*Ενδέχεται κάποια βιβλία που δεν είναι σε απόθεμα στο βιβλιοπωλείο να προκύψουν ως εξαντλημένα στον εκδότη τους, στην περίπτωση αυτή θα λάβετε ενημέρωση εντός 2 ημερών

Η Δανία, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της χούντας

(Συλλογικό έργο)
Έκδοση: Νοέμβριος 2019 από "Εκδόσεις Πατάκη"
Σελ.:536 Μαλακό εξώφυλλο, ISBN: 9789601684291


Θέμα: "Νεοελληνικό δοκίμιο "

Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει τις εργασίες πέντε ιστορικών που εξετάζουν την «ελληνική υπόθεση» στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 1967-1969, καθώς και τις προεκτάσεις του ζητήματος στη διεθνή πολιτική. Εστιάζει στη διεθνή καταγγελία της δικτατορίας των συνταγματαρχών για τη διενέργεια βασανιστηρίων, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η Δανία και η οποία κατέληξε στον ουσιαστικό εξαναγκασμό της Ελλάδας σε αποχώρηση από τον διεθνή οργανισμό.

Μελετά ένα γεγονός και μια χρονική στιγμή κατά την οποία συναντήθηκαν οι δρόμοι δύο μικρών ευρωπαϊκών κρατών που δε γειτνιάζουν γεωγραφικά, της Δανίας και της Ελλάδας – ενός του βορρά και ενός του νότου. Αναζητεί τις περίπλοκες «απευθείας» διαδράσεις δύο τέτοιων χωρών, σε κάποιο βαθμό «υπερβαίνοντας» τη βαριά σκιά των μεγάλων δυνάμεων, η μελέτη των οποίων τόσο συχνά αντιμετωπίζεται ως υποχρεωτική –περίπου σαν εξαναγκασμός– στην επιστημονική μελέτη. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι μια απλή εξέταση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Δανίας και της Ελλάδας, δηλαδή ενός ενδιάφεροντος αλλά σχετικά «μικρού» επεισοδίου της ευρωπαϊκής ιστορίας. Η ελληνική υπόθεση στο Συμβούλιο της Ευρώπης αποδείχθηκε κρίσιμη για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, την εξέλιξη των ευρωπαϊκών οργανισμών και της πολιτικής κουλτούρας, αλλά και για τη δυναμική της διεθνούς πολιτικής γενικότερα.

Συγγραφείς του τόμου: Mogens Pelt, Αντώνης Κλάψης, Kristine Kjaersgaard, Έφη Πενταλιού, Ευάνθης ΧατζηβασιλείουΤο Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα είναι ένας μη κερδοσκοπικός, ανεξάρτητος φορέας, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας της Δανίας.

Σκοπός του Ινστιτούτου είναι να προωθήσει την έρευνα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό σχετικά με την ελληνική και μεσογειακή αρχαιολογία, ιστορία, λογοτεχνία, αρχιτεκτονική, τις εικαστικές τέχνες και τις πολιτισμικές παραδόσεις – αρχαίες, μοντέρνες αλλά και σύγχρονες.

Το Ινστιτούτο αναγνωρίζεται από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ως αρχαιολογική σχολή και έχει διεξαγάγει ανασκαφές στην Κεφαλλονιά, στη Ρόδο, στο όρος Πήλιο, στη Χαλκίδα Αιτωλίας, στην Καλυδώνα, στον Πειραιά, στα Χανιά, στο Λέχαιο, στους Δελφούς και στη Σικυώνα με τη συμμετοχή Ελλήνων και Δανών ακαδημαϊκών και φοιτητών. Οι ακαδημαϊκές μελέτες του Ινστιτούτου δημοσιεύονται στην ακαδημαϊκή περιοδική έκδοση Proceedings of the Danish Institute at Athens καθώς και στη σειρά μονογραφιών Monographs of the Danish Institute at Athens.

Το Ινστιτούτο διατηρεί στενούς δεσμούς με εκπαιδευτικά ιδρύματα της Δανίας. Φιλοξενεί συνέδρια και συμπόσια για διεθνείς ακαδημαϊκούς, μαθήματα για Δανούς φοιτητές και καθηγητές λυκείου και διοργανώνει προγράμματα φιλοξενίας για Δανούς ερευνητές, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, καλλιτέχνες, συγγραφείς και δημοσιογράφους. Επίσης, το Ινστιτούτο δέχεται επισκέψεις από τάξεις λυκείου και ομάδες εκπαιδευτικών εκδρομών και αναλαμβάνει την πρόσβασή τους σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Στην Ελλάδα, το Ινστιτούτο διοργανώνει ένα ανοιχτό πρόγραμμα διαλέξεων σε διεθνείς γλώσσες καθώς επίσης και πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως αναγνώσεις, συναυλίες και εκθέσεις. Αυτές οι πολιτιστικές εκδηλώσεις συχνά συνδιοργανώνονται με ελληνικούς οργανισμούς ή φορείς και η είσοδος είναι πάντα ελεύθερη για το κοινό.

Το βιβλιοπωλείο "Λεμόνι"

Ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 1998. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του θησείου, στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών. Επιλέγει πάντα τους καλύτερους τίτλους απο την ελληνική βιβλιογραφία και τις νέες εκδόσεις. Διαθέτει άρτια ενημέρωση στην ποίηση στη φιλοσοφία και στη λογοτεχνία και οργανώνει σε τακτά διαστήματα παρουσιάσεις βιβλίων από συγγραφείς, καθώς και εκθέσεις εικαστικών καλλιτεχνών. Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ενημερώνεται από εμάς τους ίδιους.

Όροι Χρήσης - Ασφάλεια Συναλλαγών - Πολιτική επιστροφών

Επικοινωνία

  • ΤΗΛ.:210 3451390

  • ΦΑΞ.:210 3451910

  • Email: books@lemoni.gr

  • Διεύθυνση:
    Ηρακλειδών 22, Θησείο 118 51, Αθήνα

Ωράριο βιβλιοπωλείου

ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
09.30 π.μ - 21.30 μ.μ,

ΣΑΒΒΑΤΟ
09.30 π.μ - 18.00 μ.μ

Ακολουθήστε μας