
*Αποστολή σε 2-4 εργάσιμες μέρες
Τιμή Λεμόνι: 8,44 €
Τα πανεπιστήμια στο Μεσαίωνα. Το πανεπιστήμιο του Παρισιού 12ος-15ος αι.
Ιστορία, ρόλος στις πνευματικές εξελίξεις, προεκτάσεις
Συγγραφή: · Αμαλία Κ. Ηλιάδη
Επιμέλεια: ·Λαυρέντιος Ντετζιόρτζιο
Έκδοση: 2003 από "Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις"
Σελ.:108 (20χ13), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-7146-84-0
Θέμα: "Πανεπιστήμια "
Το μεσαιωνικό Πανεπιστήμιο αξίζει ιδιαίτερη μνεία και μελέτη· τόσο ως θεσμός, που κατείχε εξέχουσα θέση στη ζωή των λογίων εκείνης της εποχής, αλλά και ως θεσμός που η εσωτερική του ιστορία αντικατοπτρίζει, στην πραγματικότητα, την ιστορία της μεσαιωνικής σκέψης από τα τέλη του 11ου αι. και μετά: δηλ. της εξέλιξης της σχολαστικής φιλοσοφίας και θεολογίας, της αναβίωσης της σπουδής του αστικού δικαίου, της διαμόρφωσης και της ανάπτυξης του κανονικού δικαίου.
Τα πανεπιστήμια όλων των χωρών και όλων των εποχών είναι, τελικά, προσαρμογές και παραλλαγές - κάτω από διαφορετικές κάθε φορά συνθήκες - του ίδιου θεσμού: του μεσαιωνικού Πανεπιστημίου, που το γέννησε το μεγάλο πολιτιστικό κύμα του Κυρίως Μεσαίωνα (11ος-13ος αι.). Τα στοιχεία αυτής της γενικότερης αλλαγής εντοπίζονται στην ακμή και παρακμή του φεουδαλισμού, στην ανάπτυξη των πόλεων και του εμπορίου, στην εμφάνιση της λαϊκής λογοτεχνίας, στην ανάπτυξη της γοτθικής αρχιτεκτονικής, στην εμφάνιση του φαινομένου των Σταυροφοριών και, βέβαια, στην εμφάνιση των Πανεπιστημίων.
(2003) Εσωτερικός μονόλογος, Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις
(2003) Πολιτική θεωρία και ιδεολογία των Βυζαντινών στην εποχή του Κωνσταντίνου Ζ Πορφυρογέννητου, Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις
(2003) Ο κλήρος στο Μακεδονικό Αγώνα, Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις