*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Συνέβη στην Αθήνα

Αρχαιολογία, κληρονομιά, αστικές μεταμορφώσεις

"Athens Demapped: Archaeology, Heritage, and Urban Transformation" (Πρωτότυπος τίτλος στα αγγλικά)

Συγγραφή: · Δημήτρης Πλάντζος
Μετάφραση: · Δημήτρης Πλάντζος
Έκδοση: Σεπτέμβριος 2026 από "Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου"
Σελ.:304 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-618-5868-25-3


Θέμα: "Αθήνα - Ιστορία" "Αρχαιολογία" "Αθήνα"

Η Αθήνα που γνωρίζουμε –και εκείνη που νομίζουμε ότι γνωρίζουμε– δεν είναι ποτέ η ίδια πόλη. Στο βιβλίο αυτό, ο Δημήτρης Πλάντζος προτείνει μια «αρχαιολογία του παρόντος»: μια διεισδυτική ανάγνωση της σύγχρονης πρωτεύουσας ως πεδίου μνήμης, εξουσίας και καθημερινής εμπειρίας. Από τη γέννηση της νεοκλασικής Αθήνας και τις μεγάλες αρχαιολογικές επεμβάσεις του 19ου αιώνα έως το Μετρό, τον μαζικό τουρισμό, τον εξευγενισμό και τη street art των χρόνων της κρίσης, η πόλη εμφανίζεται ως σκηνή διαρκούς «χαρτογράφησης» και «αποχαρτογράφησης»: μιας αδιάκοπης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο παρελθόν που προβάλλεται και στο παρόν που βιώνεται.
Με γραφή ταυτόχρονα επιστημονική και προσωπική, το βιβλίο εξετάζει την Αθήνα ως προϊόν αρχαιολογικών πολιτικών, οικονομικών στρατηγικών και κοινωνικών συγκρούσεων, αλλά και ως τόπο τραύματος, επιθυμίας και αντοχής. Τα μνημεία, οι δρόμοι, τα εγκαταλειμμένα καταστήματα, ακόμη και τα γκράφιτι γίνονται εδώ τεκμήρια μιας πόλης που ανασχηματίζεται αδιάκοπα – συχνά σε βάρος των ίδιων των κατοίκων της.
Ένα βιβλίο για την Αθήνα, αλλά και για κάθε σύγχρονη μητρόπολη που παλεύει με το βάρος της ιστορίας της και τις πιέσεις της παγκοσμιοποιημένης ανάπτυξης.

(2026) Αρχαιοκόμιξ, Εκδόσεις Πρώτη Ύλη

(2023) Αρχαιοπολιτική, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

(2022) Το χρονικό της Λήμνου, Καπόν

(2022) The story of Lemnos, Καπόν

(2016) Ελληνική Τέχνη και Αρχαιολογία 1200-30 π.Χ., Καπόν

(2014) Οι Αρχαιολογίες του κλασικού , Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

(2011) Ελληνική τέχνη και αρχαιολογία 1100-30 π.Χ., Καπόν

(2009) Παγκοσμιοποίηση και εθνική κουλτούρα, Αλεξάνδρεια

(2008) A Singular Antiquity, Μουσείο Μπενάκη

(2006) Εικόνες, Κατάρτι

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ