*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Ο Γιώργος Σεφέρης ως αναγνώστης της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας

(Συλλογικό έργο)
Συγγραφή: · Μιχάλης Πιερής · Roderick Beaton · Άρης Μαραγκόπουλος · Δημήτρης Δασκαλόπουλος ·Κατερίνα Κρίκου - Davis · Στρατής Πασχάλης · Μαριλίζα Μητσού · Θανάσης Χατζόπουλος · Ευριπίδης Γαραντούδης · Κατερίνα Κωστίου
Επιμέλεια: · Κατερίνα Κωστίου
Υπεύθυνος Σειράς: ·Χαράλαμπος Λ. Καράογλου
Έκδοση: Μάιος 2002 από "University Studio Press"
Σελ.:181 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-12-1092-Χ


Θέμα: "Νεοελληνική ποίηση - Ερμηνεία και κριτική" "Νεοελληνικό δοκίμιο - Ερμηνεία και κριτική" "Σεφέρης, Γιώργος (1900-1971)"

Το θεματικό πλαίσιο της ημερίδας υπαγορεύτηκε από το ίδιο το έργο του Σεφέρη, σε όλες του τις εκφάνσεις: μεταφραστικό, επιστολικό, δοκιμιογραφικό-κριτικό και ποιητικό. Και επίσης από το γεγονός ότι σ' αυτό, όπως ομόφωνα αποδέχεται η κριτική, ο Σεφέρης συνδιαλέγεται ποικιλοτρόπως με την ελληνική και την ξένη λογοτεχνία. Ο ίδιος, εξάλλου, ως γνωστόν, θεωρούσε το έργο του Eliot ως ένα όριο τεχνικής, επειδή ακριβώς ο άγγλος ποιητής και κριτικός κατάφερε να ενσωματώσει σ' αυτό όλη την ευρωπαϊκή λογοτεχνική παράδοση από τη Σαπφώ ως τη σύγχρονή του εποχή. Το ίδιο μπορεί να πει κανείς ότι ισχύει και για τη σεφερική ποίηση. Ο Σεφέρης ως poeta doctus είχε γερές πνευματικές αποσκευές. Η δυναμική διάδραση της ελληνικής και της ξένης λογοτεχνίας αφενός και της αναγνωστικής του δραστηριότητας αφετέρου υπήρξε εξαιρετικά γόνιμη. Καρπός της συνάντησης του Σεφέρη με την ξένη λογοτεχνία υπήρξαν οι μεταφράσεις του έργου σημαντικών ποιητών: του Έλιοτ, του Γέητς, του Μισώ, του Βαλερύ και πολλών άλλων. Και βέβαια, ίχνη της ποίησής τους έχουν αποτυπωθεί σ' ολόκληρο το σεφερικό έργο. Το είπε άλλωστε ο ίδιος συμπυκνώνοντας το διακειμενικό παιχνίδι της πνευματικής δημιουργίας στο γνωστό στίχο του: "είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας".
Παράλληλα, η ανάγνωση από τον Σεφέρη έργων της ελληνικής παράδοσης είχε ως αποτέλεσμα την αναθεώρηση πολλών απόψεων που αποτελούσαν κοινούς τόπους της εποχής ή την επανεκτίμηση ποιητών όπως ο Κάλβος ή έργων όπως ο "Ερωτόκριτος". Εξάλλου, είναι γνωστή η αγάπη του ποιητή για την αρχαία γραμματεία, εκβολή της οποίας αποτελούν τόσο οι μεταφραστικές του επιδόσεις όσο και ο διάλογος που επιχειρεί με ομοτέχνους του κυρίως της κλασικής αλλά και της ύστερης αρχαιότητας.
Η σχέση του σεφερικού έργου με την παράδοση και η πρόσληψή της από τον ποιητή έχει μελετηθεί από τη φιλολογική επιστήμη, αλλά όχι ακόμη επαρκώς. Η Επιστημονική Συνάντηση γύρω από αυτόν τον θεματικό άξονα είχε ως στόχο να εμβαθύνει τη γνώση μας για τη γόνιμη συνομιλία του ποιητή με την ευρωπαϊκή λογοτεχνική παράδοση.

(2010) Άπαντες στίχοι 1936 - 1970, Νεφέλη

(2008) Περίπολος Ζ΄, Νεφέλη

(2007) Πρακτικά Α΄ Πανελληνίου Συνεδρίου για τον Γιάννη Σκαρίμπα, Διάμετρος

(2007) Το αειθαλές παιδί, Εκδόσεις Καστανιώτη

(2005) Η ποιητική της ανατροπής, Νεφέλη

(2000) Ο έξω-ελληνισμός, Σχολή Μωραΐτη. Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας

(1998) Τρεις άδειες καρέκλες, Νεφέλη

(1998) Διηγήματα, Συλλογή

(1997) Φυγή προς τα εμπρός, Νεφέλη

(1997) Η παλαιότερη πεζογραφία μας, Σοκόλη - Κουλεδάκη

(1997) Παρωδία εμπαικτική και παρωδία παιγνιώδης, Περίπλους

(1996) Σπουδή στον ποιητή Γ. Θ. Βαφόπουλο, Ευθύνη

(1996) Τυφλοβδομάδα στη Χαλκίδα, Νεφέλη

(1996) Ο κύριος του Τζακ. Πατς κι απαγάι, Νεφέλη

(1995) Η μαθητευομένη των τακουνιών, Νεφέλη

(1994) Για τον Σκαρίμπα, Αιγαίον

(1994) Το Βατερλώ δυο γελοίων, Νεφέλη

(1994) Καϋμοί στο Γριπονήσι, Νεφέλη

(1993) Το θείο Τραγί, Νεφέλη

(1992) Το σόλο του Φίγκαρω, Νεφέλη

(1992) Μαριάμπας, Νεφέλη

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας