από το προσωπικό της, τον Ιούλιο του 2021, να καταργήσει την προσφώνηση «κυρίες και κύριοι» προκειμένου να επιλέξει μια προσφώνηση που να απευθύνεται σε όλους τους επιβάτες της. Η εταιρεία Disney οργανώνει ένα είδος διαχωρισμού των εργαζομένων της δημιουργώντας τρεις συγγενικές ομάδες (Λατίνους, Ασιάτες και μαύρους), καλώντας επίσης τους λευκούς να καταγράψουν τα προνόμιά τους.
Η καμπάνια «Walk A Mile in My Shoes» του οίκου Louboutin, το καλοκαίρι του 2021, με την αντιρατσίστρια ακτιβίστρια Άσα Τραορέ να φορά γόβες των 995 ευρώ, εκφράζει «ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη». Υπό την πίεση της κοινωνίας των πολιτών, η ιδιωτική επιχείρηση δεν ενδιαφέρεται πλέον μόνο για την κερδοφορία. Έχει ξεκινήσει τη μεγάλη πορεία προς το κοινό καλό, ενστερνιζόμενη αγώνες της εποχής. Το κίνημα woke, πολύ επίκαιρο στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαπλώνεται σταδιακά στην Ευρώπη, με κίνδυνο να οδηγήσει σε μια μορφή ιδιωτικοποίησης του γενικού συμφέροντος. Παραλυμένη από τις αντιφατικές εντολές των διαφορετικών έννομων τάξεων, φοβισμένη από τις προσταγές της κουλτούρας της αφύπνισης (woke), αντιμέτωπη με τις αντιφάσεις των καταναλωτών που περιμένουν «μηνύματα» από αυτή, η εταιρεία εμπλέκεται στην πολιτική είτε προς το καλό είτε προς το χειρότερο.

Ο όρος «woke» χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους μαύρους Αμερικανούς για να προσδιορίσει τους «αφυπνισμένους», τους ευαισθητοποιημένους απέναντι σε αδικίες που σχετίζονται με τη φυλή. Εδώ και δύο χρόνια, η λέξη άλλαξε πλευρά. Τώρα, χρησιμοποιείται περισσότερο από τους αντιπάλους του κινήματος, οι οποίοι καταγγέλλουν την ανάπτυξη, αρχής γενομένης από τις απαιτήσεις των Αφρο-αμερικανών, μιας ιδεολογίας που αναλύει τον κόσμο αποκλειστικά και μόνο υπό το πρίσμα των διακρίσεων. Έτσι, απαντώντας στον ρατσισμό, οι διανοούμενοι του «woke» προτείνουν την τμηματοποίηση της κοινωνίας σε φυλετική βάση, που θα περικλείει, εκ των πραγμάτων, τον καθένα στο χρώμα του, προκειμένου από τη μια πλευρά να εκπαιδεύσει εκ νέου τους λευκούς και από την άλλη να προστατεύσει τους έγχρωμους.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας