*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Debuto

Guitar Method


Σύνθεση: · Ευάγγελος Μπουντούνης
Έκδοση: Οκτώβριος 2012 από "Παπαγρηγορίου Κ. - Νάκας Χ."
Σελ.:193 (32χ23), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 979-0-69151-044-5


Θέμα: "Παρτιτούρες" "Κιθάρα - Μέθοδοι"

Τo "Debuto" με δυσκόλεψε περισσότερο απ' όλα τα εκπαιδευτικά βιβλία που έχω εκδώσει μέχρι σήμερα. Γράφτηκε και ξαναγράφτηκε ωσότου το θεωρήσω έτοιμο για έκδοση. Η δυσκολία μου ήταν μια και μόνη: Tο βιβλίο απευθύνεται σε αρχάριους και για το λόγο αυτό έπρεπε να αποφευχθούν όσο το δυνατόν τα λάθη, ιδιαίτερα εκείνα που μπορούν να αποδειχθούν επιζήμια για όποιον αγγίζει για πρώτη φορά ένα μουσικό όργανο.

To "Debuto" δεν είναι μια "μέθοδος άνευ διδασκάλου". Αντίθετα προϋποθέτει την παρουσία του, αφού ο δάσκαλος είναι ο πρωταρχικός και καθοριστικός παράγοντας για τη σωστή εκμάθηση οποιουδήποτε οργάνου. Η αυτονόητη ύπαρξη του λοιπόν δίπλα στον αρχάριο μαθητή, με οδήγησε στο να αποφύγω όσο μπορούσα τη θεωρία και τα πολλά λόγια, κάτι που έχω κάνει άλλωστε μέχρι σήμερα σε όλα τα εκπαιδευτικά μου βιβλία. Κάτι άλλο που απέφυγα εντελώς, είναι η παράθεση μουσικών κομματιών. Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν μόνο σπουδές, αν και κάποτε η έννοια της σπουδής όπως θα τη συναντήσετε εδώ, δε διαφέρει μορφικά και πολύ από ένα κομμάτι. Όλες οι ασκήσεις και οι σπουδές έχουν ένα και μόνο σκοπό: Να βοηθήσουν την εκγύμναση του σπουδαστή πάνω σε συγκεκριμένα τεχνικά προβλήματα, και να του δώσουν τη δυνατότητα να τα ξεπεράσει με ευκολία και άνεση όταν θα τα συναντήσει αργότερα κατά την ερμηνεία των διαφόρων έργων. Κάτι άλλο που δικαιολογεί την απουσία μουσικών κομματιών απ' αυτό το βιβλίο, είναι η πεποίθηση μου ότι η επιλογή τους, όπως και η επιλογή κάποιων συμπληρωματικών ασκήσεων, αποτελεί δικαίωμα και υποχρέωση του δασκάλου που είναι και ο μόνος αρμόδιος να αξιολογήσει τις ιδιαίτερες ικανότητες, την προσωπικότητα και τις όποιες δυσκολίες κάθε μαθητή του ξεχωριστά και να δώσει εκεί που πρέπει τις σωστές λύσεις.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο κύρια μέρη. Μετά την Εισαγωγή (ένα κεφάλαιο με ασκήσεις για το δεξί χέρι πάνω στις έξι ανοικτές χορδές), ξεκινάει το Πρώτο μέρος με ασκήσεις και για τα δύο χέρια σε κάθε χορδή χωριστά και που σταδιακά επεκτείνονται σ' όλες τις χορδές μαζί. Μετά από κάθε σειρά ασκήσεων υπάρχουν Σπουδές- ντουέτο ανάλογης δυσκολίας για να μπορεί να παίζει ο μαθητής μαζί με τον δάσκαλο του ή με κάποιον άλλο προχωρημένο σπουδαστή, κάτι που είναι απαραίτητο, επειδή κάθε αρχάριος αναγκάζεται να παίζει μονοφωνικά πάνω σ' ένα όργανο πολυφωνικό. Παίζοντας λοιπόν σε ντουέτο θα μάθει να διακρίνει από πολύ νωρίς την πολυφωνικότητα της κιθάρας και θα αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά το βασικότερο πρόβλημα κάθε νέου κιθαριστή, που είναι η αίσθηση του ρυθμού.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου υπάρχουν 24 Μαθήματα. Κάθε μάθημα περιλαμβάνει μια σειρά ασκήσεων με σκοπό την εξάσκηση του μαθητή σε συγκεκριμένα, διαφορετικά κάθε φορά, τεχνικά ζητήματα. Μετά από κάθε μάθημα ακολουθούν Σπουδές πάνω στο ίδιο τεχνικό αντικείμενο. Ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο μέρος του βιβλίου υπάρχουν οι Ρυθμικές ασκήσεις (Prima Vista) και οι 12 Μπαλλάντες για δύο κιθάρες, που βασίζονται τεχνικά στις ασκήσεις και τα ντουέτο του πρώτου μέρους. Στις μπαλλάντες οι ρυθμοί και οι τονικότητες περιπλέκονται κάπως, γι' αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από το νέο σπουδαστή, που θα συνταντήσει ίσως στο σημείο αυτό τις πιο μεγάλες δυσκολίες.

Στις μπαλάντες και τις σπουδές υπάρχουν Μουσικοί όροι (Allegro - Moderato, κ.λπ.) που συνοδεύονται από μετρονομική ένδειξη, ανάλογα με τον χαρακτήρα τους, σαν να επρόκειτο για κανονικές μουσικές συνθέσεις. Οι όροι και οι ενδείξεις αυτές δεν αποτελούν φυσικά δέσμευση για τον σπουδαστή, στην περίπτωση που θα θελήσει να δώσει στην ερμηνεία του διαφορετικό τέμπο.

(2011) 36 παρτιτούρες για όλους, Παπαγρηγορίου Κ. - Νάκας Χ.

(2010) Το μικρό Recital, Παπαγρηγορίου Κ. - Νάκας Χ.

(2010) Το μικρό Recital, Παπαγρηγορίου Κ. - Νάκας Χ.

(2010) Fantasia n. 10: Que contrahaze la harpa en la manera de Ludovico. Romanesca: O quardame las Vacas, Παπαγρηγορίου Κ. - Νάκας Χ.

(2010) Lute Suite Nr. 1, Παπαγρηγορίου Κ. - Νάκας Χ.

(2010) Recital for Solo Guitar, Παπαγρηγορίου Κ. - Νάκας Χ.

(2010) Recital for Solo Guitar, Παπαγρηγορίου Κ. - Νάκας Χ.

(2010) Recital for Solo Guitar, Παπαγρηγορίου Κ. - Νάκας Χ.

(2006) Concert Studies for Guitar 1, Παπαγρηγορίου Κ. - Νάκας Χ.

(2006) Concert Studies for Guitar 2, Παπαγρηγορίου Κ. - Νάκας Χ.

(2006) Concert Studies for Guitar 3, Παπαγρηγορίου Κ. - Νάκας Χ.

(2006) Concert Studies for Guitar 4, Παπαγρηγορίου Κ. - Νάκας Χ.

(2006) Η τεχνική της κιθάρας: Τενούτες, Παπαγρηγορίου Κ. - Νάκας Χ.

(2001) The Lute Works, Παπαγρηγορίου Κ. - Νάκας Χ.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας