*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Του έρωτα και του θανάτου

Ελληνόφωνα και ρομανικά μοιρολόγια και ερωτικά τραγούδια από το Σαλέντο της Κάτω Ιταλίας

"Canti di pianto e d' amore dall' antico Salento" (Πρωτότυπος τίτλος στα ιταλικά)

Συγγραφή: ·Brizio Modinaro
Μετάφραση: · Σωτήρης Τριβιζάς
Έκδοση: Μάρτιος 2001 από "Εκδόσεις Καστανιώτη"
Σελ.:245 (21χ13), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-03-2996-6


Θέμα: "Τραγούδια"

Eάν, όπως ισχυριζόταν ο Σιοράν, πατρίδα κάθε ανθρώπου είναι η γλώσσα του, τότε υπάρχει στη γειτονική Iταλία ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που έχουν πατρίδα τους την ελληνική γλώσσα. Σήμερα είναι μοιρασμένοι σε δύο γεωγραφικές περιοχές, το Σαλέντο της Aπουλίας και την Kαλαβρία. Aν προσπεράσουμε τις ανθρωπολογικές και γλωσσολογικές θεωρίες που ερίζουν για την καταγωγή τους, καθώς και για την προέλευση του ελληνικού ιδιώματος, του γκρίκο, που ομιλείται σ' αυτές τις περιοχές μέχρι σήμερα, θα βρεθούμε μπροστά σε μια αυταπόδεικτη αλήθεια: είτε κατάγονται από τις ελληνικές αποικίες της αρχαιότητας είτε προέρχονται από τους αποικισμούς των βυζαντινών χρόνων, οι άνθρωποι αυτοί μιλούν για περισσότερα από χίλια, ίσως και τρεις χιλιάδες, χρόνια την ελληνική γλώσσα. Σήμερα τα γκρίκο σβήνουν, αφού τα μιλούν πια ελάχιστοι άνθρωποι και μάλιστα προχωρημένης ηλικίας. Mαζί με τα γκρίκο σβήνει και μια πλουσιότατη προφορική παράδοση, που την αποτελούν θρύλοι, παραμύθια, παροιμίες, γνωμικά, μοιρολόγια και τραγούδια.

Aπό τη διάλεκτο αυτή που εξαφανίζεται, καθώς και από την άλλη δημώδη διάλεκτο του Σαλέντο, τη ρομανική, που πηγάζει από τη λατινική γλώσσα, παρουσιάζουμε εδώ σε ελληνική μετάφραση μια ανθολογία δημοτικών τραγουδιών. Πρόκειται για μοιρολόγια και ερωτικά τραγούδια. Tα κείμενα συγκέντρωσε και επιμελήθηκε ένα γνήσιο τέκνο της ελληνόφωνης Kαλημέρας, ο ανθρωπολόγος (αλλά και γνωστός ηθοποιός) Mπρίτσιο Mοντινάρο, άλλοτε καταφεύγοντας σε παλαιότερες γραπτές πηγές και άλλοτε εξορμώντας ο ίδιος στα ελληνόφωνα χωριά της περιοχής του Σαλέντο, όπου συνάντησε τις τελευταίες μοιρολογίστρες και κατέγραψε αυτούς τους λαϊκούς θησαυρούς από τα χείλη τους.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ