*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Η Δύση και οι άλλοι

Η ιστορία μιας ηγεμονίας: Δοκίμιο

"L' occident et les autres: Histoire d'une suprématie" (Πρωτότυπος τίτλος στα γαλλικά)

Συγγραφή: · Sophie Bessis
Μετάφραση: ·Χριστίνα Καραμανλή
Υπεύθυνος Σειράς: ·Μάριος Ηλιάννης
Έκδοση: 2005 από "Λαγουδέρα"
Σελ.:368 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-7893-39-5


Θέμα: "Πολιτισμός - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις" "Παγκοσμιοποίηση"

Η Δύση κυβερνά τον κόσμο από τόσο παλιά που θεωρεί την ανωτερότητά της φυσιολογική. Η ανωτερότητα αυτή είναι συστατικό στοιχείο της συλλογικής της ταυτότητας, σε τέτοιο βαθμό, που μπορεί κανείς να πει ότι πρόκειται για έναν πραγματικό πολιτισμό, πάνω στον οποίο οι Δυτικοί συνεχίζουν να χτίζουν τις σχέσεις τους με τον άλλο: τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να κλονίσει την πεποίθηση που έχουν για την ανωτερότητά τους.
Τον σκοτεινό αυτόν πυρήνα του δυτικού πολιτισμού ερευνά η Sophie Bessis στο βιβλίο αυτό. Μετά από μια ιστορική σύνθεση των σχέσεων της Δύσης με τους "άλλους", από την Αναγέννηση και μετά, και των διαδοχικών περιεχομένων που δόθηκαν στον όρο παγκοσμιότητα, προτείνει μια λεπτομερή καταγραφή των σχέσεων -οικονομικών κυρίως- των σύγχρονων δυνάμεων ανάμεσα στους δύο πόλους που συγκροτούν το ζεύγος Βορράς-Νότος. Μελετά τις νέες μορφές ηγεμονίας των παγκόσμιων δυνάμεων, και τις τρέχουσες μεταβολές, που ενδέχεται να είναι φορείς μιας αλλαγής της πλανητικής τάξης.
Σ' αυτή τη βάση, προτείνει απαντήσεις που προκαλούν μια σειρά ερωτήματα: ποιές είναι οι συνέπειες αυτής της μακρόχρονης ηγεμονίας στις συμπεριφορές των κατοίκων του Βορρά και των χωρών του Νότου; Με ποια μέσα επιδιώκει να εδραιώσει την εξουσία της από τώρα και στο εξής, ποιές μορφές βίας χρησιμοποιεί για να την ασκήσει, ποιές θεωρίες δημιουργεί για να την νομιμοποιήσει, ποιες αντιδράσεις προκαλούν στους άλλους οι στρατηγικές της; Είναι ικανοί οι δυτικοί να ανανεώσουν την εικόνα που έχουν για τον κόσμο και την σχέση τους με τους άλλους; Και οι νότιοι μπορούν να γνωρίσουν εξελίξεις που να μην είναι πιστά αντίγραφα αυτών; Τέλος έτσι όπως είναι σήμερα ο κόσμος, είναι δυνατό να δημιουργήσουμε μια παγκοσμιότητα που να μπορούν όλοι να την οικειοποιηθούν;

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας