*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Σχέσεις Μητροπολίτου και ιερών μονών της εκκλησίας της Ελλάδος


Συγγραφή: · Γεώργιος Σ. Αποστολάκης
Επιμέλεια: ·Λαυρέντιος Ντετζιόρτζιο
Έκδοση: 2003 από "Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις"
Σελ.:139 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-7146-80-8


Θέμα: "Εκκλησιαστικό δίκαιο" "Εκκλησιαστική ιστορία - Ελλάς"

Οι μοναχοί ανά τους αιώνες διαμαρτύρονται -δίκαια τις περισσότερες φορές- ότι οι επίσκοποι δεν συμπεριφέρονται απέναντί τους ως πατέρες, αλλά ως προϊστάμενοι και μάλιστα δυναστικά· ως εκ τούτου εύλογο είναι να αναζητούν ποικιλοτρόπως διεξόδους ανεξαρτησίας. Έτσι, κατά καιρούς συχνά αμφισβητείται η επισκοπική δικαιοδοσία επί των ιερών μονών και των μοναχών, οι οποίοι αναζητούν περισσότερη ανεξαρτησία έναντι των προϊσταμένων τους επισκόπων για την προαγωγή των μοναστικών ιδεωδών τους. Σπανιότερα οφείλονται σε μη ορθό εκκλησιαστικό και εκκλησιολογικό φρόνημα. Σ' αυτό συντελεί η συχνά "δεσποτική" και καταδυναστευτική εποπτεία των επισκόπων, μολονότι κατά το άρθρο 6 Καν. 39/1972 όφειλε να είναι "πατρική και προστατευτική". Παράπλληλα παρατηρείται μερικές φορές και η παραθεώρηση της σημασίας του μοναχισμού, ακόμη και η υποβάθμισή του από μερικούς επισκόπους. Ωστόσο, τα όρια των σχέσεων των δύο θεσμών είναι ήδη από αιώνες αρκούντως ξεκαθαρισμένα. Η εποπτεία του Επισκόπου δεν είναι ούτε απεριόριστη ούτε ανεξέλεγκτη. Υπόκειται σε όρια και κανόνες όπως αυτοί διαγράφονται εξαντλητικά και περιοριστικά στα άρθρα 39 παρ. 2 και 6 ν. 590/1977, αλλά και στο άρθρο 6 παρ. 1 του Κανονισμού υπ' αριθ. 39/1972. Οι νομικές αυτές διατάξεις δεν εκφράζουν τίποτα άλλο, παρά το γνήσιο πνεύμα των ιερών κανόνων και της κανονικής παραδόσεως. Πέραν αυτών οι επίσκοποι δεν έχουν καμμίαν άλλη δικαιοδοσία και τα μοναστήρια δικαιούνται να αυτοδιοικούνται, ρυθμίζοντας τα του οίκου τους.

(2009) Το καθεστώς του ιερού χώρου των Αγίων Μετεώρων, Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις

(2007) Ακίνητη περιουσία των ορθοδόξων εκκλησιών στην Ελλάδα, Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις

(2007) Τα μικτά ορκωτά δικαστήρια, Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις

(2007) Ζητήματα καταστάσεως μοναχού, Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις

(2005) Ευρετήρια νομολογίας και βιβλιογραφίας εκκλησιαστικού δικαίου 1890-2003, Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις

(2002) Ζητήματα εμπραγμάτου εκκλησιαστικού δικαίου, Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις

(2002) Ιερές μονές κατά ελληνικού δημοσίου, Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις

(2002) Προστασία αρχαιοτήτων και θρησκευτικά μνημεία, Πρότυπες Θεσσαλικές Εκδόσεις

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας