*Αποστολή σε 2-4 εργάσιμες μέρες
Τιμή Λεμόνι: 12,39 €
Από τα Ψηλαλώνια στο φεγγάρι
Η περιπέτεια της κατάκτησης του διαστήματος
Συγγραφή: · Διονύσης Π. Σιμόπουλος
Έκδοση: Ιούνιος 2019 από "Μεταίχμιο"
Σελ.:376 (21χ14), Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 978-618-03-2086-2
Θέμα: "Προσωπικές αφηγήσεις - Μαρτυρίες" "Επιστήμονες " "Αστρονομία"
Πώς φτάσαμε τόσο μακριά στο Διάστημα; Με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την πρώτη προσσελήνωση, ο κορυφαίος αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος μας αφηγείται την πορεία μας προς τα άστρα και αναθυμάται σταθμούς της προσωπικής του διαδρομής.
Καθώς ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολουθούσε από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, ο πρώτος άνθρωπος ήταν έτοιμος να κατέβει και να περπατήσει πάνω στο παράξενο έδαφος της Σελήνης. Στην Ουάσιγκτον τα ρολόγια έδειχναν 4 λεπτά πριν από τις 11 το βράδυ της 20ής Ιουλίου 1969 και στην Αθήνα σχεδόν 5:00 το πρωί της άλλης μέρας.
Εκείνο το βράδυ, πάνω στη σκονισμένη επιφάνεια της Σελήνης, αποτυπώθηκε για πρώτη φορά ένα ανθρώπινο χνάρι που έγινε το σύμβολο "ενός τεράστιου άλματος για την ανθρωπότητα".
Η στιγμή εκείνη ήταν τόσο σπουδαία και σημαδιακή, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη στιγμή της δημιουργίας. Γιατί, όπως τόσο χαρακτηριστικά γράφτηκε τότε, "εκείνη η στιγμή ήταν ανώτερη και από την πρώτη χρήση της φωτιάς, και από την ανακάλυψη του τροχού, και από την εκμετάλλευση του αρότρου. Ήταν σπουδαιότερη από τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο και του Κολόμβου, ανώτερη και από τη διάσπαση ακόμα του ατόμου".
Γιατί έκτοτε ο κόσμος μας και η ιστορία του δεν περιορίζονται σ’ έναν μονάχα πλανήτη. Γιατί ο κόσμος μας είναι πλέον ολόκληρο το Διάστημα, και η ιστορία μας είναι τόσο μεγάλη και ανοιχτή όσο ολόκληρο το Σύμπαν.
....
Στα τέλη του ’68 από το Ελληνικό Προξενείο της Νέας Ορλεάνης με ειδοποίησαν ότι μία εφημερίδα στην Αθήνα ζητούσε κάποιον σαν κι εμένα να καλύπτει δημοσιογραφικά τις διαστημικές αποστολές, και όπως ήταν φυσικό δέχτηκα αμέσως, με μόνη αμοιβή τα έξοδά μου και την αεροπορική αποστολή της εφημερίδας, που έφτανε σε δύο ημέρες από την έκδοσή της. Στις δύο πρώτες αποστολές (Apollo 9 και 10) που κάλυψα δημοσιογραφικά περιοριζόμουν για οικονομία στο να επισκεφτώ το Διαστημικό Κέντρο του Χιούστον και να στέλνω τις ανταποκρίσεις μου στην Αθήνα από εκεί. Τη νέα εκτόξευση του Apollo 11 από το Ακρωτήριο Κένεντι δεν ήμουν διατεθειμένος να τη χάσω. Στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι έφτασα την παραμονή της εκτόξευσης και προσπάθησα, για ευνόητους λόγους, να βρω κι άλλους Έλληνες δημοσιογράφους διαπιστευμένους να παρακολουθήσουν την ιστορική αυτή εκτόξευση. Δεν βρήκα όμως κανέναν επισήμως διαπιστευμένο δημοσιογράφο από τη χώρα μας εκτός εμού!
(2023) Πες μας, παππού... Ποια είναι η οικογένεια του ήλιου, Μεταίχμιο
(2023) Τα παιδιά του ήλιου, Οξύ - Brainfood
(2022) Με το βλέμμα στον ουρανό, Μεταίχμιο
(2022) Ο ουρανός της Ελλάδας: Φθινόπωρο, Μεταίχμιο
(2022) Μαρτυρίες: Το αλάτι μιας ζωής, Μεταίχμιο
(2022) Τα μονοπάτια των άστρων, Athens Voice
(2021) Ο ουρανός της Ελλάδας: Χειμώνας, Μεταίχμιο
(2021) Ο ουρανός της Ελλάδας: Καλοκαίρι, Μεταίχμιο
(2021) Πώς γεννιούνται τα άστρα, Μεταίχμιο
(2020) Πες μας, παππού... Πώς πήγαμε στο φεγγάρι, Μεταίχμιο
(2020) Ο ουρανός της Ελλάδας: Άνοιξη, Μεταίχμιο
(2018) Η άνοιξη του σύμπαντος, Μεταίχμιο
(2017) Είμαστε αστρόσκονη, Μεταίχμιο
(2011) Οι ερευνητικές προκλήσεις στο χώρο της φυσικής, Εκδόσεις Πατάκη
(2008) Η βιογραφία του σύμπαντος, Ερευνητές
(2007) Βλέπω το σημερινό κόσμο, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.)
(2003) Η αποκάλυψη των γαλαξιών, Ερευνητές
(1999) Πλανήτες και δορυφόροι, Ερευνητές
(1997) Ο θάνατος των άστρων, Ερευνητές
(1996) Η γέννηση των άστρων, Ερευνητές