*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Δεύτερο μανιφέστο για τη φιλοσοφία


Συγγραφή: · Alain Badiou
Μετάφραση: · Δημήτρις Βεργέτης ·Φώτης Σιατίτσας
Επιμέλεια: · Δημήτρις Βεργέτης
Υπεύθυνος Υποσειράς: · Δημήτρις Βεργέτης
Έκδοση: Ιανουάριος 2011 από "Εκδόσεις Πατάκη"
Σελ.:178 (20χ13), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 960-16-4091-6


Θέμα: "Φιλοσοφία, Σύγχρονη"

Η φιλοσοφική θέση που πολεμούσα πριν από είκοσι χρόνια ήταν κυρίως η χαϊντεγγεριανή θέση στις γαλλικές της παραλλαγές (Ντερριντά, Λακού-Λαµπάρτ, Νανσύ, καθώς επίσης Λυοτάρ), δηλαδή η αναγγελία του ανεπανόρθωτου τέλους της φιλοσοφίας υπό τη μεταφυσική της μορφή, και η θεώρηση των τεχνών -της ποίησης, της ζωγραφικής, του θεάτρου- ως υπέρτατου καταφυγίου για τον στοχασμό. Η "πλατωνική χειρονομία" µου συνίστατο στην επανεπιβεβαίωση της δυνατότητας της φιλοσοφίας σύμφωνα µε το απαρκτήριο νόημά της, δηλαδή στη διάρθρωση, ασφαλώς τροποποιημένη, ενός μείζονος τριπτύχου αποτελούμενου από τρεις κατηγορίες: το είναι, το υποκείμενο και την αλήθεια. [...]

Σήμερα, βασικοί αντίπαλοί µου δεν είναι πλέον οι ίδιοι. Σε μια από τις τελευταίες συναντήσεις µου µε τον Ντερριντά -είχαμε συμφιλιωθεί-, εκείνος µου είχε πει: "Σε κάθε περίπτωση σήμερα έχουμε τους ίδιους εχθρούς". Ήταν πέρα για πέρα ακριβές. Ο στόχος του δεύτερου Μανιφέστου δεν είναι πλέον το ξεπέρασμα της Μεταφυσικής σύμφωνα µε το σχήμα της αποδόμησης. Στο στόχαστρο βρίσκεται µάλλον η ανασυγκρότηση [...] ενός μορφώματος που μοιάζει µε άγονο δογματισμό [...] Γι' αυτό υπογραμμίζω πάντοτε το τρίπτυχο του είναι, του υποκειμένου και της αλήθειας σε αναφορά µε την πραγματική του εμφάνιση, µε την παρατηρούμενη δράση του στον κόσμο. [...] Ας πούμε ότι ένα Μανιφέστο για τη συνεχιζόμενη ύπαρξη της φιλοσοφίας (ενάντια στο πάθος περάτωσής της) το διαδέχεται ένα Μανιφέστο αφιερωμένο στην επαναστατική της ευστοχία.

Αλαίν Μπαντιού


Θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, μαθηματικός, πολιτικός αγωνιστής, ο Alain Badiou είναι μια από τις κορυφαίες μορφές της σύγχρονης φιλοσοφίας. Τα δύο μνημειώδη έργα του "Είναι και συμβάν" και "Λογικές των κόσμων" αποτελούν σταθμούς στη σύγχρονη σκέψη. Έχουν καταγραφεί πλέον ως το μείζον εγχείρημα συνολικού επαναπροσδιορισμού της φιλοσοφίας καθεαυτής όσο και των σχέσεών της µε την επιστήμη, την πολιτική, την τέχνη και τον έρωτα ως πεδία παραγωγής αληθειών και ως "γενολογικές διαδικασίες". Η απήχηση του έργου του είναι τεράστια τόσο στην Ευρώπη όσο και στα αμερικανικά πανεπιστήμια και στα πολιτικά κινήματα της Λατινικής Αμερικής. Είναι καθηγητής στην Ecole Normale Superieure και ιδρυτής του CIEPFC (Διεθνoύς Κέντρου Μελετών της Σύγχρονης Γαλλικής Φιλοσοφίας).

(2017) Εγκώμιο για τα μαθηματικά , Εκδόσεις Πατάκη

(2016) Τι να κάνουμε;, Εκδόσεις Πατάκη

(2016) Το κακό έρχεται από πιο μακριά, Εκδόσεις Πατάκη

(2016) Κρίση εποχής ή εποχή της κρίσης - Τρία κείμενα, Αλεξάνδρεια

(2015) Μεταφυσική της πραγματικής ευτυχίας, Εκδόσεις Πατάκη

(2014) Το ελληνικό σύμπτωμα, Νήσος

(2014) Η δημοκρατική ανυπαρξία, Ελευθεριακή Κουλτούρα

(2013) Που πηγαίνει η δημοκρατία;, Εκδόσεις Πατάκη

(2013) Εγκώμιο για τον έρωτα, Εκδόσεις Πατάκη

(2013) Εγκώμιο για τον έρωτα, Εκδόσεις Πατάκη

(2011) Debtocracy, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

(2009) Η κομμουνιστική υπόθεση, Εκδόσεις Πατάκη

(2009) Από το είναι στο συμβάν, Εκδόσεις Πατάκη

(2009) Μικρό φορητό πάνθεον, Άγρα

(2008) Η πολιτική και η λογική του συμβάντος, Εκδόσεις Πατάκη

(2006) Μανιφέστο για τη φιλοσοφία, Ψυχογιός

(2005) Περιστάσεις, Άγρα

(1998) Η ηθική, Scripta

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας