*Αποστολή σε 2-4 εργάσιμες μέρες
Τιμή Λεμόνι: 15,30 €
Μνήμη και λήθη στη νεωτερικότητα & την ύστερη νεωτερικότητα
"How societies remember / How modernity forgets" (Πρωτότυπος τίτλος στα αγγλικά)
Συγγραφή: ·Paul Connerton
Μετάφραση: ·Δημήτρης Πολέμης
Επιμέλεια: · Γιώργος Β. Αγγελόπουλος · Γιάννης Γιαννιτσιώτης
Έκδοση: Απρίλιος 2024 από "Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός"
Σελ.:313 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-960-01-2548-1
Θέμα: "Κοινωνιολογία" "Κοινωνική ανθρωπολογία"
Ο ανά χείρας τόμος περιλαμβάνει τα έργα του κοινωνικού ανθρωπολόγου Paul Connerton: το How Societies Remember και το How Modernity Forgets. Η ικανότητα του Connerton να πλαισιώνει συστηματικά με ποικίλα παραδείγματα τη θεωρητική του οπτική, σε συνδυασμό με την αναλυτική του σαφήνεια, κατέστησαν τα έργα του σημείο αναφοράς, σφραγίζοντας ανεξίτηλα τις σύγχρονες μεθόδους διερεύνησης της κοινωνικής και πολιτισμικής μνήμης.
Δεν θα ήταν υπερβολή αν υποστηρίζαμε ότι τα έργα, μαζί με το συλλογικό έργο που επιμελήθηκε ο Pierre Nora Les Lieux de Mémoire, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην επιστημολογική έκρηξη και στον δημόσιο διάλογο διαμόρφωσης των Σπουδών της Μνήμης. Η συζήτηση περί μνήμης και λήθης επηρέασε πολλά επιμέρους πεδία των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών προσφέροντας νέες κατευθύνσεις στη μελέτη του εθνικισμού, των πολιτικών της πολιτιστικής κληρονομιάς, της δημόσιας και της προφορικής ιστορίας.
Ο Connerton αναδεικνύει την κεντρική σημασία των σωμάτων, του χώρου και των αντικειμένων στην επιτέλεση της μνήμης, αλλά και στην αποδιάρθρωσή της ως συλλογικής λήθης. Διασχίζοντας τα σύνορα μεταξύ ανθρωπολογίας, ιστορίας, φιλοσοφίας, λογοτεχνικών σπουδών, κοινωνιολογίας και ψυχανάλυσης, συνομιλεί με το έργο των κορυφαίων στοχαστών του 19ου και του 20ού αιώνα.