*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Το τραγούδι του γυμνοσοφιστή

Η Avadhūta Gītā και η Jīvanmukta Gītā του Dattātreya

"Avadhūta Gītā & Jīvanmukta Gītā" (Πρωτότυπος τίτλος στα κινεζικά)

Συγγραφή: ·Datt\u0101treya
Μετάφραση: · Δημήτριος Θ. Βασιλειάδης
Έκδοση: Ιανουάριος 2026 από "Ελληνο-Ινδική Εταιρεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης"
Σελ.:116 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-618-82624-9-2


Θέμα: "Φιλοσοφία, Ινδική"

Το Τραγούδι του Γυμνοσοφιστή εμπεριέχει τη μετάφραση της Avadhūta Gītā και της Jīvanmukta Gītā, δύο αντιπροσωπευτικών κειμένων της μη-δυϊστικής παράδοσης της βεδάντα και του σαϊβισμού.
Οι avadhūta και οι jīvanmukta, γυμνοί από κάθε προσκόλληση, έχοντας αποτινάξει την ταύτισή τους με το φυσικό σώμα, τον νου και το εγώ, βιώνουν την πνευματική ελευθερία (mokṣa) όντας ακόμα στη γη με ανθρώπινο σώμα. Ζώντας πέρα από τους κοινωνικούς κανόνες και ενεργώντας αυθόρμητα ως ελεύθερες συνειδήσεις, δεν εντάσσονται σε κάποια θρησκευτική ή κοινωνική οργάνωση. Επιδεικνύουν μια χαμαιλεοντική ικανότητα να αναλαμβάνουν οποιονδήποτε χαρακτήρα ή ρόλο απαιτούν οι περιστάσεις. Άλλοτε συμπεριφέρονται ως κοσμικοί και άλλοτε ως ασκητές. Η συχνή γύμνια τους είναι ίσως η πιο συμβολική έκφραση της ανατρεπτικής ιδεολογίας τους.
Μη λαμβάνοντας υπόψη την τελετουργική εθιμοτυπία, μερικές φορές γίνονται εκκεντρικοί, διακηρύσσοντας την ταύτισή τους με τον Śiva, την απόλυτη πραγματικότητα. Συχνά αναλαμβάνουν τον ρόλο του πνευματικού δασκάλου (guru) για να καθοδηγήσουν άλλους στο μονοπάτι της απελευθέρωσης.
Τα δύο έργα αποδίδονται στον Dattātreya, τον πρώτο δάσκαλο των ελεύθερων ασκητών, που παραδοσιακά αναγνωρίζεται ως ενσάρκωση της ινδουιστικής τριάδας Brahmā, Viṣṇu και Śiva, απεικονιζόμενος με τρικέφαλη μορφή. Λατρεύεται από οικογενειάρχες και ασκητές, ενώ αποτελεί μία από τις ελάχιστες ινδουιστικές θεότητες που χαίρουν σεβασμού και από μουσουλμάνους και από σιχ στην Ινδία.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ