*Αποστολή σε 2-4 εργάσιμες μέρες
Τιμή Λεμόνι: 28,40 €
Ο οίνος στην Ελλάδα και στον κόσμο
Συγγραφή: ·Δημήτριος Α. Φιλιππίδης ·Πάρις Κυπαρισσίου
Έκδοση: Ιανουάριος 2002 από "Le Monde / Les Livres du Tourisme"
Σελ.:399 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-960-86928-6-2
Θέμα: "Οινοποιία"
Μερικοί δοκιμάζουν το κρασί όταν φυσά βοριάς, διότι τότε το κρασί δεν ανακατεύεται και δεν θολώνει. Αλλά οι ειδικοί προτιμούν να το δοκιμάζουν όταν φυσά νοτιάς, γιατί τότε το κρασί ακριβώς ανακατεύεται και αναδεικνύει την ποιότητά του. Δεν πρέπει να δοκιμάζει κανείς κρασί με άδειο στομάχι, γιατί χαλάει τη γεύση, αλλά ούτε και μετά από ποτό, ούτε μετά από ένα βαρύ γεύμα. Επίσης δεν πρέπει κανείς να δοκιμάζει το κρασί όταν έχει φάει κάτι πολύ πικρό ή πολύ αλμυρό, γιατί και αυτό επηρεάζει τη γεύση. Αντίθετα, πρέπει να έχει φάει πριν όσο λιγότερο γίνεται και μάλιστα κάποια ευκολοχώνευτη τροφή. Οι αγοραστές, ασφαλώς, θα πιεστούν να δοκιμάσουν το κρασί όταν φυσά βοριάς. Κάποιοι έμποροι, για να εξαπατήσουν τους αγοραστές, έχουν μία κούπα για την δοκιμή, την οποία έχουν βουτήξει σε παλιό αρωματικό κρασί. Η γευστική ποιότητα αυτού του κρασιού ποτίζει την κούπα και οι αγοραστές έχουν την εντύπωση πως το καινούριο κρασί που τους σερβίρουν σ' αυτήν έχει αυτές ακριβώς τις αρετές. Έτσι εξαπατώνται οι αγοραστές. Άλλοι έμποροι, ακόμα πιο άτιμοι, βάζουν τυρί και ξηρούς καρπούς στις αποθήκες τους, ώστε να μπουν οι επισκέπτες στον πειρασμό να φάνε, με συνέπεια να καταστραφεί η οξύτητα της γεύσης τους. Αυτά δεν σας τα λέω για να τα μιμηθείτε, αλλά για να μην σας εξαπατήσουν άλλοι. Ο παραγωγός πρέπει να δοκιμάζει συχνά το κρασί του, και το καινούργιο και το παλιό, διαφορετικά μπορεί να μην αντιληφθεί ότι πρόκειται να ξινίσει. (Φλωρεντίνος, Γεωπονικά, VII,7)
(2010) Μικροβιολογία και υγιεινή στην επαγγελματική εστίαση, Le Monde / Les Livres du Tourisme
(2008) Στοιχεία οινολογίας, Le Monde / Les Livres du Tourisme
(2007) Γνωρίζοντας τα τρόφιμα, Le Monde / Les Livres du Tourisme
(2002) Ο οίνος στην Ελλάδα και στον κόσμο, Le Monde / Les Livres du Tourisme