*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Πολιτικός πολιτισμός και καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση

Αγγλοσαξονική σχέση και πολιτισμική ευγονική


Συγγραφή: · Πέτρος Δ. Ντούσκος
Έκδοση: Οκτώβριος 2004 από "Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός"
Σελ.:251 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-01-1018-2


Θέμα: "Καπιταλισμός " "Πολιτική επιστήμη - Φιλοσοφία και θεωρία" "Παγκοσμιοποίηση"

Η παρούσα εργασία ξεκινάει από την αντίληψη ότι η ενότητα άνθρωπος - κοινωνία - φύση αποτελεί σύστημα, ότι η ίδια είναι η συμπύκνωση του παγκόσμιου πολιτισμού και ότι συνιστά πολιτισμική κατηγορία αυτοτελή, όντας στην κορυφή της κλίμακας των αξιών στον κόσμο. Συμμερίζεται επίσης η ίδια την θέση ότι η εν λόγω ενότητα-αξία, η ιστορία, υπερβαίνει τις δυνατότητες του αστικού συστήματος διαχείρισης, με την δε αιχμή αυτού, την αγγλοσαξονική σχέση και ειδικά την αιχμή της, το ΣΒΣ-NSA, την προϊστορία, αυτή βρίσκεται σε οξύτατη σύγκρουση. Η ουσία αυτής της σύγκρουσης έγκειται στο ότι επιχειρείται υπαγωγή της εν λόγω αξίας στην αγγλοσαξονική σχέση και σε ομώνυμη ευγονοποίηση, η οποία εκδηλώνεται:
Πρώτον, το ΣΒΣ-NSA λιγοστεύει τον πολιτισμό, καθιστώντας το σύστημα άνθρωπος-κοινωνία-φύση Άμλετ μπροστά στην πυρηνική Αποκάλυψη, «την ασφάλεια» που παρέχει το δίδυμο SDI-NMD. Απομειώνει επίσης αυτό με το ΝΜΜ την υλική βάση του πολιτισμού, πρωτίστως τη βιομηχανία και μαζί το εποικοδόμημα, την έννοια της κυριαρχίας: Τόσο στο καπιταλιστικό, καθιστώντας την αστική τάξη, τον βιομηχανικό της πυρήνα και τον πολιτικό της εκπρόσωπο περιττούς στην εθνο-κρατική τους μορφή, με τα συντηρητικά κόμματα χωρίς τον ιστορικό τους ρόλο και σε αναζήτηση νεοταξικής μετάλλαξης· όσο και στο σοσιαλιστικό, στερώντας από τον φορέα του, την εργατική τάξη, τον επαναστατικό βιομηχανικό της πυρήνα, κι αφήνοντάς την επίσης χωρίς τον αντίστοιχο ρόλο, στον δρόμο της δικής της μετάλλαξης. Δεύτερον, εκδηλώνεται το ίδιο σε δύο κορυφαίες αντιστάσεις απέναντι στην ευγονοποίηση: Εκείνη του πολιτισμικού στοιχείου κράτος, το οποίο ως πατριωτισμός-πατρίδα «δεν έχει ολοκληρώσει το ιστορικό του τραγούδι» και αμύνεται, με καταβολές στις ήττες του ΣΒΣ-NSA στη νεο-μακαρθική περίοδο, νομοτελειακά και στα δύο του σύμβολα, την εξουσία και το δολάριο. Κι αυτή του πολιτισμού της Σ.Ε. που ως συμμαχία Ρωσίας-Κίνας και ως ΝΕΠ ή «ένα κράτος δύο συστήματα», αγγίζει την Λ. Αμερική, την «αυλή» και την αυγή της αγγλοσαξονικής σχέσης, το Δ.Μ. και την Θ.Σ. Τρίτον και σε ελληνική εκδοχή: το πολιτισμικό παρελθόν, συμβολικά το τρίγωνο Ακρόπολη - Αφαία - Ολυμπία, το εγγυώνται οι πυλώνες της Δύσης ΝΑΤΟ-ΕΕ, με το τρίγωνο Άκτιο - Κοζλοντούι - Σούδα, αξιοπιστίας όμοιας με εκείνη της 11.09.2001. Το παρόν σφραγίζεται με την απόσυρση-«χωματερή», πρωτίστως με την αποβιομηχάνιση. Ενώ το μέλλον εναποτίθεται στον πολιτισμό, έτσι όμως που στη μεν πολιτική του συνιστώσα ο γενιτσαρισμός και ο φαναριωτισμός δίνουν θέση στον πραιτοριανισμό, στη δε παιδεία η ελληνική γλώσσα μπαίνει σε καθεστώς αγγλοσαξονικής ευγονοποίησης από την πρώτη πλέον βαθμίδα.

(2009) Η κρίση του καπιταλισμού και το φάντασμα του 1941, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

(2006) Σύγχρονη εποχή και διπλωματία, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(2005) Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Μεγάλη Νίκη, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(2002) Εκπαίδευση και οικονομία στις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(2000) Γεωστρατηγική και σύγχρονος κόσμος, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(2000) Η μεγάλη μετάβαση, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(1999) Η σύγκλιση των οικονομιών στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(1998) Εκπαιδευτικό σύστημα και σύστημα αναπαραγωγής της ειδικευμένης εργατικής δύναμης, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(1996) Η νέα διεθνής τάξη πραγμάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η εθνική κυριαρχία, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(1990) Η πανευρωπαϊκή ενοποίηση, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(1988) Η κοινωνικοποίηση, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(1986) Η επιστημονικο-τεχνική πρόοδος στο σύγχρονο κόσμο, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας