*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Το μυστήριο Θουκυδίδης

"Le mystère Thucydide" (Πρωτότυπος τίτλος στα γαλλικά)

Συγγραφή: · Luciano Canfora
Μετάφραση: · Νίκος Μπιργάλιας
Έκδοση: Απρίλιος 2001 από "Σαββάλας"
Σελ.:108 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-460-565-8


Θέμα: "Ελλάς - Ιστορία, Αρχαία"

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι άνθρωποι να θυσιάζουν τα γεγονότα στο βωμό των ψευδαισθήσεών τους. Η μοίρα που επιφύλαξαν στο Θουκυδίδη αποτελεί λαμπρό παράδειγμα. Ο ιστορικός αφηγήθηκε τη μεγάλη διένεξη μεταξύ της Αθήνας και της Σπάρτης. Το έργο του, που έμεινε ημιτελές, συμπληρώθηκε και εκδόθηκε από τον Ξενοφώντα. Μια τροποποίηση όμως στην τεχνική της μεταγραφής, που επιτελέστηκε στην ελληνιστική Αλεξάνδρεια, επέφερε σύγχυση στα χειρόγραφα του Θουκυδίδη και του Ξενοφώντα. Για να άρουν τις αντιφάσεις που προέκυψαν, οι κριτικοί της αρχαιότητας αισθάνθηκαν υποχρεωμένοι να κατασκευάσουν μια ψευδή βιογραφία του Θουκυδίδη -κυρίως σε ό,τι αφορά την εξορία του στη Θράκη- και μια φανταστική καταγωγή! Αντί να τους διορθώσουν, οι σύγχρονοι συνέχισαν να σκαρώνουν τη μια υπόθεση μετά την άλλη, με αποτέλεσμα να νοθεύσουν το περιεχόμενο. Με αφετηρία την πρωταρχικής σημασίας μαρτυρία του Αριστοτέλη, ο εξέχων ελληνιστής Luciano Canfora αρχίζει να επανεξετάζει το ζήτημα. Τα πορίσματα που εξάγει, μετά την αποκατάσταση της γένεσης του κειμένου, ανοίγουν, εκτός όλων των άλλων, εντελώς νέες οπτικές για τον αθηναϊκό εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο ο Θουκυδίδης συμμετείχε ενεργά. Απαραίτητη σε όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία της κλασικής Ελλάδας, η έρευνα αυτή, μέσα από πλήθος στοιχείων, αποτελεί μια συντριπτική μαρτυρία για την επιμονή στο λάθος και προσκαλεί τον καθένα μας να συλλογισθεί κατά πόσο υπάρχει αυθαιρεσία σε κάθε είδος και μορφή γνώσης.

(2009) H δημοκρατία, Μεταίχμιο

(2007) Μετά το '89, Γαβριηλίδης

(2005) Κριτική της δημοκρατικής ρητορείας, Μεταίχμιο

(2005) Ιούλιος Καίσαρας, Σαββάλας

(2003) Εμείς και οι αρχαίοι, Μεταίχμιο

(2002) Ιστορίες ολιγαρχικών, Σαββάλας

(1992) Ελληνισμός, Αλεξάνδρεια

(1989) Η χαμένη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, Αλεξάνδρεια

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας