*Αποστολή σε 2-4 εργάσιμες μέρες
Τιμή Λεμόνι: 37,10 €
Η ζωή μου
Συγγραφή: ·Oswald Mosley
Έκδοση: Νοέμβριος 2020 από "Νέα Γενεά"
Σελ.:802 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-618-5361-52-5
Θέμα: "Αυτοβιογραφίες" "Πολιτική - Βρετανία"
Ο Sir Oswald Mosley υπήρξε μια σπουδαία πολιτική μορφή του 20ού αιώνα. Η βιογραφία του έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, διότι είχε μια πολύ γεμάτη ζωή με σημαντικότατες εμπειρίες. Από τη νιότη του ξεχώριζε το ευρύ πνεύμα και το βάθος της φιλοσοφικής του σκέψης. Μεγάλωσε σ’ ένα καθαρά παραδοσιακό βρετανικό περιβάλλον, υπηρέτησε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και υπήρξε αθλητής της πυγμαχίας και της ξιφασκίας. Γνώρισε μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες και ταξίδεψε στην Ινδία και στην Αμερική. Στον τόμο αυτόν παρουσιάζονται τα χρόνια προς την πολιτική ωριμότητα του Mosley μέσα από την πολιτική δράση του στο Κόμμα των Εργατικών, τις γνωριμίες του με επιφανείς άνδρες της παγκόσμιας πολιτικής, όπως ο Λώυδ Τζωρτζ, ο Τσώρτσιλ και ο Ρούσβελτ, αλλά και της διανόησης, όπως ο Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω. Σε πολλά σημεία εκδηλώνεται ο θαυμασμός του για τον Ελληνισμό και διακρίνεται η γνώση του για την κλασική Ελλάδα. Το ενδιαφέρον του για την κοινωνική αδικία και την οικονομία του μέλλοντος εκδηλώνεται πολύ προτού ιδρύσει τη «Βρετανική Ένωση Φασιστών» (British Union of Fascists). Το 1929 θα διατελέσει υπουργός Οικονομικών άνευ χαρτοφυλακίου. Ο ίδιος γράφει: «Μπήκα στην πολιτική έχοντας απλούς στόχους: να αποτρέψω την επανεμφάνιση ενός πολέμου που είχε προκαλέσει τόσες απώλειες στη γενιά μου, και στη θέση εκείνης της παράλογης καταστροφής να χτίσουμε έναν δίκαιο τρόπο ζωής».
Ο Mosley στη συνέχεια της αυτοβιογραφίας του διηγείται την παραίτησή του από το κόμμα των Εργατικών και την ίδρυση της Βρετανικής Ένωσης Φασιστών. Η πολιτική του ζωή γίνεται πιο τολμηρή και διατρέχει περισσότερους κινδύνους πλέον. Εξηγεί για ποιο λόγο εναντιώθηκε στην εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο και περιγράφει τις συναντήσεις του και τη συνεργασία του με τους μεγάλους ηγέτες των ολοκληρωτικών καθεστώτων εκείνης της εποχής, τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι. Γράφει επίσης για τον γάμο του με την Diana Mitford στον οποίο κουμπάρος ήταν ο Δρ Γκαίμπελς. Αναλύει τη στάση του έναντι των Εβραίων και την εμπλοκή τους στην εξωτερική πολιτική της χώρας του. Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Mosley θα φυλακιστεί μαζί με τα μέλη του κόμματός του και θα διωχθεί ακόμα και η σύζυγός του. Με το τέλος του πολέμου θα αρχίσει να αναθεωρεί την πολιτική του και να γράφει βιβλία για το μέλλον της Ευρώπης, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, υποστηρίζοντας την ιδέα «Ευρώπη ένα Έθνος» και τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ένωσης, από την οποία δεν θα έπρεπε να λείψει η Βρετανία. Τα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου αυτού αναδεικνύουν τις πολιτικές ιδέες του ώριμου πλέον πολιτικού.
«Δεν μετανιώνω για τη στάση μου ενάντια στον πόλεμο, μετανιώνω μόνο για την καταστροφή της Ευρώπης και τον κίνδυνο που είχα προβλέψει για τη Βρετανία.»
«Οι σοβαρές ιδέες και οι σοβαροί άνθρωποι δεν λαμβάνονται στα σοβαρά έως ότου σοβαρέψουν οι καιροί.»
«Η ευφυΐα της Ελλάδος μπορεί ακόμα να δώσει πίσω στην Ευρώπη την ισορροπία της ζωής, τα σταθερά θεμέλια απ’ τα οποία η επιστήμη μπορεί να αγγίξει τα άστρα.»
Sir Oswald Mosley
(2022) Ευρώπη ένα έθνος, Νέα Γενεά