*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Παραδοσιακή και σύγχρονη αριστερά

Ιστορικές καταβολές και θεωρητικές συσχετίσεις


Συγγραφή: · Ανδρέας Μοσχονάς
Έκδοση: Φεβρουάριος 2005 από "Οδυσσέας"
Σελ.:197 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-210-480-5


Θέμα: "Πολιτική ιδεολογία"

Η εργασία αυτή αποτελεί συμβολή στην ιστορική κοινωνιολογία της Αριστεράς, που ως έννοια θεμελιώνεται στην υλιστική θεώρηση της ιστορίας της μαρξικής παράδοσης. Αναλύονται οι τρεις ιστορικές στρατηγικές για την επαναστατική αλλαγή:
1. Η στρατηγική του οικονομικού ανταγωνισμού της ιστορικής σοσιαλδημοκρατίας που οδήγησε στον ρεφορμισμό, ως διακριτό ρεύμα για την αναθεώρηση της μαρξικής παράδοσης και την υποκατάσταση της παραδοσιακής στρατηγικής μετασχηματισμού της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας από τη στρατηγική διαχείρισης του καπιταλισμού με βάση τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας.
2. Η στρατηγική του πολιτικού ανταγωνισμού του κομμουνιστικού ρεύματος που συγκροτήθηκε από τον Λένιν και οδήγησε στην επικράτηση της ρωσικής επανάστασης του 1917 και στον ριζικό μετασχηματισμό των κοινωνιών των χωρών του αποκαλούμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού», με τελική κατάληξη την κατάρρευση των καθεστώτων που στήριξαν αυτή τη διαδικασία και
3. Η στρατηγική της διαλεκτικής σύνθεσης «οικονομικής αναγκαιότητας» και «πολιτικής δημιουργίας» με βάση τις θέσεις της Λούξεμπουργκ και του Γκράμσι, που οδήγησε στον πειραματισμό του ρεύματος του ευρωκομμουνισμού.
Οι αδιέξοδες αυτές στρατηγικές της Αριστεράς εγείρουν σήμερα υπαρξιακά ζητήματα για την ίδια την Αριστερά ως προς τον λόγο και την πράξη της στη φάση της ύστερης νεωτερικότητας του 21ου αιώνα. Στην εργασία αυτή σκιαγραφείται ένας αναστοχασμός αναζητώντας το όραμα και την ουτοπία στη λειτουργία της οικονομίας, τη δυναμική της κοινωνίας και την άσκηση της πολιτικής.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας