*Αποστολή σε 2-4 εργάσιμες μέρες
Τιμή Λεμόνι: 19,11 €
Κείμενα για τον πολιτισμό, την ιστορία και την πολιτική
Συγγραφή: · Κ. Πορφύρης
Επιμέλεια: · Δημήτρης Αρβανιτάκης ·Κωνσταντίνος Παπαχρίστου
Έκδοση: Μάρτιος 2008 από "Μουσείο Μπενάκη"
Σελ.:608 (24χ17), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-8347-91-2
Θέμα: "Νεοελληνική λογοτεχνία - Ερμηνεία και κριτική" "Νεοελληνικό δοκίμιο " "Αρθρογραφία" "Ιστοριογραφία, Ελληνική - Ερμηνεία και κριτική" "Πολιτισμός, Λαϊκός"
Ο Κ. Πορφύρης γεννήθηκε στη Ζάκυνθο των αρχών του εικοστού αιώνα, αλλά έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε άλλους τόπους και σε άλλες συντεταγμένες. Η προσωπικότητά του ωστόσο υπήρξε ο αγαθός καρπός ενός δημιουργικού συγκερασμού, οι συνιστώσες του οποίου αλληλοτροφοδοτούνταν και αλληλονοηματοδοτούνταν. Η συνείδηση μιας ισχυρής τοπικότητας, η πνευματική και πολιτική παράδοση του Ριζοσπαστισμού που αντλούσε από την ίδια την επτανησιακή ιστορία, η κοινωνική ευαισθησία που κρυσταλλωνόταν στην κομμουνιστική ιδεολογία, οι προκλήσεις της σύγχρονής του ελληνικής πραγματικότητας, η μοίρα της Ευρώπης και του κόσμου μέσα στις συμπληγάδες του Ψυχρού Πολέμου: ιδού οι κυρίαρχες πτυχές του κόσμου του Κ. Πορφύρη.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να κατανοηθούν όχι μόνο τα ζητήματα που αποτέλεσαν το κύριο πεδίο της μέριμνάς του (ζητήματα του νεοελληνικού πολιτισμού, της τοπικής ιστορίας, της επικαιρότητας και της πολιτικής), αλλά κυρίως ο τρόπος της αντιμετώπισής τους. Ο Πορφύρης, με την ορθοφροσύνη που του προσπόριζε μια πλούσια και έμπεδη λογιοσύνη, με το ανήσυχο πνεύμα του που μορφωνόταν μέσα από την πολιτική φιλοσοφία και την ιδεολογία του, συνειδητοποίησε ενωρίς ότι τα προβλήματα κατανοούνται πάντα στην ιστορικότητά τους, άρα μέσα στις συντεταγμένες του χώρου και του χρόνου. Κατόρθωσε έτσι να συγχρονίσει το βλέμμα του με τις ζητήσεις και τους τρόπους της πειθαρχημένης επιστημονικής έρευνας, δίχως ο ίδιος να υποδουλώνεται σε στείρες ομφαλοσκοπήσεις, οι οποίες συχνά συνοδεύουν την αυστηρή επιστήμη.
Ο παρών τόμος, μια συνέκδοση του Μουσείου Μπενάκη και του ζακυνθινού Πολιτιστικού Οργανισμού "Πλατύφορος", συγκεντρώνει αντιπροσωπευτικά κείμενα του Κ. Πορφύρη από την εφημερίδα "Αυγή" και το περιοδικό "Επιθεώρηση Τέχνης", φιλοδοξώντας να δώσει μια εικόνα των προσανατολισμών και της προσφοράς του.
(2000) Ενθυμήματα, Περίπλους
(1992) Ο Ανδρέας Κάλβος Καρμπονάρος, Κέδρος
(1987) Ρωμαίος, Ιουλιέττα και τα σκοτάδια, Θεμέλιο
() Η φιλοσοφία της ιστορίας και ο ρόλος της προσωπικότητας, Αλφειός