*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Κείμενα για την Ελλάδα

Φωτογραφίες και σχέδια


Συγγραφή: · Le Corbusier
Μετάφραση: ·Λήδα Παλλαντίου
Εικονογράφιση: · Le Corbusier
Επιμέλεια: · Γιώργος Σημαιοφορίδης
Έκδοση: Νοέμβριος 2009 από "Άγρα"
Σελ.:187 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-325-596-3


Θέμα: "Ελλάς - Φωτογραφικά λευκώματα"

"Η μοναστική ψυχή του Άθω, οι ασκητές, φαντάστηκαν το δράμα μιας κρύπτης, και τοποθέτησαν το ωχρό χρυσάφι των ενοράσεών τους μέσα στο αυστηρό, σκιασμένο και πνιγμένο στις εικόνες όστρακο ενός ιερού. Ωστόσο, αν και περιορισμένου όγκου, αυτή η αρχιτεκτονική μου εμπνέει τον θαυμασμό και ώρες πολλές κυλούν για να συλλαβίσω τη σταθερή και δογματική της γλώσσα.
Η Ακρόπολη, που η επίπεδη κορφή της φέρει τους ναούς, προσελκύει το ενδιαφέρον, όπως το μαργαριτάρι μέσα στην αχιβάδα του. Ψαρεύουμε την αχιβάδα αποκλειστικά για το μαργαριτάρι. Οι ναοί αποτελούν την αιτία αυτού του τοπίου. Τι φως!"

Le Corbusier

Ο Charles Eduard Jeanneret, που γεννήθηκε στην Ελβετία το 1887, έμελλε να γίνει γνωστός σ' όλο τον κόσμο με το ψευδώνυμο Le Corbusier. Κατά τη διάρκεια της ζωής και του έργου του συχνές ήταν οι αναφορές στην Ελλάδα, όπως καταγράφηκαν σε σημειωματάρια ταξιδιού και μαχητικά άρθρα, αυτοβιογραφικούς στοχασμούς και προσωπικές επιστολές, σε σχέδια, φωτογραφίες και κείμενα.
Ο "Αρχιτέκτονας του αιώνα" επισκέφτηκε την Ελλάδα δύο φορές. Την πρώτη στο πλαίσιο του μυητικού ταξιδιού στην Ανατολή, και τη δεύτερη στο πλαίσιο της διεξαγωγής του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής (CIAM). Πυκνές ήταν άλλωστε οι επαφές του με τον ελληνικό καλλιτεχνικό κύκλο του Παρισιού και τους Έλληνες αρχιτέκτονες που εργάστηκαν στο ατελιέ του στη μεσοπολεμική και μεταπολεμική περίοδο.
Το "σώμα" αυτών των μέχρι τώρα διεσπαρμένων και αποσπασματικών κειμένων συγκροτεί μια ενότητα για την Ελλάδα, με κύριες αναφορές τον Άθω, τον Παρθενώνα και τις Κυκλάδες, στην περίοδο 1911-1939. Μέσα από αυτά τα κείμενα αποκαλύπτεται μια ιδέα της Ελλάδας και της αρχιτεκτονικής που δίχως αμφισβήτηση ανήκουν -για τον Λέ Κορμπυζιέ- στην περιοχή του πνεύματος. Μια ιδέα που τον συνοδεύει από τα χρόνια της εφηβείας του μέχρι και τη στερνή στιγμή του, όταν ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχιτεκτόνων Αριστομένης Προβελέγγιος θα καταθέσει τη λήκυθο με χώμα απ' την Ακρόπολη στην επίσημη τελετή της κηδείας του Λε Κορμπυζιέ, που έγινε στην αυλή του Λούβρου, το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου του 1965.

Στό παρόν βιβλίο παρουσιάζονται τα κείμενα για την Ελλάδα, με σχέδια και φωτογραφίες. Η έκδοση συμπληρώνεται με την εργοβιογραφία του Λε Κορμπυζιέ.

(2016) Le Modulor, Παπασωτηρίου

(2006) Αρχιτεκτονική θεωρία, Γνώση

(2005) Αρχιτεκτονική θεωρία, Γνώση

(2004) Για μια αρχιτεκτονική, Εκκρεμές

(1998) Ένα μικρό σπίτι, Libro

(1987) Η χάρτα των Αθηνών, Ύψιλον

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας