*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Τέχνη και πολιτική. Επιστήμη και τέχνη.


Συγγραφή: · Αθανάσιος Βακαλιός
Έκδοση: 2008 από "Προσκήνιο"
Σελ.:183 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-8318-52-1


Θέμα: "Τέχνη και επιστήμη" "Φιλοσοφία - Ερμηνεία και κριτική" "Φιλοσοφία, Σύγχρονη"

Στο επίκεντρο αυτής της μελέτης είναι το πρόβλημα της κοινωνικής λειτουργίας της τέχνης, με αναφορά στη σχέση της με την πολιτική. Ο συγγραφέας, αποδεχόμενος την αρχή για την αυτονομία του καλλιτέχνη από την πολιτική -την όποια πολιτική-, τονίζει ότι η παραβίασή της είναι σε βάρος της γνησιότητας της τέχνης και της κοινωνικής λειτουργίας της.

Στο πνεύμα αυτό προβαίνει σε μια κριτική θεώρηση του σοσιαλιστικού ρεαλισμού με αναφορά στο Λούκατς και στη σχέση Λούκατς Μπρεχτ, που από τη δεκαετία του 1930 και μετά δέσποζε στις συζητήσεις για τη μαρξιστική αισθητική. Ο συγγραφέας υποστηρίζει την άποψη ότι παρά τις ουσιαστικές διαφορές σε συγκεκριμένα θέματα της τέχνης, ο ρόλος τους στην ανάπτυξη της μαρξιστικής αισθητικής δεν είναι αντιπαραθετικός, αλλά συμπληρωματικός.

Με δεδομένο ότι στην εποχή μας η επιστήμη επηρεάζει όλες τις μορφές έκφρασης της ανθρώπινης ζωής, θέτει το ερώτημα αν η επίδραση της επιστήμης στην τέχνη πλήττει την αυθεντική λειτουργία της, στη βάση της οποίας είναι η σχέση ανθρώπου προς άνθρωπο. Στο πνεύμα αυτό, αναφερόμενος συγκριτικά στο θέατρο, θέτει το ερώτημα αν ο κινηματόγραφος είναι τέχνη.

Στη μελέτη του αυτή για τη σχέση τέχνης και πολιτικής, επιστήμης και τέχνης, αναπτύσσει έναν προβληματισμό με αποδέκτες όσους μελετούν, διδάσκουν ή/και ασκούν τις διάφορες μορφές έκφρασης της τέχνης, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει ως αφορμή ή και ως πλαίσιο αναφοράς για έναν ουσιαστικό διάλογο.

Επιπροσθέτως ο συγγραφέας παραθέτει, σε δική του μετάφραση, από την Αισθητική του Λούκατς, το κεφάλαιο με τον τίτλο "Από τη μερικότητα του ατόμου στην αυτοσυνείδηση του ανθρώπινου γένους", στο οποίο αναπτύσσεται ο φιλοσοφικός πυρήνας της αισθητικής του, μαζί και τις αναγκαίες για τον Έλληνα αναγνώστη διευκρινήσεις και σχολιασμούς.

(2015) Θανάσης Παπαδόπουλος ο Δάσκαλος , Επίκεντρο

(2012) Έγινα αυτός που είμαι, Επίκεντρο

(2010) Παγκοσμιοποίηση και σοσιαλισμός, Εντός

(2010) Η ηθική ταυτότητα της Αριστεράς, χθες, σήμερα, Επίκεντρο

(2009) Για το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα, Νήσος

(2007) Μπουχάριν, Θεμέλιο

(2006) Γκέοργκ Λούκατς, Αλεξάνδρεια

(2005) Παλιννόστηση και ένταξη, Επίκεντρο

(2005) Θέματα κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης, Επίκεντρο

(2005) Θέματα κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης, Επίκεντρο

(2004) Η αριστερά χθες, σήμερα, αύριο, Βακαλιός

(2002) Τεχνολογία, κοινωνία, πολιτισμός, Ψηφίδα

(1998) Το πρόβλημα της γνώσης, Εκδόσεις Παπαζήση

(1997) Το πρόβλημα της διαπολιτιστικής εκπαίδευσης στη δυτική Θράκη, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

(1989) Περεστρόικα και εκπαίδευση, Γρηγόρη

(1989) Οι εμπειρίες του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού στην Ουγγαρία, Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών

() Είναι και συνείδηση, γνώση και αλήθεια, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας