*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Τεχνοκρατία και ουτοπία

Θεωρία της σύγχρονης εποχής στη Δύση

"Theorie des gegenwärtigen Zeitalters" (Πρωτότυπος τίτλος στα γερμανικά)

Συγγραφή: · Hans Freyer
Μετάφραση: · Κώστας Κουτσουρέλης
Υπεύθυνος Σειράς: · Παναγιώτης Κονδύλης
Έκδοση: 1998 από "Νεφέλη"
Σελ.:272 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-211-382-0


Θέμα: "Κοινωνικές επιστήμες" "Πολιτισμός, Ευρωπαϊκός"

Το βιβλίο του Freyer, έργο της ωριμότητάς του και απόσταγμα μακράς περισυλλογής πάνω στη φύση της κοινωνίας γενικά και της νεώτερης ευρωπαϊκής κοινωνίας ειδικότερα, έχει λιγότερο ιστορικό και περισσότερο κοινωνιολογικό και φιλοσοφικό χαρακτήρα. Ξεκινά από τη θεμελιώδη διαπίστωση ότι η ραγδαία άνοδος της βιομηχανίας και της τεχνικής κατά τον 19ο και τον 20ό αι. αποτελεί μια τομή στην παγκόσμια ιστορία, ενοποιώντας για πρώτη φορά ουσιαστικά τον πλανήτη και θέτοντας έτσι πιεστικά το ερώτημα για το κοινό πεπρωμένο του. Ο Freyer αναζητά τα έσχατα θεμέλια του βιομηχανικού πολιτισμού, δηλαδή τις μορφές με τις οποίες κατασκευάζει τα πράγματα και οργανώνει την κοινωνία, καθώς και την πίστη του ότι με τη νεοφανή δύναμη της κατασκευής και της οργάνωσης μπορεί να προγραμματίσει συνειδητά την ιστορία. Αναλύει τη συνάφεια ανάμεσα σε μορφές εργασίας και κοινωνική οργάνωση και τον απασχολεί ιδιαίτερα η θέση και η προοπτική του ατόμου και της ελευθερίας του μέσα στη μαζική κοινωνία. Σε τι συνίσταται η "αποξένωση" ή η "αλλοτρίωση" του ανθρώπου σήμερα; Θα συνεπιφέρει ο βιομηχανικός πολιτισμός της σημερινής Δύσης το λεγόμενο "τέλος της ιστορίας"; Ποιες είναι οι λειτουργίες της ουτοπίας, τόσο ως συνειδητής αντίστασης ενάντια στη γενική ροπή του βιομηχανικού πολιτισμού όσο και ως ασυνείδητης προώθησης της ροπής αυτής; Τι μπορεί να σημαίνει αντίσταση ή ελευθερία σε μια μαζική και τεχνοκρατούμενη κοινωνία; Σε τι έγκειται η μυωπία της στενής τεχνοκρατικής αντίληψης; Μέσα από τα ερωτήματα αυτά γίνεται ένας βαθύς απολογισμός του δυτικού πολιτισμού στη σημερινή του φάση και μαζί διαγράφονται οι απορίες του μέλλοντός του.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας