*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Ανδρέας Γεωργιάδης ο Κρης

Το πολύπτυχο της μνήμης

(Συλλογικό έργο)
Συγγραφή: · Νέστορας Μάτσας ·Αγγέλα Ταμβάκη · Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος
Επιμέλεια: · Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος
Ζωγραφική επιμέλεια: ·Ανδρέας Γεωργάδης
Έκδοση: Ιανουάριος 2007 από "Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων"
Σελ.:80 (28χ24), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-88093-6-3


Θέμα: "Ζωγράφοι, Έλληνες" "Ζωγραφική, Ελληνική" "Τέχνη - Κατάλογοι"

Με τη συμπλήρωση είκοσι πέντε χρόνων από το θάνατο του αείμνηστου συμπατριώτη μας ζωγράφου και καθηγητή στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, Ανδρέα Γεωργιάδη, η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων σε συνεργασία με το Φιλολογικό Σύλλογο "Ο Χρυσόστομος" τιμούν σήμερα τη μνήμη του, με τη διοργάνωση στην πόλη μας μεγάλης αναδρομικής έκθεσης των έργων του.
Η εκδήλωση αυτή, δεν αποτελεί μόνο την απόδοση της οφειλόμενης τιμής εκ μέρους της πόλης μας προς ένα άξιο τέκνο της, αλλά προσφέρει παράλληλα και τη δυνατότητα στο φιλότεχνο κοινό των Χανιών και της Κρήτης ευρύτερα, να γνωρίσει από κοντά το εικαστικό έργο του Μεγάλου αυτού Καλλιτέχνη, ο οποίος, ακολουθώντας την παράδοση των παλαιότερων ομοτέχνων του, θεωρούσε τιμή του να δηλώνει πάντοτε την Κρητική του καταγωγή, υπογράφοντας τα έργα του ως Ανδρέας ο Κρης.
Ο Φιλολογικός Σύλλογος "Ο Χρυσόστομος" είχε συνδεθεί στενά, κατά το παρελθόν, με τον Ανδρέα Γεωργιάδη και είχε συμβάλει με τη δράση του στην παρουσίαση και προβολή του έργου του στην Κρήτη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ήδη πριν από τριάντα επτά χρόνια, (1969), όσο ο ίδιος ο ζωγράφος βρισκόταν ακόμη εν ζωή, ο "Χρυσόστομος" οργάνωσε στα Χανιά τιμητική έκθεση των έργων του και ακόμη εξέδωσε, το έτος 1999, τη μνημειώδη μονογραφία του Ανδρέα Γεωργιάδη με ιστορική παρουσίαση και αισθητική ανάλυση του έργου του, από τον έγκριτο ιστορικό Τέχνης και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Στέλιο Λυδάκη.
Το έτος 2001 ο "Χρυσόστομος" γίνεται αποδέκτης μιας σπουδαίας εικαστικής κληρονομιάς, ενός σημαντικού αριθμού έργων του Κρητικού καλλιτέχνη, εκ μέρους του γιου του, αρχιτέκτονα κ. Γεωργίου Γεωργιάδη. Με τη δωρεά αυτή ο Σύλλογός μας θα καταστεί πλέον ο πολιτιστικός εκείνος φορέας της πόλης μας, ο οποίος αναλαμβάνει στο εξής το χρέος της διαφύλαξης της μνήμης και της προβολής του έργου του Ανδρέα Γεωργιάδη στις επόμενες γενιές, με τη μόνιμη και διαρκή έκθεσή του στους χώρους του "Χρυσοστόμου". Η Διοίκηση του Συλλόγου και ο δωρητής προσδοκούν, ότι η δωρεά αυτή θα συμβάλει στην εμπέδωση της εικαστικής παιδείας στον τόπο μας και στη γενικότερη πολιτιστική του αναγέννηση.
Ο Σύλλογός μας θέλοντας να προσδώσει στην έναρξη της παρουσίασης της συλλογής αυτής πανηγυρικό χαρακτήρα, επέλεξε να συνδέσει το ξεκίνημά της με μια ευρύτερη και καθολικότερη εκδήλωση μνήμης του Ανδρέα Γεωργιάδη. Έτσι αποφάσισε να συνεργαστεί με τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και τον κ. Γεώργιο Γεωργιάδη, για τη διοργάνωση, με την επιμέλεια του ιστορικού Τέχνης δρ. Κωνσταντίνου Πρώιμου, της παρούσας αναδρομικής Έκθεσης, στην οποία παρουσιάζονται, μαζί με τα έργα της Συλλογής του "Χρυσοστόμου" και αρκετά άλλα έργα του Καλλιτέχνη από ιδιωτικές, κρατικές και λοιπές συλλογές.
Για το κοσμοθεωρητικό και αισθητικό υπόβαθρο του έργου του Ανδρέα Γεωργιάδη, ενός έργου μοναδικού σε ποιότητα, γνώση και αρτιότητα εκτέλεσης, παραθέτουμε αυτούσια την άποψη που είχε διατυπώσει ο ίδιος ο Ζωγράφος με λιτότητα και περιεκτικότητα, στον κατάλογο της έκθεσής του, στο "Χρυσόστομο" το 1969:
"Η πραγματική τέχνη μιλεί τη γλώσσα της καθαρής μορφής, της θείας τάξεως και των υψηλών ιδεών. Αναλύει την πραγματικότητα και περισυλλέγει κάθε ουσιαστικό στοιχείο που συνιστά την ομορφιά και την κάνει θετικό πλούτο ζωής. Γι' αυτό πιστεύω στην ιερή θέα του ορατού κόσμου και ζητώ πάντοτε την αλήθεια και την αιτία των φαινομένων στο αυστηρό σύνολο της λιτότητος, μέσω του νόμου της αρμονίας. Έτσι νομίζω ότι δικαιολογώ τον χαρακτήρα του έργου που σας παρουσιάζω σήμερα".
Πέρα από όσα έχουν ήδη αναφερθεί, ας μου επιτραπεί, ως ζωγράφου και παλιού μαθητή του Ανδρέα Γεωργιάδη, να εκφράσω τη βαθιά συγκίνηση που με διακατέχει κατά τη σημερινή έκθεση των έργων του και να καταθέσω στη μνήμη του, το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη που του οφείλουμε, για τη μακρόχρονη και γόνιμη προσφορά του, ως Δασκάλου, στην ανώτατη εικαστική εκπαίδευση της χώρας μας.
Κλείνοντας το σημείωμα τούτο, ευχαριστούμε θερμά όλους εκείνους που συνέβαλαν στην υλοποίηση της εκδήλωσης αυτής. Ειδικότερα, το Δήμαρχο Χανίων κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη και το Δημοτικό Συμβούλιο, τον κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη, απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, μαζί με τη διοίκηση και το προσωπικό της, για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλαν καθ΄ όλο το χρονικό διάστημα προετοιμασίας της διοργάνωσης, καθώς επίσης και τον κ. Κωνσταντίνο Πρώιμο, ο οποίος ανέλαβε αφιλοκερδώς και με ιδιαίτερο ζήλο την επιμέλεια της Έκθεσης. Ξεχωριστά ευχαριστούμε τον κ. Γεώργιο Γεωργιάδη, που, με τη στοργική φροντίδα με την οποία περιβάλλει πάντοτε το έργο του πατέρα του, βοήθησε καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων μας. Ευχαριστούμε, τέλος, αυτούς που προσφέρθηκαν ευγενώς να παραχωρήσουν τα έργα του Ανδρέα Γεωργιάδη που βρίσκονται στην κατοχή τους, συμβάλλοντας έτσι στην ολοκληρωμένη παρουσίαση της δουλειάς του Ζωγράφου.

Αντώνης Πετρουλάκης
Πρόεδρος Δ.Σ. Φ.Σ. "Ο Χρυσόστομος"

(2011) Μιχάλης Μανουσάκης: Ο χώρος του χρόνου, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

(2010) Η δική μας Αμερική, Μεταίχμιο

(2008) Ενσώματος νους, πλαισιοθετημένη γνώση και εκπαίδευση, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(2008) Αισθητική και τέχνη, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

(2007) Βάσος Καπάνταης, Άγρα

(2007) Vassos Kapandais, Άγρα

(2006) Πορτρέτα Χανιωτών συλλεκτών, Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

(2003) Στα όρια της αισθητικής, Κριτική

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας